29 / 03 / 2024

Süleyman Çetinsaya: Konutta vergi yükü var!

Süleyman Çetinsaya: Konutta vergi yükü var!

İnşaat sektörü, konutta vergi yükü olduğundan yakınıyor. Sektörün önde gelen isimlerinin en çok şikâyet ettiği konu, Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının arsa ve emlak değerine göre yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 olması.



Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ve İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı yeni KDV oranlarının maliyetlerini artıracağına işaret ediyor. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya da vergi oranlarının yanında konut bedelinin yüzde 13’üne varan tapu harcı ve resim uygulandığından dert yanıyor.


2013’te 1 milyon 145 bin konut satıldı. Bu anlamda birinci 233 bin 153 konut ile İstanbul oldu. Ardından 137 bin 57 ile Ankara, 72 bin 35 ile  İzmir  geldi. 2013’ten memnun olan sektör, 2014 için kaygılı. Kaygıların odağında yeni KDV oranları yer alıyor. Satışları ve vergi oranları ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan inşaat sektörü temsilcileri, şu aşamada giderlerinin artacağı; bunun fiyatlarda da karşılık bulacağı görüşünde.



Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 2006’dan bu yana en çok konut satışının 2013’te yapıldığına temas ediyor. Satışların 2014’te pek de iyi olmayacağını belirten Çetinsaya, bu durumda yeni KDV oranları ve maliyet artışlarının önemli rolü bulunduğunu vurguluyor.



Konutta vergi yükü olduğundan söz eden Çetinsaya, “Şu an yeni KDV oranları var. 2013’te konutlar için yüzde 1 KDV oranı bitti. Seneye yüzde 8 ve yüzde 18 KDV oranları olacak. Bu maliyetlerde karşılık bulacak, konut alacakların giderini artıracaktır. Konut fiyatları yüzde 17 artıracaktır. “ saptamalarını yapıyor.


Çetinsaya, alım satım vergilerinde bir indirim yapılmayacağını dile getiriyor. Bu aralar vergi teşviki olmayacağını aktarırken, “Tabii böyle bir talebim de yok. Çünkü ufukta böyle bir şey görünmüyor.” ifadelerini kullanıyor.


Milat


Geri Dön