19 / 04 / 2024

Süleyman Boz kimdir?

Süleyman Boz kimdir?

Mimar Süleyman Boz kimdir? Mimar Süleyman Boz, bugüne kadar hangi projeleri hayata geçirdi? Süleyman Boz, bugün hangi mimarlık firmasında çalışmalarına devam ediyor? İşte Süleyman Boz..



Süleyman Boz kimdir?

Süleyman Boz; 1955 yılında Denizli Çal ilçesinde doğdu. 1972 yılında Çal Lisesini bitirdi. 1972/73 döneminde kısa süre SBF Basın Yayın Yüksek Okulu’na devam ettikten sonra 1973/74 döneminde İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksek Okulu’na (Beşiktaş) girdi (Şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi).


1978 yaz döneminde okulundan mimar diploması alan Boz, 1978/79 yıllarında Prof Erkut Özel mimarlık bürosunda çalıştı. Bu dönemde İstanbul AKM ve Atatürk Hava Limanı Uygulama projelerinde yardımcı mimar olarak katkı koydu.


Almanya’ya 1980/81 yıllarında ihtisas için giden mimar Süleyman Boz, öğrenimini bırakarak 1981’de yurda döndü ve kısa dönem askerliğini yaptıktan sonra Denizli’de kendi mimarlık bürosunu açtı. Daha çok özel konutlar, sosyal konut, işyeri, turizm yapıları, sanayi yapıları ve çok katlı mağazalar üzerine odaklandı.


1979 yılından bu yana Denizli’deki yerel gazetelerde kent, sosyal ve siyasi konular, kültür/sanat konuları üzerine “ARŞIN” başlığı altında köşe yazıları yazan Süleyman Boz, 1981-88 yıllarında Denizli Gazetesi’nde “Sanat Sayfası” çıkardı. Bu sayfaya yazılar verenler arasında günümüz ünlü yazarlarından Hasan Ali Toptaş (1994 Yunus Nadi Roman Ödülü) , Sadık Aslankara, Levent Gedizlioğlu , Ahmet Karcılılar (Orhan Kemal Ödülü) vb. vardır. Adam Sanat, Kum, Ünlem, Kent&Sanat, Mimarlık, Ege Life, Laodikeia Stone vb. dergilerde yazıları yayınlanan Boz, Hürriyet, Sabah ve Yeni Asır gazetelerinde de haftalık yazılar yazdı. Denizli Yerel TV’si DEHA’da Kent Söyleşileri” adıyla kente ve ülkenin sorunlarına dair tartışma programı hazırladı/sundu. 


1994/96 yıllarında MİMARLIK Dergisi merkez Yayın Komitesi’nde yer aldı. Odanın HABİTAT çalışmalarına katkıda bulundu. Geçen dönemlerde iki kez MO Denizli Temsilciliği’nde Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalıştı. 24 yıl Mimarlar Odası Merkez Delegeliği yaptı. 2004-2008 yılları arasında Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanlığı yaptı.


Denizli Belediye Meclisi’nde 1989/94 yıllarında yer alan Boz, İmar Komisyonu Başkanlıkları ve Encümen üyeliğinde bulundu. SHP ve CHP’de İl Yöneticiliği Yaptı. Denizli Lions Kulübü, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Sanatsevenler Derneği, Denizli Turizm Derneği, Kent Müzesi Girişimcileri Derneği (Hala Bşk.) gibi derneklerde kuruculuk, başkanlık yaptı.


Süleyman Boz evli ve iki çocuk sahibidir.


Süleyman Boz’un projelerinden bazıları:

Didim Akbük Emsan Tatil Sitesi, Doğan Demircioğlu Villası (Kınıklı), Arif Gören, Dr. F.Z. Saygı , Nuri Şahin, Dr. Necdet Durmuş, Kemal Özdemir villaları. Mehmet Zorlu Lisesi Lojman ve Yurdu, (Kınıklı), Kuşadası Boztaş Tatil Sitesi, Denizli Albayrak Yapı Kooperatifi, Özpamukkale Yapı Kooperatifi Konutları, Sevimli Kardeşler Turistik Restourant, Kelleci Kardeşler Restourant. Kayhan Alabalık Restourant. Pamukkale Otel Koru rölöve ve yenileme projesi, Şengün Mobilya çok katlı mağazası, Hidroteknik A.Ş. Endüstri Hizmet Binası, Şahlan Aş, Özdener AŞ., Bursalıoğlu A.Ş. İpekyolu Tekstil A.Ş. Aslı Tekstil Ltd. Şti, Babadağ Haşıl Sanayi Fabrika yapıları…




Geri Dön