25 / 04 / 2024

Şufa hakkı nedir?

Şufa hakkı nedir?

Hissedarların sahip olduğu şufa hakkı nedir? Şufa hakkı nasıl kullanılır? Hangi durumlarda kullanılır? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Şufa hakkı nedir?

Şufa hakkı, ön alım hakkı anlamına geliyor. Bu hak, bir gayrimenkulün satılması durumunda, önceliğin verildiği hak olarak ifade ediliyor. Şufa hakkı nedir, sorusunu detaylandırmak gerekirse;


Şufa hakkı hissedarlık esasına göre, hissedarların birbirlerine karşı olan hakları doğrultusunda; hisseye konu olan malın satışı söz konusu olduğu zaman bir hissedarın, malı yabancı bir kimseden önce alma hakkının olduğu anlamına geliyor.


Bu hakka sahip olmak için, taşınmaz bir malda az veya çok oluşuna bakılmaksızın hisse sahibi olmak yeterli oluyor. Bu nedenle şufa hakkının tapu kütüğünde şerhine gerek duyulmuyor.


Böyle bir malın satışı söz konusu olduğunda, şufa hakkı sahibine ihbar yükümlülüğü satıcıya ve yeni alıcıya ait oluyor. Bu ihbar, şufa hakkı sahiplerine noter aracılığı ile bildirilebiliyor.


Şufa hakkı süresi 

Önalım hakkı olarak da ifade edilen şufa hakkı, taşınmaz mal üzerindeki satışın hissedara bildirildiği tarih üzerinden üç ay geçmesi halinde düşmüş sayılıyor. 


Şufa hakkından feragat

Hisse sahipleri, kendilerine kanunen tanınan şufa hakkından istedikleri takdirde feragat edebiliyor. Buna bağlı olarak hissedar şufa hakkını kullanmayacağına dair açıklama yapabiliyor. 


Yapılan bu bildirim, taşınmaz üzerindeki şufa hakkından feragat için tapu kütüğüne de şerh ediliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön