29 / 03 / 2024

Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi restore ediliyor!

Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi restore ediliyor!

Osmanlı döneminde hastalara şifa dağıtan ve doktorların yetiştirildiği Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, restore edilecek. Müzede Osmanlı darüşşifası, sunum ve modellemelerle en iyi şekilde anlatılıyor.



Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede Osmanlı darüşşifasının, sunum ve modellemelerle en iyi şekilde anlatıldığını söyledi.

Müzenin 1984'te Bayezid tarafından yaptırıldığını belirten Yörük, şöyle konuştu:

"Sağlık müzemiz bir darüşşifanın içinde kurulu. Hastaların müzikle tedavi edildiği odalar bulunuyor. Külliye içerisinde büyük bir cami yer alıyor. Mutfak ve aşevi geçmişte nasıl kullanıldıysa aslına sadık olarak düzenlendi. O dönemde düzenlenen laboratuvarlar ilaç hazırlanan alanlar aslına uygun şekilde mankenlerle canlandırılıyor. Dünyada ilk modern hastaneciliğe geçiş Edirne'deki külliyede gerçekleşti. Yeni hastanecilik ve yoğun bakım üniteleri buradan ilham alınarak yapıldı."

Yörük, külliyenin, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1984'te TÜ'ye devredildiğini ve zamanla bazı bölümlerin yıprandığını ifade etti.


Yıpranma dolayısıyla restorasyonun zorunlu hale geldiğini aktaran Yörük, şöyle devam etti:

"İçindeki materyaller, o günü canlandıran mankenler, duvarlar, aydınlatmalar, zemin ve birçok kısımda restorasyona ihtiyaç duyuldu. 15 Mart'ta başlayacak restorasyon Abdi İbrahim firması tarafında yaptırılacak. Altyapı, ışıklandırmalar özel bir teknik kullanılarak led lambalarla yapılacak. Yeni teknolojik materyaller kullanılarak o günün canlandırılmasına kadar A'dan Z'ye her şey elden geçirilecek. Yaklaşık 2 ay sürecek restorasyon sırasında ziyaretçilerin mağdur edilmemesi için sadece restorasyonu yapılan bölüm kapalı kalacak."

Yörük, müzenin restorasyonunun, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapılacağı döneme yetiştirileceğini kaydetti.

 

"Hedef 500 bin ziyaretçi"

 

Prof. Dr. Yörük, Sağlık Müzesi'nin farklı konsepti nedeniyle ilgi çektiğini vurguladı.

Müzenin 2004'te  Avrupa Müze Ödülü'nü kazandığını ve Edirne'de Selimiye Camisi'nden sonra en çok ziyaret edilen yerlerin başında geldiğini belirten Yörük, şöyle konuştu:

"Müze, 2010'da 130 bin kişi tarafında ziyaret edildi. Müzemiz 2012 ve 2013 yılları içerisinde 200 bin ziyaretçi sayısını aştı. Bugün itibariyle 2014 yılı rakamıyla 230 bin kişiye ulaştık. Turist çekmeye devam edeceğiz. Bu sayıyı 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Müzemizin, bölge ekonomisine de büyük katkı sağladığını görmekteyiz."


Radikal


Geri Dön