19 / 04 / 2024

Sultanahmet Camisi’nde restorasyon başladı!

Sultanahmet Camisi’nde restorasyon başladı!

İstanbul’da bulunan tarihi Sultanahmet Cami minaresi restorasyona alındı. Caminin batı köşesindeki minaresinde birinci ve ikinci şerefesi arasında kalan taşlarda açılma ve kayma bulunması üzerine restore edilmesine karar verildi.



Minarenin restorasyonunu yapacak firma tarafında bir yılda tamamlanması hedefleniyor. Yapılan plan çerçevesinde minarenin birinci şerefeye kadar olan bütün  taşları sökülecek. Ziyaretçilerin mağdur edilmemesi için sökülen taşlar ilk etapta iskele ile minare arasında kurulacak olan köprü üzerine indirilecek. Bu taşların  sağlamlık ve kullanılabilirlik testlerinin yapılmasının ardından yerlerine konulması planlanıyor.


Osmanlı’nın 14. Padişahı Sultan I. Ahmet tarafından 1609- 1616 yılları arsında yaptırılan Sultanahmet caminin batı köşesindeki minaresi çatlaklardan dolayı restore edilecek. Yüz metre kareye yakın bir alan platform şeklinde kapatılarak üç, dört günlük bir süreyle iskele çalışması yapılacak. Daha sonra kapatılan alan ziyaretçilerin ve turistlerin kullanımına açılacak. 60 metre yüksekliğinde minare boyunda bir iskele kurularak külah, taşlar birinci şerefeye kadar sökülecek. Sonrasında eksiklik, çürümüş olan ne varsa restorasyon kurallarına göre işlemler yapılacak. Daha sonra taşlar sökülüp konsarvasyon yapılacak. Sökme işlemi en az bir ay sonra başlayabilecek. Sultanahmet caminin içerisinde de restorasyon çalışması yapılması planlanıyor. Cami içerisindeki işlemelerin boyalarında çıkma ve solma gözükmekte. Caminin projesi, rölevesi  ve restorasyon çalışması bitmiş vaziyette. Projeye anıtlar kurulundan onay çıktı. Şu anda Vakıflar Genel Müdürlüğünün masasında büyük ihtimalle bu sene ihaleye çıkması bekleniyor.


Zaman 


Geri Dön