23 / 04 / 2024

Su basman seviyesi kaçtır?

Su basman seviyesi kaçtır?

Yapılarda suyun basmayacağı ilk kat yüksekliği olarak ifade edilen su basman seviyesi kaçtır? Yapı inşaatlarında su basman seviyesi ne olmalıdır? İşte İstanbul İmar Yönetmeliği maddeleri...



Su basman seviyesi kaçtır?

Su basman seviyesi, yapılarda suyun basmayacağı ilk kat yüksekliği olarak karşımıza çıkıyor.


Türk Dil Kurumu tarafından ise su basman terimi oturmalık olarak ifade edilen su basman seviyesi, yapının zemine inşa edilerek, yağan yağmur sularından zarar görmemesi için yapılan yükselti olarak açıklanıyor.


Bir diğer ifade ile su basmanı; Binanın oturduğu yerden zemine kadar olan bölüm ve yükseklik gibi tanımları da olan su basman teriminin bir diğer tanımı ise yapının temeli ile beraber belli bir yüksekliğe ulaşmış bölümüne deniyor. Peki su basman seviyesi ne olmalıdır? Su basman seviyesi kaçtır? Diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Su basman seviyesi ile ilgili hükümler, İstanbul İmar Yönetmeliği kapsamında madde 6.13'te bulunuyor.


Su Basman Seviyesi kaçtır?

MADDE : 6.13 

Genel olarak zemin kat döşeme seviyeleri binaların kot aldığı yol cephesince bu kota esas olan tretuvar üst seviyesinden aşağı düşürülemez. Binaların zemin kat taban kotu kot alınan noktayı l.00 m.’den fazla aşamaz. 


Bitişik nizama tabi yerlerde yol cephesinde yolun meylinden dolayı zemin kat taban kotunun tretuvardan en fazla 3.00 m. yükseldiği noktalarda binalarda kademe yapılması mecburidir. (yol cephesinde en düşük son kademe cephe boyunca 6.00 m.’den aşağı olamaz 6.00m.’den az olması durumunda bir önceki kademe seviyesine uyulur). Özellik gösteren konuların çözümlenmesinde belediyeler yetkilidir. 


Subasman seviyesinin arazi meylinden faydalanmak amacıyla veya mimari tasarım nedeniyle binalar bloğunun veya binanın yada müstakil bir dairenin tesbit edilen bina yüksekliğini aşmamak, belli piyesler için belirlenen asgari kat yüksekliklerine yönetmeliğin diğer hükümlerine aykırı olmamak koşuluyla çeşitli katlar ve farklı taban veya taban seviyelerinin tertiplenmesi mümkün olduğu gibi zemin katların binanın kot aldığı yol cephesinden enaz 3.00m. çekilerek zemin kat kotuna bağlı kalınmaksızın düzenlenmesi mümkündür.



İstanbul İmar Yönetmeliği!
İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön