17 / 04 / 2024

Şufa hakkı süresi!

Şufa hakkı süresi!

Şufa yani önalım hakkı hisseli mülkiyeti olan taşınmazlar kapsamında ortaya çıkan bir kavram. Taşınmaz üzerinde paya sahip olan hissedarın, hissedar olmayanlara karşı hisseyi alma önceliğini belirten şufa hakkı süresi, kanun nezdinde belli sürelere tabi..




Şufa Hakkı diğer bir tabiriyle önalım hakkı nedir? sorusu çoğu insan tarafından merak edilen bir konu. Şufa hakkı kısaca hissedarlar arasında birinin üçüncü şahılara yürürlüğe girme hakkı anlamına geliyor. Konuyu daha çok derinleştirirsek; Birden fazla hissedarı olan bir taşınmazdan hisse alacağınızı düşünelim. Bu noktada üzerinde önemle durulması gereken şey hissedarların sahip olduğu önalım yani şufa hakkı. 


Mevcut hissedarların haklarının korunmasına yönelik bir eylem olan şufa hakkı kapsamında hissedarlardan biri taşınmaz üzerindeki hissesini satacaksa, bu durumu öncelikle diğer hissedarlara bildirmekle yükümlüdür. Çünkü diğer hissedarların kanun tarafından belirtilen şufa haklarını kullanıp kullanmayacağını öğrenmesi gerekir. Mevcut taşınmaz üzerindeki satılacak hisseyi diğer hissedarlar almak isterlerse öncelik hakları onlara aittir ve hisseyi satın alabilirler.  


Taşınmaz üzerindeki hisse 3. kişilere de satılabilir. Fakat bunun olması için diğer hissedarların bilgilendirilmesi ve öncelik alım hakları dahilinde hisseyi alıp almayacakları bir açıklığa kavuşturulur. Ancak diğer hissedarların şufa haklarını kullanmaları mevzuatta belli sürelere tabi. 


Şufa hakkı süresi ne kadar?

Önalım hakkı taşınmaz üzerindeki satışın hissedara bildirildiği tarih üzerinden üç ay geçmesiyle düşüyor. Kanunla açıklık getirilen bu süreyle amaç, önalım hakkının kötüye kullanılmasının önüne geçmek. Ve uzun süre önalım hakkının kötüye kullanılması tehditi altında bulunan alıcıları  güvence altına almak. 


Şufa hakkından feragat...

Öncelik alım hakkı olarak niteleyebileceğimiz şufa hakkından kişi dilerse feragat edebiliyor. Hissedar şufa hakkını kullanmayacağına dair açıklama yapabilir. Söz konusu taşınmaz üzerindeki şufa hakkından feragat için tapu kütüğüne şerh veriliyor. Satıştan önce veya sonra önalım hakkının kullanılmayacağına dair yazılı bir açıklama getirilir. 





Geri Dön