18 / 04 / 2024

Sultanahmet Meydanı, 17 milyon liraya yenilenecek

Sultanahmet Meydanı, 17 milyon liraya yenilenecek

Her gün birçok ülkeden turisti ağırlayan Sultanahmet Meydanı ve Ayasofya çevresi önümüzdeki aylarda yeni bir çehreye kavuşacak



Meydan araç trafiğine kapatıldıktan sonra tüm kaldırım ve yer döşemeleri yenilenecek. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 17 milyon TL tutacak düzenlemeyle ilgili projenin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandığını kaydetti. 

İstanbul'un tarihî eserleriyle açık hava müzesi özelliği taşıyan Sultanahmet Meydanı ve Ayasofya çevresi araç trafiğine kapatıldıktan sonra tüm kaldırım ve yer döşemeleri yenilenecek. Zemininde onlarca farklı taşın bulunduğu meydan tek tip taşla yeniden inşa edilecek. Meydan düzenlemesiyle ilgili projenin hazırlanarak Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan geçtiğini belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Proje, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle gerçekleştirilecek. Çalışmalar için yaklaşık 17 milyon TL tutarında bir bütçe ayrıldı. Bu oldukça geniş kapsamlı bir proje. Sultanahmet'in her tarafı değişecek, ancak yapıda radikal bir değişiklik söz konusu değil." diye konuştu. Çalışmalar kapsamında meydandaki tüm kaldırımlar yenilenecek. Meydan çevresindeki tüm yapıların dış yüzeyine belediyenin desteği ile peyzaj düzenlemesi yapılacak. Yerli ve yabancı turistlerin birçok önemli tarihî eseri Sultanahmet'te bir arada görme şansına sahip olduğunu dile getiren Fatih Belediye Başkanı Demir "Sultanahmet bizim gözbebeğimiz. Ancak burada 50 metre yürüdüğünüzde 10 farklı taş görürsünüz. Burada doğal taş da var, beton elemanları da. Bu kötü bir görüntü oluşturuyor. Bu sebeple biz burayı Sultanahmet'in tarihî ve turistik dokusuna uygun olarak ele alacağız. Öte yandan düzenleme çalışmaları bittikten sonra da burasını tamamen yayalaştıracağız. Artık bu bölgeye araç girmeyecek." dedi. Proje kapsamındaki çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.
Zaman/Yasin Kılıç


Geri Dön