24 / 04 / 2024

Sunguroğlu Grup Güneydoğu'da 2 milyon dolarlık yatırım yapacak!

 Sunguroğlu Grup Güneydoğu'da 2 milyon dolarlık yatırım yapacak!

Kahramanmaraş'ta ve Muğla'da işletmeleri bulunan Sunguroğlu Grup, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yatırım yapmayı planlıyor. Mehmet Sungur, 2016 yılında Güneydoğı'da 2 milyon dolarlık yatırım yaparak, maden ocağı ve işletme tesisi kuracağını söyledi.



Kahramanmaraş'ta ve Muğla'da işletmeleri bulunan Sunguroğlu Grup, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yatırım yapmayı planlıyor. Sunmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sungur, 2016 yılında Güneydoğı'da 2 milyon dolarlık yatırım yaparak, maden ocağı ve işletme tesisi kuracağını söyledi. 


Grup bünyesindeki Sunguroğlu Dış Ticaret’in Kahramanmaraş Afşin’de bir bej mermer ocağı ve işleme tesisi ile faaliyet gösterdiğini belirten Mehmet Sungur, “Sunmer Mermer ise Muğla’da dört mermer ocağından çıkardığı ve fabrikada işlediği mermerleri 15 ülkeye ihraç ediyor” dedi. Muğla’da, Milas Aksivri’de iki ve Kavaklıdere’de iki olmak üzere dört ocak işleteceklerini açıklayan Sungur, “Milas : an Muğla Beyaz ve Muğla Gold, Kavaklıdere’ler, de Leylak ve Sedef mermerlerini çıkarıyoruz. Katma değeri yüksek bu mermerler başta Ortadoğu olmak üzere Çin, İtalya ve Hindistan’da çok talep görüyor. Leylak çeşidi Kavaklıdere’de sadece beş ocak çıkardığı için iyi fiyata satılıyor. Bizim bölgemize özgü bir mermer ve yurtdışında Milas Leylak adı ile marka değerine sahip. Bu nedenle iyi gelir elde ettiğimiz bir mermer çeşidi” bilgisini verdi.


Muğla Beyazı’ının da Ortadoğu başta olmak üzere büyük bir pazarı bulunduğunu ifade eden Mehmet Sungur, “Suudi Arabistan, Mısır, Libya ve Suriye büyük alıcılar. Daha önce İspanya büyük alıcıydı; ancak ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle talep azaldı. Suudi Arabistan’ın bu mermere olan talebi hiç azalmıyor. Özellikle sıcak iklimli ülkelerde modası geçmeyen bir mermer. Bunun yanı sıra Cezayir de Muğla Beyazı’nı talep ediyor” dedi. İtalya ve Yunanistan’da Melis, Leylak ve Sedefe benzer mermer çıktığını belirten Sungur, bununla birlikte, bu ülkelerdeki mermerlerin Muğla mermerinin kalitesini yakalayamadığını savundu.


Ortadoğu ülkelerinde yaşanan iç karışıklık ve petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle bu bölgeye yapılan ihracatta düşüş yaşandığını belirten Mehmet Sungur, buna rağmen firmalarının ihracatının gerilemediğini söyledi. Sungur, şöyle devam etti: “Ortadoğu’daki sorunlu ülkelerde sektör sıkıntı yaşıyor. Firmamızda ise olağanüstü bir olumsuzluk yaşamadık. Bu bizim geçmişte iyi mermer ocaklarına yaptığımız yatırımdan kaynaklanıyor. Çıkardığımız mermer uluslararası piyasada belli bir marka değerine ulaştığı için talebini kaybetmiyor.”


Genellikle işlenmiş mermer sattıklarının altım çizen Mehmet Sungur, “Mısır ve Suriye, mermeri blok halde alıp, kendi ülkesinde işliyor. Irak, Suudi Arabistan, Lübnan, Cezayir ise işlenmiş mermer alıyor. Ocaklarımızdan çıkardığımız mermeri tesislerimizde tavan döşeme ve merpen için farklı ebatlarda kesip, paketleyerek, ihracata hazır hale getiriyoruz” dedi.


Şirketlerinde 120 kişi istihdam ettiklerini kaydeden Mehmet Sungur, Muğla’da 25 bin metrekare alan üzerinde 2 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikalarında, blok halde gelen mermerleri çeşitli ebatlarda işlediklerini belirtti. Sungur, mermeri ihracata uyg'un halde paketleyerek sevkiyatım gerçekleştirdiklerini aktardı.


"Yeni pazar arayışlarımız sürüyor"


Tesislerinde yılda 400 bin metrekare mermer ürettiklerini ve bunun yüzde 90’mı 15 ülkeye ihraç ettiklerini söyleyen. Sungur, “Başlıca ihracat pazarımız Ortadoğu ülkeleri. Çin, bizden aldığı bej mermer talebini azalttı. Leylak gibi daha  dekoratif mermerleri ise eskisi kadar olmasa da almaya devam ediyor. Bizim de yeni pazar araştırmalarımız sürüyor. Bunun yanında yurt içinde ve dışında katma değeri yüksek mermer rezervi bulunan ocak yatırımlarına yönelik araştırmalarımız da devam ediyor” diye konuştu.


İstikrar sağlanması durumunda Irak, Suriye gibi komşu ülkelerde ocak yatırımı yapmak istediklerini vurgulayan Mehmet Sungur, “Mermer sektörü bütün komşu ülkelerdeki sıkıntıya rağmen ihracat potansiyeli güçlü ve katma değeri yüksek bir sektör. Bu sektörün desteklenmesi ülke ekonomisine çok şey kazandıracak. Çünkü, ithalat bağımlılığı olmadığı için tüm geliri ülkede kalıyor” şeklinde konuştu.


Dünya Mermer 


Geri Dön