28 / 03 / 2024

Sunat Atun: Kıbrıs'taki inşaat sektörü dışa açılım yapmalı!

Sunat Atun: Kıbrıs'taki inşaat sektörü dışa açılım yapmalı!

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, ülkedeki inşaat sektörünün dışa açılım yapması gerektiğini vurgulayarak "Savaşa maruz kalan ülkelerin yeniden imar edilme süreçlerinde fırsatlar doğacak diye düşünüyorum" dedi.



Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, ülkedeki inşaat sektörünün dışa açılım yapması gerektiğini vurgulayarak "Savaşa maruz kalan ülkelerin yeniden imar edilme süreçlerinde fırsatlar doğacak diye düşünüyorum" dedi. Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Atun dün Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. 


Ortadoğu'da kapalı kalan ülkelerde ambargoların kalkması... 

Kabulde bazı açıklamalarda bulunan Atun, Ortadoğu'da kapalı kalmış ülkelerde ambargoların kalkmasıyla nomik dış açılım sözü olduğunu söyleyerek, "Bu nokta üzerinden bir strateji geliştirilebilir diye düşünüyorum" ifadesine yer verdi. Atun, "Savaşa maruz kalan ülkelerin yeniden imar edilme süreçlerinde fırsatlar doğacak diye düşünüyorum. Diğer ihraç mamullerinde olduğu gibi, sanayide olduğu gibi inşaat sektörünün dış açılım yapması gerektiğine inanıyorum" şeklinde konuştu. Bakanlık olarak teşvik edilecek programlar üzerinde çalışabileceklerini dile getiren Sunat Atun, "Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ile mutabakat sağlayarak, vizyonu birlikte geliştirerek çalışmalar yapabilir, teşvikleri bu alanda da oluşturabiliriz. Bunu, bu alanda sorumlu bakan olarak açıklıyorum" dedi. 


"Yatırım odaklı büyüme modeli..." 

Kabuldeki konuşmasında Bakanlığın çalışmalarına ve son dönemdeki bazı uygulamalara değinen Atun şunları belirtti: "CTP-BG UBP koalisyon hükümetinin ekonomik büyümeye ilişkin hedefi ve bu hedefin kapsamı gayet nettir. Bu kapsam yatırım odaklı büyüme modelidir. Bu hükümet, yatırımlarla sanayide, turizmde, eğitimde ve inşaat sektöründe büyüme odaklı hedef belirlemiştir." 


"Yatırımcının bu ortamda kaygılı olması normaldir" 

Son dönemde, dövizin hareketlendiğini, dünya ekonomisi üzerinde söz sahibi olan Merkez Bankalarının piyasalarda faiz artışı beklentisi oluşturduğunu kaydeden Atun şunu ekledi: "Yatırımcının bu ortamda kaygılı olması normaldir. Hükümetlerin görevi bu kaygıları ortadan kaldıracak ya da etkisini azaltabilecek tedbirleri almak, ekonomin dış kayıpları da mümkün olduğunca ortadan kaldırmaktır. Ekonomi Bakanlığı'nın doğrudan alabileceği tedbirler içinde yatırım koşullarının oluşturulması var... Ancak en önemlisi özellikle yabancı para biriminin kullanıldığı sektörlerde, yatırım kanadının Türk Lirası cinsinden kredilendirilmesi ve bunun faizlerin artmaya tabii olduğu dönemde faizin sabit tutularak devletin de faiz oranını sübvanseye ettiği bir program için istikrar oluşturmak ..." 


Kıbrıs Havadis


Geri Dön