18 / 04 / 2024

Süleyman Çetinsaya: tabut binalardan TOKİ ile kurtulalım

Süleyman Çetinsaya: tabut binalardan TOKİ ile kurtulalım

Süleyman Çetinsaya İstanbul'da yapıların yüzde 70'inin sağlıksız olduğuna işaret etti



ARTAŞ-Öztaş-Doğu konsorsiyumu, eskiden elektrik kabl arazisi olarak kullanılan arazide 2007 sonunda başladığı 3 bin 100 yüz konutluk Avrupa Konutları TEM projesini 22 ayda tamamlayarak teslimlere başladı. Artaş-Öztaş-Doğu Konsorsiyumu İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya projenin,  TOKİ  ile Arsa Karşılığı Hasılat Paylaşımı Modeli'yle hayata geçirildiğini belirterek, "Biz yapılan ihalede 620 milyon TL toplam hasılat ve 186 milyon TL TOKİ'ye arsa karşılığı vermeyi taahhüt etmiştik. Yaklaşık 2 bin 500 konutun satışını gerçekleştirdik" dedi. İstanbul'da yapıların yüzde 70'inin sağlıksız olduğuna işaret eden Çetinsaya, "TOKİ ve özel sektörün girişimleriyle insanlarımızı tabut binalardan kurtarmalıyız" diye konuştu.
Sabah

3 bin 100 konutluk Avrupa Konutları TEM 22 ayda tamamlandı!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Avrupa Konutları-TEM'i bitirdi sandıktaki bilezikleri istedi
 
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) kaynak geliştirme projeleri kapsamında hasılat paylaşımı modeliyle Artaş-Öztaş-Doğu Konsorsiyumu tarafından inşa edilen Avrupa Konutları-TEM projesi tamamlandı.

Projenin toplam hasılatının en başta 620 milyon TL olarak belirlendiğini, ancak bu rakamın 720 milyon TL'ye ulaştığını söyleyen Artaş-Öztaş-Doğu Konsorsiyumu İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "Proje için 186 milyon TL'lik teklif verdiğimizde, rakiplerin hepsi ihaleden çekildi. Sonuçta bu projeden TOKİ, 225 milyon TL elde edecek" dedi.

Kár yüzde 15'i bulur

Projenin maliyetinin başta 320 milyon TL olduğunu ancak masrafların artmasıyla birlikte 360 milyon TL'ye çıktığını vurgulayan Çetinsaya, bu işten kárlarının ise yüzde 15'i bulacağını ifade etti. Küresel krizin en yoğun dönemlerinde bile devam eden 3 bin 100 konutluk projede finale gelindiği ve anahtar teslimlerinin başladığını belirten Çetinsaya, "Az konuştuk, çok çalıştık. 3 bin 100 konutluk projemizi 22 ay gibi rekor bir sürede tamamladık" dedi. Türk insanının ev almak için biraz zorlanmayı göze alması gerektiğini söyleyen Süleyman Çetinsaya, "Herkesin annesinden babasından kalan birşeyler vardır. Artık o sandıktaki bilezikleri bozdurup ev alma zamanı geldi" diye konuştu.

Depremin bir İstanbul gerçeği olduğunu ve bundan kaçılmasının mümkün olmadığını söyleyen Çetinsaya şunları söyledi: "Yıllardır bu işin içindeyim ve tüm projelerimde betonun kalitesini hep kontrol ettim. Artık hazır beton sayesinde işler daha garanti. Yeni projelerdeki evler depreme çok daha dayanıklı.
Hürriyet

TEM'de 3.100 konut yaptı, 'yastık altındaki parayı eve yatırın' dedi
  
İstanbul'daki 3 bin 100 daireli TEM Avrupa Konutları tamamlandı. Tapuların verilmeye başlandığı projede 660 bin metrekare inşaat yapıldı. Konsorsiyum'un İcra Kurulu Başkanı Çetinsaya, 'Para yastık altında değerlenmez, tapu sahibi olmak lazım' dedi

TOKİ'nin İstanbul'daki toplu konut projelerinden TEM Avrupa Konutları tamamlandı.   3 bin 100 konutluk dev projenin hedeflenenden bir yıl önce tamamlandığını söyleyen projenin müteahhit şirketleri Artaş-Öztaş-Doğu Konsorsiyumu İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 'Krize rağmen doğru proje yaparsanız, başarılı olursunuz. insanlar da depreme dayanıklı, modern, çocukların bahçede güvenle oynayabileceği ve otoparkları olan sitelerde yaşayabilir' dedi. Kriz yüzünden insanların ellerindeki parayı harcamaktan korktuklarını söyleyen Çetinsaya, 'Parayı veya bilezikleri yastık altına atmakla bu iş olmaz. Para orada değer kazanmaz. Bunları yastık altından çıkarıp, ev almak, tapu sahibi olmak lazım' ifadelerini kullandı.

AZ KONUŞTUK, ÇOK ÇALIŞTIK
Projede halen 100 kişinin yaşamaya başladığını, her gün 100 kişiye tapularını verdiklerini açıklayan Çetinsaya, projenin tamamlanmasıyla ilgili bir toplantı düzenledi. Toplantıda 3.100 konuttan oluşan büyük bir projeyi bitiş tarihinden önce gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: 'Az konuştuk, çok çalıştık. 3 bin 100 konutluk projemizi   22 ay gibi rekor bir sürede tamamladık. Avrupa Konutları'nda 170 dönüm büyüklüğündeki alanda toplam 660 bin metrekare inşaat yaptık. Bunun, 435 bin metrekaresi konut alanı. Ülkemizde ilk defa uygulaması yapılan üç kilometrelik altyapı galerisini tüm sitenin altında, hemen müdahaleye uygun şekilde gerçekleştirdik.'

TOKİ'nin bu projeyi ihaleye çıkardığı 2006 yılında 180 trilyon lira (şimdi 180 milyon TL) ile açık ara en yüksek payı önererek ihaleyi aldıklarını hatırlatan Çetinsaya, daha sonra projenin mali durumu hakkında şu bilgileri verdi: 'O dönemde diğer müteahhitler bize gülmüş ve Avrupa yakasında bu rakamla proje yapılmaz' demişti. Biz, doğru projeyi yaparak, arada maliyetimiz yükselse de TOKİ'nin payını ödedik. Hali hazırda 3 bin 100 dairenin 2 bin 500 adedi satıldı. Geriye 500-600 daire kaldı.  Satışlar tamamlandığında TOKİ'nin alacağı bedel 225 milyon liraya ulaşacak.' Daha önce Karayolları depo alanı olan arazi üzerinde gecekonduların da bulunduğunu söyleyen  Çetinsaya, 'TOKİ gecekondu sahipleri için başka yerde konut yapıyor. Onları teslim edecek' dedi.

225 bin metrekarelik otoparkı var
ÇETİNSAYA, Avrupa Konutları-TEM'in birçok açıdan dev bir proje olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:  '5 bin araçlık 225 bin metrekare otopark yaptık.   3 kilometre altyapı galerisi bulunuyor. Sosyal tesislerimiz de çok güçlü. 7 açık, 2 kapalı yüzme havuzumuz var. 1 futbol sahası, 2 tenis kortu, fitness, squash plates salonları. 65 bin metrekare yeşil alan yaptık. 35 bin adet ağaç diktik.'  Bir tatil köyünün ya da lüks bir otelin sağladığı kalite ve hizmet standartlarına sahip sosyal tesislerin inşasında modern üniteler tasarlanmış, konferans salonu unutulmamış.

Rakamlarla Avrupa TEM Konutları
l 3.100 konut
l 435.000 m2 konut alanı
l 660.000  m2 inşaat alanı
l 225.000  m2 kapalı otopark
l 5.000 araçlık kapalı ve açık otopark
l 3 km. altyapı galerisi
l Gölkafe
l 7 açık yüzme havuzu
l 1 futbol sahası
l 2 tenis kortu
l 2 çok amaçlı saha
l Spor merkezi
l 2 market
l 17 ticari unite
l Site içi 65.000 metrekare yeşil alan
l Site içi ağaç ve ağaçcık 35.000 adet
l Site çevresi düzenlemesine 5.000 adet ağaç, 45.000  m2 çimlendirme
l Kreş ve anaokulu
l 32 derslikli ilköğretim okulu
l Cami
l Sağlık polikliniği
Akşam


Geri Dön