26 / 04 / 2024

Sultangazi kentsel dönüşümde son durum!

Sultangazi kentsel dönüşümde son durum!

Sultangazi İlçesi Cumhuriyet ve 50. Yıl Mahalleleri önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi (İBB) tarafından “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” ilan edildi...



İstanbul’da sayısı hızla artan kentsel dönüşüm alanlarına bir yenisi daha eklendi. Sultangazi İlçesi Cumhuriyet ve 50. Yıl Mahalleleri önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi (İBB) tarafından “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” ilan edildi. Buradaki dönüşümün ilk habercisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ve 6 Şubat 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhuriyet Mahallesi’nin Siteler mevkindeki riskli alan ilanı. İBB’nin bu kararı Bakanlık tarafından onaylanırsa, iki mahallenin tamamı resmen kentsel dönüşüm alanı olacak.


1168 daireyi kaplayan riskli alan kararı 255 hak sahibi 6 Mart 2013’te tarafından mahkemeye taşınmıştı. Dava açılmasının nedeni ise afet riskli alan ilanından önce gerekli yapı tespitlerinin yapılmaması ve bölgenin 1999 depreminden sonra Japon mühendisler tarafından hazırlanan JICA raporuna göre İstanbul’un en sağlam zeminlerinden biri olması. Öyle ki rapora göre 7.7’lik bir deprem senaryosunda ağır hasarlı bina durumu yüzde 0-5’i geçmeyecek durumdadır ibaresi yer alıyor.


EVLERİN TAPULARI VAR

Semt sakinlerinin açtığı afet riskli alan ilanı iptali davası Danıştay 14. Hukuk Dairesi’nde sürerken, İBB hemen Siteler Mevkii için yeni bir imar planı hazırladı. Hazırlanan plan notlarında bölgedeki evlerin tapusuz, ruhsatsız olduğu ibaresi yer alıyordu. Ancak Siteler Mevkii oturanları evlerinin hem arsa hem kat mülkiyeti tapuları bulunuyor.


“DAHA KAÇ KERE SÜRÜLECEĞİZ”

Bölgenin İstanbul’un gelişmesiyle çok kıymetlendiğini belirten Mahalle sakini Lütfü Durmuş şunları söyledi: “30 sene önce Gaziosmanpaşa merkezde oturuyordum. O dönemde de bir kamulaştırma yaptılar ve 300 kişiyi Sultangazi’ye sürdüler. O dönemde ne yolu ne tramvayı olan bu yer için kooperatif kuruldu ve burayı yaşanacak bir yere çevirdik. Her şeyimiz resmi ve kayıtlı. Şimdi İstanbul büyüyüp, değerlenince bizi tekrardan sürmeye çalışıyorlar. Sadece Siteler mevkiinde evler 30 bin metrekare yer tutarken yol, bahçe ve park alanı 155 bin metrekare olduğu buralar inşaat firmaları için cazibe alanı. Buraya istedikleri gibi çok katlı binalar yapıp yüksek rant elde edebilirler.”


Taraf


Geri Dön