19 / 04 / 2024

Sultangazi'de kentsel dönüşüm alanları belirlendi!

Sultangazi'de kentsel dönüşüm alanları belirlendi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde aldığı bir karar ile Sultangazi'deki tartışmalı kentsel dönüşüm alanını genişletti. Daha önce Cumhuriyet Mahallesi'nde yapılan yanlışların tekrarlanması halinde kentsel dönüşümün mağduriyeti artıracağını



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Sultangazi Belediyesinin önerisi ile 50. Yıl,Yunusemre ve Cumhuriyet mahalleleri "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" ilan edildi. İBB'nin aldığı karar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanırsa mahallelerde kentsel dönüşüm çalışmaları başlayacak. 


İstanbul Büyük şehir Belediye Meclisi 9 Aralık 2014 tarihinde Sultangazi ilçesindeki 50. Yıl Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi'nin büyük bir bölümünü kentsel dönüşüm ve gelişim alanı içme aldı. Komisyon raporu karara bağlandı. 2013 yılında Bakanlar Kurulu'nun aldığı riskli alan karanyla kentsel dö. ,ni,işürnün ilk olarak başladığı Cum'huriyet Mahallesi Sitele'f M£Wii' ndeki çalışmalar tartışmalara yol açmıştı. Sağlam raporu olan ilçede problemli birçok alan varken 5 katlı ve bahçeli evlerin yer aldığı kooperatif sitesinde yapılmak istenen kentsel dönüşüm Danıştay'a taşınmıştı.

 

Konu hakkında açıklama yapan Cumhuriyet Mahallesi Siteder Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Atilla Bahçıvan, kentsel dönüşüm alanına eklenen yerlerin henüz net olmadığını belirtti. Şubat 2013'de Bakanlar Kumlu karanyla riskli alan kapsamına alınan siteler mevkiisiyle birlikte dönüştürülmek istenen yerlere yeni alanların eklendiğini belirten Bahçıvan, riskli alan ilan edilen Siteler mevkii dışında kalan bölümlerin kısmen ya da tamamen kentsel dönüşüm ve gelişim alanına katıldığını belirtti. Alanın krokisini inceledikten sonra dönüşüm yapılacak yerlerin kapsamının daha net anlaşılacağını bildiren Bahçıvan, konuyu daha detaylı olarak inceleyip gerekirse yargıya taşıyacaklarını sözlerine ekledi. Bahçıvan daha önceki tartışmalı kentsel dönüşüm karan hakkında da şu ifadeleri kullandı: n^6 Şu bât 2013 Sultangazi ilçş&j toı&ıriyet Mahallesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilen Siteler Bölümü için Danıştay'a afet riskli alan karan iptal davası açıldı. 


Aynı zamanda imar plan tadilatı iptal davası da açıldı. Yargı aşamasında olan davalanmızın yakın bir zamanda sonuçlanacağı inancındayız." Sultangazi'de 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile afet riski kapsamında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Cumhuriyet Mahallesi'ndeki dönüşüm süreci tartışmalara yol açmıştı. Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICÂ) üe İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ortaklığıyla 2003'te hazırlanan rapora göre zemini sağlam çıkan Cumhuriyet Mahallesi'nin AFAD raporuna göre 1. derece deprem bölgesinde olmadığı belirtilmişti. 


Buna rağmen 6 Şubat 2013'te Resmî Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 5 bine yakın kişinin yaşadığı Cumhuriyet Mahallesi Siteler Bölgesi riskli alan ilan edildi. İlçede en az altyapı projemi taşıyıp alınan riskli alan Mahalle belediyenin kendilerine sormadan mülkleri üzerinden rant hesabı yaptığını iddia ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışmaları birlikte yürüten Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ise tartışmalar başladığında mahalleliyi yerlerinden etmeyeceklerini, borçlu çıkarmayacaklarını ve aynı metrekarede ev vereceklerini ifade etmişti. Kentsel dönüşüm sürecinin müzakere ile yürümesi gerektiğini ve çok katilliği dayatacak bir dönüşüm yapılmaması gerektiğini belirten mahalle halkının Danıştay'a taşınan dava süreci ise devam ediyor. 


Zaman


Geri Dön