29 / 03 / 2024

Sükna hakkı nasıl kurulur?

Sükna hakkı nasıl kurulur?

Kelime anlamı olarak "Oturma hakkı" anlamına gelen sükna hakkı nasıl kurulur? Gayrimenkuller üzerinde kurulan sükna hakkı nasıl kullanılıyor? İşte sükna hakkına dair merak ettiğiniz hususlar...



Sükna hakkı nasıl kurulur?

Sükna hakkı, kelime anlamı olarak "oturma hakkı"nı ifade ediyor. Bu hak, sahibine bir gayrimenkulün tamamında veya bira kısmında oturma hakkı veriyor.


Sükna hakkı ile ilgili yasal düzenlemeler, Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunun 823, 824 ve 825. maddelerinde yer alan sükna hakkı ile ilgili açıklamalara göre sükna hakkı başkasına devredilemiyor ve miras olarak bırakılamıyor.


Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor. Sükna hakkının kurulabilmesi için bazı belgeler gerekli oluyor:


Sükna hakkı için gerekli belgeler;

- Oturma hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi

- Tapu senedi yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı

- Oturma hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler

- Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları

- Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge

- Oturma hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı

- Oturma  hakkı evin tümünde değil de bir kısmında kuruluyorsa hangi kısım üzerinde kurulduğu inşaat projesinde belirlenmeli, proje yoksa bir krokiye bağlanmalı

- Deprem Sigortası 


Oturma hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabiliyor.


Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabiliyor.


Oturma hakkı, binanın veya bir bölümünün tamamından yararlanma yetkisi veriyorsa; bina veya bölümün muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenileme giderleri, oturma hakkı sahibine ait oluyor. Oturma hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri bu kez malike ait oluyor.



Oturma hakkı ne demektir?
Sükna hakkı nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön