24 / 04 / 2024

Summa İnşaat'ın Başkanı Mete Bora, Hugo Chavez'i kırmızı gömlekle tavladı!

 Summa İnşaat'ın Başkanı Mete Bora, Hugo Chavez'i kırmızı gömlekle tavladı!

Summa İnşaat, Venezüella'da 1480 konutu tamamlamak üzere bunun dışında 880 konutluk başlayacakları yeni projeleride konutların bitmesini bekliyor





Türk müteahhitleri Rusya, Türkmenistan, Irak, Kazakistan, ve Suudi Arabistan'da aktif iş yapıyorlar bu ülkelerden 6. sırada ise Venezüella geliyor.



Summa İnşaat Venezüella'ya gidiyor. Reklamcı Erhan Şengel'in inşaat sektörüyle bağı olmamasına rağmen mütercim tercüman yeğeni Mehmet Karaosmanoğlu vasıtasıyla Venezüella Başkonsolosu Jose Gregorio Bracho Reyes ile tanışıyor. Rayes, Şengel'in Dışişleri Bakanı Nicholas Madura ile tanıştırmak istiyor. Dışişleri Bakanı Madura, iş aleminin ikili ilişkilerini geliştirmek üzere faaliyette olan örgüt DEİK'te konuşma yapıyor:


2 milyon konut açığımız var, Türklerin inşaat sektöründeki başarısını biliyoruz, gelin bize konut yapın!



Bu toplantı sonrasında baskan, Erhan Şengel'e inşaat firmalarıyla kendisini tanıştırmasını ve ortaklık kurmak istediğini söylerken Şengel reklamcı olmadığını fakat yardımcı olabileceğini açıklıyor. Summa İnşaat'ın Başkanı Mete Bora'yı arayan Şengel, telefonda Mete Bora'nın çocukları Selim ve Fatih Bey ile görüşüyor ve ardından Venezüella'ya Chavez ile kırmızı gömleğini giyip görüşmeye gidiyorlar. Erhan Şengel Chavez ile karşılaşmalarını şu şekilde anlatıyor:



Chavez, çalışma odasının kapısında dostça karşıladı bizi. 'İşte gerçek Türkler geldi' dedi. (Osmanlı döneminde, ilk tüccar olarak Lübnanlılar gitmiş, Türk, Venezüella'da tüccarlara verilen isimmiş) Hepimizi kucakladı. Samimi, kararlı, enerjik ve neşeliydi. Hatta benim kırmızı gömleğe takıldı, 'Vay, sen işi kaparsın' dedi. 'Sizden ev yapmanızı istiyorum. Bizim petrolümüz var, bunu halkım için eve dönüştüreceğim. Summa'yı inceledim, dünyanın her yerinde iş yapıyorsunuz, Libya'da yaptığınız otelde kalmıştım' dedi.


Erhan Şengel, daha sonra Chavez ile yaşadıklarını ise şu şekilde aktarıyor:


Büyük bir konvoyla Vargas'a gittik. Halk 'Chavez, Chavez' diye alkışlıyor, tempo tutuyor müthiş bir sevgi, TV'ler canlı yayında. Askeri bir araca bindik, Chavez şoför koltuğuna oturdu, bize de 'arka koltuğa geçin' dedi. İnanılacak durum değil. Chavez halkın arasına hep o araçla girermiş, ben de arka koltukta oturuyorum. Halka sesleniyor, kalabalıktan uzak bir yerde durmaya çalışıyorum, mümkün mü? Beni yanına çağırdı. 'Bak' dedi 'Buraya bin 500 konut yapacaksınız.' Bu konuşma 'canlı yayında' oluyor.'


Summa İnşaat, söz verdiği gibi 1480 konutu tamamlamak üzere. Chavez, 'işten' o kadar memnun kalmış ki, Summa'ya 880 konutluk iş daha vermiş.


Bu hikayede 'ders' çok: 


İş hayatında hangi konumda olursanız olun, fırsat her an, her yerde karşınıza çıkabilir. Fırsatı değerlendirirken de, Summa gibi tecrübeniz kuvvetli, geçmişiniz 'ak' olması gerekir.


Akşam


Geri Dön