29 / 03 / 2024

Şule Ergün: Nükleer santraller yerli yatırımcıları bekliyor!

Şule Ergün: Nükleer santraller yerli yatırımcıları bekliyor!

Uluslararası İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi Başkanı Doç. Dr. Şule Ergün, nükleer santral projelerinin inşa ve işletme süreçleri için yerli yatırımcıların harekete geçmesi gerektiğini belirterek nükleer santraller yerli yatırımcıları bekliyor dedi...



Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi, Uluslararası İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi Başkanı Doç. Dr. Şule Ergün, nükleer santral projelerinin inşa ve işletme süreçleri için yerli yatırımcıların harekete geçmesi gerektiğini belirterek, söz konusu yatırımların hem firmalara hem de ülke ekonomisine ciddi katkılarının olacağını kaydetti.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, 2023 yılına kadar işletmeye alınması planlanan Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralleri’nin inşaat ve işletmeye geçiş süreçlerinde 16 milyar dolarlık yerli yatırım öngördüklerini bildirdiğini anımsatan Doç. Dr. Şule Ergün, Bakan Yıldız’ın bu açıklamasının nükleer santrallerin gerçekte ekonomiye ne denli katkısı olacağının altını çizdiğini bildirdi.


Doç. Dr. Şule Ergün, nükleer santral projelerinin Türkiye’de tek seferde yapılan en büyük yatırımlar olacağını belirterek, şunları söyledi:


“Nükleer santral inşa süreçlerinde, hükümet tarafından uygulanmakta olan etkili yerlileştirme çalışmaları ile üreticilere büyük yatırım imkânları sunulmakta. Sayın Bakan Taner Yıldız’ın 16 milyar dolarlık yerli yatırım öngörüsü bu noktada oldukça önemli. Nükleer santrallerde üretim maliyetlerinin diğer kaynaklara kıyasla çok düşük olmasıyla birlikte, inşası büyük yatırımları da beraberinde getiriyor. Bu yatırımlar çimento, demir-çelik sanayisinden; insan kaynaklarına kadar çok sayıda sektörü ilgilendirecek nitelikte. Aynı zamanda da üretimde teknolojik ilerlemelerin de yolunu açar. Gelişen ve gelecek yıllarda dünyanın büyük ekonomileri arasında yer almayı hedeflediğimiz ekonomimizi dinamik hale getirmek, küçük rüzgarlardan sarsılmasını önlemek için özellikle enerjide dışa bağımlılığı azaltacak enerji politikaları sürdürmek zorundayız." 

-Sektörde güçlü firmalarımız var-


Ergün, Türkiye’de hali hazırda bu üretimi sağlayan ve yurtdışındaki nükleer santral ihalelerine katılan çok sayıda üretici olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:


“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı’nca yürütülen nükleer ekipman tedarikçiliğine yönelik araştırma, Türkiye'de bu alanda faaliyet gösterebilecek 460 firma olduğunu göstermekte. Bu araştırmanın sonuçları bizzat Bakan Yıldız tarafından açıklandı. Bu sonuç ülkemizde nükleer santrallere yatırım yapabilecek ciddi sayıda firmanın bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca santrallerin kurulacağı bölgelerde insan kaynaklarından, gıda sektörüne kadar çok sayıda sektörde de gelişim sağlanacak. Bu sektörler bir yandan kendi büyümelerini sağlamış olacaklar, diğer yandan da böyle bir tesisin kurulmasına katkıda bulunarak dolaylı yoldan ülke ekonomisine ciddi destek olmuş olacak.”


-Zirve soru işaretlerine son verecek-


Nükleer santraller ile ilgili bilimsel verilerin, doğru sonuçların, asparagas haberler altında kaybedilmeye çalışıldığını ifade eden Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın tam desteğiyle İstanbul’da 30-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Nükleer Santraller Zirvesi’nde bir araya gelecek uluslararası ve yerli yatırımcıların ilk kaynaklardan bilgi sahibi olabileceklerini, yatırım fırsatları hakkında bilgi alışverişinde bulunabileceklerini sözlerine ekledi.


Geri Dön