25 / 04 / 2024

Süleymaniye Külliyesi restore edilecek!

Süleymaniye Külliyesi restore edilecek!

Süleymaniye Külliyesi'nin restorasyonunu Suriye ile Atölye Mim Tasarım anıtsal yapıları değerlendiren restorasyon firmaları üstlendi



Hicaz yolu üzerinde, durak ve mola yeri olan, Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı yolcuların ekmek, yemek, su ve aynı zamanda hayvanlarının da ihtiyaçlarını ücretsiz karşılanan külliyenin yanında Süleymaniye Camisi, son Osmanlı padişahı Vahdettin ile Abdülmecid'in kızı Seniha Sultan'ın kabirleri yer alıyor. Restorasyon daha önce İtalyanlara verilince külliyenin, yaptıkları uygulamanın yanlış ve yapıya zarar verici olması nedeniyle "Bu bir Osmanlı eseridir. Biz Osmanlı eserlerinde uzmanız, masraflarını karşılayıp biz yaparız" deyip Türk hükümeti karşı çıkıp müdahale etti.

10. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer zamanında protokolü yapılan Osmanlı eseri olan külliyenin, bizden sonraki nesillere sağlıklı bir şekilde iletilebilmesi için Türkiye'deki üniversitelerden de bilimsel destek alındı.

Suriye ile Türkiye'den yetkili ve aralarında UNESCO temsilcisi Prof. Zeynep Ağunbay'ın da bulunduğu uzman teknik heyetlerince oluşturulmuş bir kurul tarafından incelenip uygun bulunursa, onay verilecek. Ve daha sonra da tahminen 2010 yılında uygulamasına geçilecek.
Yıldız ÇELİK/Cumhuriyet


Geri Dön