26 / 04 / 2024

Şükrü Ersoy: İstanbul'u büyük bir afet bekliyor!

Şükrü Ersoy: İstanbul'u büyük bir afet bekliyor!

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükü Ersoy, dünyada afetlerin daha çok fakir ülkelerde yaşandığını belirtti. Ersoy, "Maalesef afetler yoksulları seviyor" dedi.



Asya bölgesinde büyük felaketlerin yaşandığına dikkat çeken Ersoy, bu bölgenin fakir ülkelerden oluştuğunu ifade ederek, "Maalesef afetler yoksulları seviyor" dedi. 


Mannara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 2013 Dünya Deprem Raporu ve Olası İstanbul Depremi" konulu konferansa katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da olası bir depremi ve meydana gelecek ciddi zararları anlattı. Prof. Dr. Şükrü Genç, afetlere hazırlanırken en kötü senaryoları hazırlamak gerektiğine dikkat çekerek, "İstanbul çevresi bir deperemden söz ediyorsak en kötüyü düşünmemiz gerekir. Tarihimizde en kötü olay 1509 depremi. Küçük kıyamet olarak geçer. Ölü sayılarını, yıkılan yapı sayılarını günümüzle karşılaştırdığımızda gerçekten bilanço çok vahim olabilir" dedi. 


İstanbul'da büyük bir afetin beklendiğini belirten Şükrü Ersoy, büyük bir hasarın meydana geleceğini ifade etti. Ersoy, şunları söyledi; "İstanbul 13 milyon nüfusu bir yer. Yapı stoğunun 3,5 milyon konutun olduğunu düşündüğünüzde riskin ne kadar büyük olduğu ortada. 

Eski deperemlerde İstanbul sağlam bir zemin üzerine yerleştirilmişti. Şimdiki depremlerde İstanbul nüfusu genişlediği için daha hassas, daha zorunlu zeminler üzerine yapı stokları yerleştirdik. 

Dolayısıyla gelecek depremlerde hem nüfustan hem zemin kaynaklı olarak büyük bir faetin olacağını düşünmemiz ve senaryo içerisine bunu koymamız gerekir. Bunu yaparken de gelir dağılımı yani yoksulluğun, yolsuzluğun olmadığı bir kentsel dönüşümü hedeflemek gerekiyor.


Anadolu


Geri Dön