24 / 04 / 2024

Süleyman Han Camisi özel bir çamurla restore edildi!

Süleyman Han Camisi özel bir çamurla restore edildi!

Tarihi Van Kalesi´nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, 476 yıl aradan sonra saman, tuz ve küllerden yapılan özel bir çamurla restore edildi



Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Şahabettin Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Süleyman Han Camisi´nin yapım tarihinin kesin olarak bilinmediğini söyledi.

Resmi kayıtlara göre caminin, 1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından ciddi bir onarıma tutulduğunu ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:
"Hatta bu onarımda Mimar Sinan´ın da yer aldığı bilinmektedir. Eski Van kentinden 100 metre yükseklikteki kalenin hakim tepesinde kurulan Süleyman Han Camisi, kullanılan malzeme ve gerekse yapım tekniği ile Anadolu´nun birçok yerinde yapılan camilerden farklı bir görünüme sahiptir. Bu farklılığın nedeni ise kullanılan malzemedir. Geleneksel Van sivil mimarisinde bolca ahşap ve kerpiç kullanılmıştır."

Süleyman Han Camisi ile ilgili kazı çalışmalarının, 1983-1984 yıllarında yapıldığını anlatan Öztürk, şöyle konuştu:         "Kazılar sonucu bazı veriler ortaya çıkarılmış olsa da çok ciddi bir çalışma yapılmadığını görüyoruz. Van Valiliği tarafından 2008-2009 yılları arasında hazırlanan proje kapsamında, bu yıl restorasyon çalışmaları yapıldı."

Öztürk, restorasyonu bir ayda tamamlanan camide, 110 yıl aradan sonra yarın ilk cuma namazının kılınacağını söyledi.

-"SAMAN, KÜL VE TUZ İLE RESTORASYON"-

Restorasyonu üstlenen firmanın şantiye şefi Adnan Vural ise çalışmalarda, 50 kişilik ekibin görev aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"50 kişilik bir ekiple dönüşümlü olarak gece ve gündüz çalıştık. Camide sivil mimari örneklerinde kerpiç ahşap karışımı malzemeler var. Ağırlıklı olarak kerpiç malzeme bulunmakta. Biz de restorasyonda 20 bin kalıp kerpiç kullandık. İçine saman, odun külü ve tuz katarak oluşturduğumuz çamur karışımını restorasyonda kullandık. Tavana ise ahşap döşedik. Kalenin zirvesine malzeme gönderebilmek için asansör kullandık."
AA


Geri Dön