29 / 03 / 2024

Sultangazi Belediyesi 9 cami için 50 milyon dolarlık arsa istedi!

Sultangazi Belediyesi 9 cami için 50 milyon dolarlık arsa istedi!

Taraf Gazetesi muhabiri Hüseyin Özay'ın gazetenin bugünkü sayısındaki haberine göre; Sultangazi Belediyesi, ilçedeki dokuz camiyi devlete vermesi karşılığında TEM kenarında 50 milyon dolarlık arsa talep etti...



Yerel seçimlere sayılı günler kala, uyanık birçok belediye “ballı arsa takası” için adeta kuyruğa girdi. Bir çok AKP’li belediye, ilçe sınırları içinde bulunan cami ve parkların arsalarını devlete vererek, yerine imara açık arsalar alınmasını içeren ballı takasın peşine düştü. Bu belediyelerin arasında ise Sultangazi belediyesi bulunuyor. Belediye, dokuz cami ve bir cami tuvaletinin arsasını Hazine’ye devrederek yerine ise TEM manzaralı rayiç bedeli 50 milyon dolar (Yaklaşık 107 milyon TL) olan devlet arsasını istedi. Belediye ile Milli Emlak arasındaki görüşmeler ise devam ediyor.


2 ADET DE PARK VAR


AKP’li Sultangazi Belediyesi, belediyelere tanınan “trampa” yetkisini ranta çevirmek için geçtiğimiz günlerde bir, trampa pateni Maliye Bakanlığı’na sundu. Halen trampa çalışmaları devam eden pakette, Sultangazi Belediyesi, belediye sınarları içinde yer alan dokuz adet cami, bir adet cami tuvaleti, iki adet park ve 10 adet minik arsa parçası da yer aldı. Bu taşınmazların karşılığında ise Belediye, Hazineden kendi hizmet binalarının bulunduğu dört adet büyük parseli istemektedir. Bu Hazine taşınmazlarının konumu ise oldukça güzel olup, TEM’İN hemen yanında kalmaktadır. Belediyenin istediği arsaların ise değerinin 30-50 milyon dolar arasında değiştiği kaydedildi. Arsaların üzerinde rezidans yapılması ve imar değişikliğine gidilmesi ile birlikte arsanın değeri daha da artacak.


Yine bazı belediyeler de trampa sistemini vergi borçlarını ödemek için kullanmışlardı. Taraf’ın daha önce gündeme getirdiği trampa sistemi ile bazı belediyeler milyonlarca liralık vergi borçlarını cami arsaları ile kapatmışlardı. Örneğin, Güngören Belediyesi’nden beş adet cami arsası 8 milyon 351 bin 961 lira bedele vergi borçları karşılığında Hazine’ye devredildi. Yine Üsküdar Belediyesi tarafından üzerinde cami bulanan taşımazlar toplam 7 milyon 370 bin 581 lira bedelle, 1 adet orta öğretim alanı 6 milyon 889 bin 15 lira, 1 karakol binası da 5 milyon 220 bin 698 lira, 1 adet üzerinde bir çok bina işgali bulunan imarda da okul alanı olan bir taşınmaz da 7 milyon 463 bin lira bedel üzerinden Hazine’ye borç karşılığında devredildi.



BELEDİYELER KUYRUĞA GİRDİ


Söz konusu belediyelerin dışında bir çok belediye de, borçların cami ve okul arsaları ile kapatılması için adeta kuyruğa girdi. Bu çerçevede Küçükçemece Belediyesi’nce iki adet okul alanında boş olan 5 milyon 571 bin 627 liralık arsa, Bağcılar Belediye Başkanlığı tarafından da askerlik şubesi ve polis karakol arsası, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı tarafından da sağlık ocağı ve camilerin arsaları “vergi borçları” karşılığında teklif edildi. Türkiye genelinden de bazı il ve ilçelerden, vergi borçlarının ödenmesi için buna benzer bir çok öneri sunulduğu ve bu önerilerin bir kısmının kabul edildiği bir kısmının da halen değerlendirme aşamasında olduğu kaydedildi.


Hüseyin Özay/Taraf Gazetesi


Geri Dön