29 / 03 / 2024

Süleyman Çetinsaya: Kazanmak için güven sarsan her hareketten kaçın

Süleyman Çetinsaya: Kazanmak için güven sarsan her hareketten kaçın

Avrupa Konutlarının mimarı Süleyman Çetinsaya başarı formülünü açıkladı: "Kazanmak için güven sarsan her hareketten kaçın"



Türkiye Avrupa Konutları  markasını 2005 yılından beri tanıyor. Avrupa  Konutları  Atakent 1 ile başlayan serüven, Avrupa Konakları,  Avrupa  Konutları  TEM ve Avrupa Konutları Atakent 2 ile devam ediyor. Projenin  iki kardeşi de 2010'un ilk çeyreğinde geliyor. Şimdiye  kadar satılan konut  sayısı 5 bine dayandı... Yapılan ciro ise 1 milyar 300 milyon TL'ye...
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO)'ya ait arsalar üzerinde inşa edilen projelerin tüm verileri şeffaf... Bir gazeteci olarak her ay kaç konut satıldığını ve ne kadar ciro yapıldığını çok yakından takip ediyorum...
 
Avrupa Konutları'ndan ev sahibi olmak için satış ofisini ziyarete gelenlerin sayısı 20 bini geçti.... Projelerin üçünde yaşam sürüyor... Satışlar tüm hızıyla devam ediyor.

Türkiye'nin en fazla merak edilen isimlerinden Avrupa Konutları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya'yı ve markasını mercek altına aldım. Başarısının sırları ne? Neler yapıyor? Neler yapmayı planlıyor? Hayata nereden ve nasıl başladı? Yaşam felsefesi ne? Bunları anlatacağım Milliyet Emlak farkıyla...

Çetinsaya ile bir Cumartasi akşamı saat 16.00 sularında buluştuk. Buluştuğumuz mekan ise Avrupa Konutları TEM'in satış ofisi. Emlak Konut GYO'ya ait arsa üzerinde inşa edilen projenin satış ofisi müşteri kaynıyor.
 Gelmeden önce gözlerimi bağlasalardı kendimi Taksim Meydanı'nda zannederdim... 15 dakika uğraştıktan sonra sakin bir yer bulabiliyoruz ve röportaja başlayabiliyoruz.
 
- Süleyman Çetinsaya kimdir?
 
- 1954 yılında Kayseri'de doğdum. 1963'te 9 yaşındayken ailem İstanbul'a yerleşti.  Babam kösele ve deri ticareti yapıyordu. Ticaret lisesini bitirdikten sonar babamın yanında çalışmaya başladım. Ticareti ondan öğrendim. 1974 yılında askere gittim. 1977'de askerlik sonrasında inşaata başlamayı düşündüm.
 Aslında inşaata 1971 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan ağbim Nuh Çetinsaya ile birlikte başlamıştım. Bir taraftan babamla birlikte deri ticareti yaparken diğer taraftan inşaat ile uğraşıyordum. Askerlik sonrasında inşaatta yoğunlaşmaya karar verdim.Ağbimle ortaklığımız 1982 yılına kadar devam etti.
 O dönemde Bayazıt İş Merkezi, Marmara Çarşısı, Efes, Kavaflar Çarşısı ve Azak İşhanı'nda olduğu 50'ye yakın iş merkezi yaptım. Genç yaşımda bunlar benim için çok iyi bir tecrübe oldu.
 - Konut işine nasıl girdiniz?
 - Bir taraftan işhanı yaparken diğer taraftan da konut yapmaya başlamıştık. 1982 yılında Merdivenköy'de 20 daireli Şafak Apartmanı'nı yaptım. 1984'te 40 dairelik Artaş Apartmanı'nı bitirdim.
 Avrupa  Konutları markasını ortaya çıkarıncaya kadar bin civarında konut yaptım.
 - Avrupa Konutları'nın hikayesine geleceğiz. Hatırladığım kadarıyla sizin turizm ve AVM yatırımlarınız da var... Önce bunları konuşalım...

 - Otel inşaatlarına 1986 yılında başladım. Yaptığım ilk otel laleli'deki ERSA Otel'dir. 2000'li yıllara kadar 7 otel yaptım. Bunların ikisinin işletmesini halen kendim yapıyorum. The President Otel ve Ctadel Otel...
 Carousel AVM'nin müteahhitiyim ve yüzde 28 oranında hissedarıyım.  1993'te başladık ve 1995'te bitirdik.  Sefaköy'deki Armonipark'ın yüzde 50 ortağıyım ve Kayseri'de  Kayseripark adlı bir alışveriş merkezim var.
 -Avrupa Konutları fikri nereden doğdu?
 - Projeyi 2004'te satışa çıkarırken, o dönemde Türkiye'nin AB üyeliği konusu çok tartışılıyordu. Alırlar-almazlar... Tartışmaları vardı. Biz de bu noktada bir adım ötesini düşündük. "Yaptığımız proje tam bir Avrupa projesi. Adı neden Avrupa Konutları olmasın" dedik... İsim tuttu. Sonra diğer projelerimizin adı Avrupa Konutları ile devam etti.
 -Kimse satamazken siz satıyorsunuz... Hatta satış ofislerinizde izdiham oluşturuyorsunuz? 4 yıl gibi bir sürede 5 bin konut satışı ve 1 milyar 300 milyon TL'nin üzerinde hasılat gerçekleştirdiniz. Bunu nasıl yaptınız?
 -Bizim prensiplerimiz var. Prensiplerle hareket ediyoruz. Bu çok önemli. Bu başarı tesadüf değil. Çalışarak ve planlayarak oluyor.
-Nedir prensipleriniz?
-Biz inşaatı hızlı yaparız. İnşaatı hızlı yapmak için hızlı satmamız gerekiyor. Hızlı satmak için ise bizden ev alacakların kazanacağı rakamlardan fiyatlandırma yaparız. Mesela Avrupa Konutları TEM örneğini anlatayım. 1 Kasım 2007'de satışa çıkardık. Fiyatlar metrekaresi bin 600 TL'den başlıyordu...  Biz birinci etabı bu ay teslim edecektik. Ama hızlı davrandık. Tüm etapları Eylül ayından itibaren teslim etmeye başladık. Sitede yaşam başladı. Metrekare bazında fiyatlar 3 bin TL'ye dayandı. Bizden ev alanlar iki yılda yüzde 80'den fazla kazanç sağladı. İlk başta yatırım için alanlar fikir değiştirdi. Oturmak istedi. Oturmaya başladı. Niye? Konseptini beğeniyor.  Kullanılan malzemeyi beğeniyor. Satmaya veya kiraya vermeye kıyamıyor.  Avrupa Konutları Atakent 1'in ilk etabından ev alanlar satış fiyatı  üzerinden yüzde 100 primle karşılaştı.Üstüne bir de 3 yıllık kirayı eklerseniz prim yüzde 150'ler civarında.  Türkiye'de son yıllarda, çok  az kişi yatırımlarına bu kadar değer katabildi. Biz müşterilerimize kazandırmayı çok önemsiyoruz. Bana  göre bu işte büyüyeceksem işin, en  önemli püf noktası bu...
-Hepsi bu kadar mı?
-Değil tabi... İstanbul'da niteliklerine göre en düşük  aidatlar bizim sitelerde. Zaten inşa ettiğim sitenin 18 ay yönetimini biz üstleniyoruz. Sitenin başkanı benim. Satın almaları bizzat kendim yapıyorum. Ayrıca inşaatları hızlı yaparken kaliteden taviz vermiyoruz.  Sitede yaşam başladıktan sonra sorun yaşanırsa hemen müdahale ediyorum. Türkiye'de ara eleman sıkıntısından kaynaklanan sorunlar oluyor. Sorunsuz iş yapmak imkansız gibi bir şey. Ama önemli olan sorunlara hızlı müdahale etmek. Evde yaşayanları mağdur etmeden sorunu çözmek. Kısacası satış sonrası  hizmetleri çok önemsiyorum.
 Bunlara ilave olarak söz verdiğimizden önce teslim yapıyoruz. 1 sene önce bile teslim ettiğimiz etaplar oluyor. Konut işi güven işidir. Güveni sarsıcı her türlü hareketten kaçarım. Tabi işimi çok severek  yapıyorum. Bu da önemli.  Bir de reklamı çok önemsiyorum. Krizde bile reklam yaparım. Ben Kayseriliyim yapacağım karın yüzde 75'ini reklama yatırmaya hazırım. Yeter ki kar edebileceğimi gözüme kestireyim. Hemen reklam kampanyası yaparım.  Müşterinin ayağıma gelmesini beklemem. Müşterinin gelmesi için reklama yüklenirim. Reklam yapmadan satma şansım yok. Bunu çok iyi biliyorum. Tüm planlamamı buna göre yapıyorum.
-Avrupa Konutları'nın yeni kardeşleri nerelerde olacak? Pusula nereyi  gösteriyor?
-2010'da Atakent'te bir projeye daha başlayacağız. Ayrıca Bahçeşehir  ve Ispartakule civarında ilgilendiğimiz arsalar var. Bugün yarın belli olacak. Onu bekliyoruz.
-Son dönemde ev sattığınız müşterilerinizden kaçı sizden daha önce ev almış olanlardan?
-Atakent 1'de bu oran yüzde 20'ydi...  TEM'de bu oran yüzde 40'lara çıktı. Atakent 2'de ise şimdilik yüzde 40'lar seviyesinde. Ama eminim bu oran daha da artacak.
-Süleyman Çetinsaya Günü  nasıl geriçiriyor?
-Her sabah en geç 06.30'da kalkıyor. 1.5 saat spor veya yürüyüş yapıyor. Kahvaltının ardından 09.00'da ofisinde oluyor. Kendi işini kendi takip ediyor. Hergün şantiyeleri mutlaka dolaşıyor. Satış ofislerini denetliyor. Sorunlara kendisi doğrudan müdahele ediyor.
 -Yaşamında "keşke" dediği bir şey var mı?
 - Keşkelere hiç zaman ayırmadım. Ne istiyorsam yaptım. Yapmayı başardım.
 En önemsediğim şeylerden birisi hayır binası yapmak. Her sene olmasa bile iki yılda bir hayır amaçlı bir bina yapıyorum.
 -3 çocuk babası
 Süleyman Çetinsaya 3 erkek çocuk babası. Çocuklarından en büyüğü Gökhan 25 yaşında Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Serhan 19 yaşında ABD'de inşaat mühendisliği öğrenimi görüyor. Oğuzhan ise 12 yaşında ilköğretim okulunda öğrenci.
 Avrupa Konutları TEM patlama noktası oldu
 Avrupa Konutları TEM, markanın patlama yaptığı proje oldu. 22 ay gibi bir sürede 3 bin 100 konutun inşasını bitiren Çetinsaya, o tarihe kadar hiç konuşmadı. Konut teslimleri başlayınca basın toplantısı düzenledi.

Çetinsaya TEM projesini şu şekilde anlatıyor: 170 bin  metrekare arsaya toplam 660 bin metrekarelik inşaat yaptık. Bunun, 435 bin metrekaresi konut alanı... Ülkemizde ilk defa uygulaması yapılan 3 kilometrelik altyapı galerisini tüm sitenin altında hemen müdahaleye uygun şekilde gerçekleştirdik.  5 bin araçlık 225 bin metrekare otopark yaptık. 3 kilometre altyapı galerisi bulunuyor. Sosyal tesislerimiz de çok güçlü. 7 açık, 2 kapalı yüzme havuzumuz var.  1 futbol sahası, 2 tenis kortu, 2 çok amaçlı saha, sauna, fitness,  squash plates salonları.  2 market, 17 ticari ünite ve bizim için çok önemli olan 65 bin metrekare yeşil alan yaptık. 35 bin adet ağaç diktik"

 RAKAMLARLA AVRUPA KONUTLARI TEM
 3100 Konut
 435.000 metrekare Konut alanı
 660.000 metrekare İnşaat alanı
 225.000 metrekare Kapalı otopark
 5.000 Araçlık Kapalı ve Açık Otopark
 3 km.  Altyapı Galerisi
 Gölkafe
 7 Açık Yüzme Havuzu
 1 Futbol Sahası
 2 Tenis Kortu
 2 Çok amaçlı saha
 Sauna, Fitness, Squash, Plates salonları
 2 Market
 17 Ticari unite
 Site içi 65.000 metrekare yeşil alan
 Site içi ağaç ve ağaçcık 35.000 adet
 Site çevresi düzenlemesine 5.000 adet ağaç, 45.000 metrekare çimlendirme
 Kreş ve Anaokulu. Açılışı Sayın Başbakanımız tarafından yapılan ve Milli Eğitime devrettiğimiz bu dönem  eğitime başlayan 32 Derslikli İlköğretim Okulu, Cami, Sağlık Polikliniği

Tebernüş KİREÇCİ


Geri Dön