29 / 03 / 2024

Sümela Manastırı ayine hazır!

Sümela Manastırı ayine hazır!

Trabzon İli Maçka ilçesinde tarihi Sümela Manastırı'nda, Hristiyan aleminde "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen 15 Ağustos'ta Ortodokslarca yapılacak ayin için hazırlıklar tamamlandı.



Trabzon'un Maçka ilçesi Altındere Vadisi'nde Karadağlar'ın eteğinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda 15 Ağustos'ta Hristiyan Ortodokslarca yapılacak ayin için hazırlıklar tamamlandı.


Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce, 88 yıl aradan sonra ilk kez 15 Ağustos 2010'dan itibaren yılda bir kez Hristiyan Ortodoksların ayin yapmasına izin verilen Sümela Manastırı'nda bu yıl da aynı tarihte ayin düzenlenecek.


Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayin için Trabzon Valiliği koordinesinde hazırlıkların tamamlandığını söyledi.


Ayin için ilçede her türlü tedbirin alındığını belirten Koçhan, "Ayine katılacakların güvenlik, konaklama, ulaşım ve olası sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla eksikliklerimiz tamamlandı. Tüm kurumlarımız ayinin huzurlu, güvenli bir ortamda yapılması ve organizasyonda sorun yaşanmaması için çalıştı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sümela'ya gelen konuklarımız sorun yaşamadan ayinlerini yapabilecek" dedi.


Koçhan, ayinle ilgili olağanüstü bir şey yapmadıklarını ifade ederek, "Her sene olduğu gibi ayine katılacak gruplar gelecek ve burada etkinliklerini gerçekleştirecekler. Biz de tarihi binanın içinde gerekli önlemleri alıyoruz. Böylelikle gelen konuklarımız huzur ve güven içerisinde etkinliklerini yapıp gidiyor. Bu sene 300 ila 400 kişinin gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.


Ayin için bütün hazırlıkların tamamlandığını vurgulayan Koçhan, şunları kaydetti:


"Sümela Manastırı bizim için de Hristiyan Ortodokslar için de önemli bir yer. Gelen konuklarımız, eskisinden daha iyi misafirperverlik göreceklerine emin olabilirler. Hazırlıklarımız tamam, herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmayacaklar. Konuklarımızın güvenli ve huzurlu bir şekilde ayinlerini yapmalarını arzu ediyoruz. İnşallah 15 Ağustos'ta misafirlerimiz törende huzurlu bir şekilde ayinlerini yaparak ülkelerine dönerler."


- Sümela Manastırı


 Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda bulunan bulunan Sümela Manastırı, halk arasında "Meryem Ana" adı ile biliniyor.


Sümela Manastırı'nın 18 yüzyılda bir çok bölümü yenilenmiş, bazı duvarları fresklerle süslenmiştir. 19 yüzyılda büyük binaların ilave edilmesiyle manastır muhteşem bir görünüm kazanmış ve en zengin dönemi yaşamıştır. Bu dönemde son şeklini alan manastır pek çok yabancı seyyahın ziyaret ettiği, yazılarına konu edilen bir yer haline gelmiştir.


Sümela Manastırı'nın başlıca bölümleri ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmadır. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alana inşa edilmiştir. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır. Dar, uzun merpenle girilen manastırın giriş kapısının yanında muhafız odaları bulunmaktadır. Buradan bir merpenle iç avluya inilmektedir. Solda manastırın esasını teşkil eden ve kilise haline getirilen mağaranın önünde çeşitli manastır binaları bulunmaktadır. Sağ tarafında kütüphane bulunmaktadır. Yine sağda yamacın ön yüzünü kaplayan büyük balkonlu bölüm, kesiş odaları ve misafir odaları olarak kullanılmıştır. 


Şapeldeki freskler 18 yüzyılın başlarına tarihlenmektedir ve üç ayrı devirde yapılan üç tabaka görülmektedir. En alt tabakanın freskleri daha üstün niteliktedir. Sümela Manastırı'nda yer yer sökülerek alınmış olan ve oldukça harap bir görünüm taşıyan fresklerde işlenen başlıca konular İncil'den alınmış sahneler, Hz İsa ve Meryem Ana'nın hayatı ile ilgili tasvirlerdir.


AA


Geri Dön