29 / 03 / 2024

Sultan Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın türbeleri 6-7 ay daha kapalı!

Sultan Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın türbeleri 6-7 ay daha kapalı!

Olay yaratan diziden sonra Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın türbelerine ilgi arttı. Ancak Süleymaniye Camii'ne gelenler geri dönüyor, çünkü türbeler onarımda. En az 6-7 ay kapalı...



MUHTEşžEM Yüzyıl dizisi yayına girdiği ilk hafta gündemin ilk sıralarına oturdu. Toplumun farklı kesimlerinin sert tepkilerini çeken dizi, Osmanlı padişahlarının özel hayatlarının yanlış aktarıldığı iddiasıyla tartışma konusu oldu. Ancak aynı dizi kamuoyunda Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'a karşı büyük ilgi uyandırdı.

DİZİDEN ÖNCE BAşžLADI

İstanbullular, ölümlerinden 500 yıl sonra hayatları dizi konusu olan 10'uncu Osmanlı Padişahı ile eşi Hürrem Sultan'ın Süleymaniye Camii avlusundaki türbelerine akın ediyor. Ancak Eminönü'ndeki camiye gelenleri hoş olmayan bir sürpriz bekliyor.

Mimar Sinan tarafından yapılan sanat eseri niteliğindeki türbelerini görmek isteyenler, restorasyon nedeniyle kapalı kapılarla karşılaşıyorlar. Kültür Bakanlığı İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, restorasyon dizi yayına girmeden önce başlatıldı.

İstanbul'daki çok sayıda türbe gibi Kanuni ve Hürrem Sultan türbelerinde 20-25 yılda bir restorasyon yapıldığı belirtildi. Türbelerin çinilerinin onarılması, kurşunlarının değiştirilmesi, çevre düzenlemesi gibi çok incelikli ye titiz bir restorasyon çalışmasından geçirildiği ifade edildi.

6-7 AY SÜRECEK

İki türbenin restorasyonunun yaklaşık ancak 6-7 ay sonra tamamlanabileceği öğrenildi. Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın türbelerinin diziden önce de en çok ziyaret edilen türbeler arasında olduğunu da belirten yetkililer, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi gösterdiği türbelerin, en çok yabancı ziyaretçisinin Ukrayna, Rusya ve Baltık ülkelerinden geldiğini de belirttiler.
Habertürk/Halil ÖZTÜRK


Geri Dön