19 / 04 / 2024

Suat Kılıç: Spor yatırımları için 488,7 milyon TL harcandı!

Suat Kılıç: Spor yatırımları için 488,7 milyon TL harcandı!

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, 2012 sonunda spor yatırımları için harcanan kaynağın 488,7 milyon lira olduğunu kaydederek, yaklaşık 37 kata varan bir artış olduğunu ifade etti ve ''Kapalı yüzme havuzu olmayan il bırakmıyoruz'' dedi...



Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Bakanlık kadrolarını Samsunlularla doldurmadığını belirterek, ''Milliyetçiğim ama mikro milliyetçi değilim'' dedi. 

     TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde konuşan Kılıç, 2002 yılında tüm spor yatırımları ve spora yönelik tüm tesislerin idame ve inşaası için merkezi bütçeden 13,2 milyon lira harcanırken 2012 sonunda ise harcanan kaynağın 488,7 milyon lira olduğunu kaydederek, yaklaşık 37 kata varan bir artış olduğunu ifade etti. 2011 yılında 2010 yılına, 2012 yılında ise 2011 yılına göre yatırım bütçesi başlangıç ödeneğinde yüzde 70 artış olduğuna işaret eden Kılıç, 2013 yılında ise 2011 yılına göre yatırım bütçesinde yüzde 100 oranında artışın dikkat çektiğini söyledi. 

     İnşaatlarla ilgili hamlelerinin eleştiri konusu olduğunu belirten Kılıç, tesisleşmeyle ilgili altyapıyı bitirmeden insana yapılacak yatırımı sportif performansa çevirmenin mümkün olmadığını vurguladı. ''Türkiye'de çok ciddi yatırım açığı dikkati çekiyor'' diyen Kılıç, son 10 yılda kulüp sayısının 6 binden 11 bin 700'e, lisanslı sporcu sayısının ise 200 binden 1 milyon 900 bine tırmandığını anlattı. Kılıç, ''Spor alanında gerek yatırımlar gerek sporcu yetiştirmedeki hamleler dikkat çekicidir'' dedi. 

     Kılıç, 2012 yılı merkezi yatırım programında 405 tesisi inşaatına yer verdiklerini, bunların 30'unun kapalı yüzme havuzu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

     ''Kapalı yüzme havuzu olmayan il bırakmıyoruz. 405 tesisin içinde 124 futbol sahası, 78 gençlik merkezi, 129 değişik büyüklükte spor salonu, 13 atletizm pisti, 31 tenis kortu, diğer branşlara 31 farklı spor tesisisin inşaatına şu an itibarıyla devam ediyoruz. Bunlardan 230'nun inşaatı devam ediyor, 95'i ihale sürecinde, 80'i de çeşitli nedenlerle beklemede. Türkiye genelinde, stadyumlar hariç, devam eden spor yatırımlarının toplam büyüklüğü 1 milyon 152 bin 600 metrekare. Bunlar için gereken ödenek miktarı, 1 milyar 508 milyon lira. 24 stadyumun yapımını organize etmekteyiz. Bunlardan 19'u doğrudan Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık  TOKİ  işbirliğiyle inşaat ve ihaleleri devam ediyor, 5'i belediyeler marifetiyle sürdürülüyor. Türkiye genelinde 127 büyük ölçekli irili ufaklı spor salonu inşaatı devam ediyor. 250 sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapım envanterimizde var, bunların 124'ünün inşaatı şu an devam ediyor, 12'sinin inşaatına 2013 bütçe yılı içinde başlamayı hedefliyoruz.'' 

     

     ''Başka bir arayışa girmek...''

     

     Kılıç, MHP'li Ali Uzunırmak'ın eleştirilerine yanıt verirken, ''Milliyetçiğim ama mikro milliyetçi değilim. Bakanlık kadrolarını Samsunlularla doldurmuş değilim. Müsteşarım Samsun doğumludur ama memleketi Eskişehir'dir. İki müsteşar yardımcısından biri Çorum, diğeri Samsunlu'dur. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürü Trabzonlu'dur. Spor Genel Müdürü Konyalı, Eğitim Araştırma ve Kültür Genel Müdürü Karslı, Proje ve Koordinasyon Genel Müdürü İzmirli, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Antalyalı, Spor Toto Teşkilat Başkanı ise Elazığlı. Dolayısıyla bir mikro milliyetçilik veya memleket milliyetçiliği, hemşehricilik duygusu bizim bakanlığımızda olmamaktadır'' dedi. 

     BDP'li Sırrı Sakık'ın Türkiye'yi birleştirmekten bahsederken, Türkiye'yi farklı coğrafyalar şeklinde zihninde ayrıştırmaya tabi tuttuğunu belirten Kılıç, ''Türkiye'de Kürt coğrafyası diye bir coğrafya yoktur. Türkiye'de 75 milyon insanımızın yaşadığı, 81 ili kapsayan tek bir coğrafya vardır, o da Türk coğrafyasıdır. Başka bir arayışa girmek kimsenin hakkı olarak görülmemeli'' diye konuştu. 

     

     Sakık'a yanıt

     

     Sakık'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor üzerinden ayrımcılık yaptığını kaydeden Kılıç, 3. lig birinci grubunda mücadele ettiğini ve her ile rahatlıkla gidip müsabakalarını oynadığını, en küçük bir endişeye mahal olmadığını söyledi. 

     Kılıç, ''Diyarbakır'ın tapusu birilerinin cebindeymiş gibi konuşmalar yapıldığında bundan büyük üzüntü duyuyorum. Her türlü sorunu oturup konuşup tartışabiliriz. Biz 81 ilde 75 milyon olarak tek vatan, tek devlet, tek bayrak, tek milletiz. Bunun ötesi yok'' dedi. 

     1 Ocak 2013 itibarıyla ülke genelinde 1 milyon gencin burs veya kredi aldığını anlatan Kılıç, herkesin bundan gurur duyması gerektiğini vurguladı. 

     Kılıç, yapımı devam eden 150 yurt projesi bulunduğuna işaret ederek, bugün itibarıyla 380 bin gencin yurtlarda barındığını, kendilerine 8 ay üzerinden her 180 lira yemek katkısı verildiğini anımsattı. Kılıç, 2013 yılı sonunda hala devam eden inşaatları tamamlayarak 400 bin kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi. Kılıç, sözlerini ''Allah bereket versin'' diyerek tamamladı. 

     

     ''Özel sektörde olsanız her ile yüzme havuzu yapar mısınız''

     

     MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, sataşma gerekçesiyle söz alarak, rakamların felsefesi olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin sporda genetik coğrafyası çıkarılarak her ile yüzme havuz yapılması mesele değil. Özel sektörde iş yapıyor olsanız bazı illere kapalı yüzme havuz yapar mısınız? İllerden şikayetler geliyor. Atanamayan, görevden haksız yere alınan bin 700 lira maaş alırken aldığınız il müdürleri var, bugün 4 bin 500 lira maaş alan vekaleten görev yapanlar var. Bu haksızlığı nasıl yapıyorsunuz? Sınavla gelenleri görevden aldınız. Bunlara acımıyor musunuz'' dedi. 

     BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de sataşma gerekçesiyle konuşurken, ''Bakana önerim bu ülkedeki coğrafyanın tarihinin hangi adlarla nasıl anıldığını araştırsın. Bazı korkuları aşmak gerekiyor. Bu ülkeyi bölme niyeti dışa vurulmuyor. Eğer öyle niyetimiz olsaydı onu da ifade ederiz. Biz BDP olarak bu ülkenin bütünlüğü içinde, demokratik özerklik projesi içinde bütün halkların ortak geleceğini savunmaya devam edeceğiz. Bu tarz tabuları Meclis aşmalı'' diye konuştu. 

     AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, oturduğu yerden Baluken'e, ''İster kabul edin, ister etmeyin tek coğrafya...'' diye bağırdı. 


AA


Geri Dön