25 / 04 / 2024

Şüpheli tapu senet ve kayıtları!

Şüpheli tapu senet ve kayıtları!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesindeki bugünki köşesinde, tapu senet haritalar,Şüpheli tapu senet kayıtları ve mal sahiplerine verilecek tapu senet haritaları hakkında emlak terimlerini kaleme aldı...



Tapu senet ve haritalar 

a) Şüpheli Tapu Senet ve Kayıtları

İlgililerin veya mahkemelerin isteği üzerine, örnekleri çıkarılmakta olan kayıtlardan bazısının, alt ve üsteki yazılarında birbirine benzemezlik, silinti kazıntı, çıkıntı veya ilave olduğu ilgililerin tapu senetlerinde kayıtlarla tutarsızlıklar bulunduğu görülmesi halinde, bu şaibeli görülen kayıt ve tapu senetlerinin ilgililere verilmeyerek incelenmek üzere Genel Müdürlüğe gönderilmesi gerekir. (TKGM 14.05.1938 tarih ve 892 sayılı Genelge). 

b) Mal Sahiplerine Verilecek Tapu Senet ve Haritaları Günümüzde tapu işlemleri yapıldıktan sonra, hak sahiplerine, sadece tapu senedi verilmektedir. Kanımızca, vatandaşların daha iyi aydınlatılması için tapu işlemi yapıldıktan sonra tapu senedine iktisap edilen yerin haritasının da eklenmesinde yarar vardır. 

Konu ile ilgili ve halen yürürlükte olan bir Genelge şöyledir: "1-Tapu sicil müdürlüklerince tedavül haline göre mal sahiplerine verilecek tapu senetleriyle parsellerin haritası da eklenerek verilecektir. 

2- Bu haritalar tapu senedinin mütemmim bir cüzü yani tapu senedinin ikinci biryaprağı niteliğinde olduğundan ve haritasız tapu senedi noksan yazılmış bir senet olarak kalacağından bu hududu gösteren harita ayn bir harca tabi olmaması gerekir. 

3- Böylece verilecek olan senetlerin hudut hanelerine hudut yazılmayacağı gibi şimdiye kadar yazılmakta olan (Planda olduğu gibi) ibaresi yerine (Ekli haritasında) ibaresi yazılmakla yetinilecektir." (TKGM 16.04.1940 tarih ve 975 sayılı Genelgesi). 

c) Vakıf Yerlerin Tapu Senetlerinde de Gösterilmesi Tapu senetleri yazılırken, vakıf olan yerlerde, vakfiyet terkin edilmedikçe vakfın ismi ile icareli olduğundan, gayrimenkulün vasfı hanesinde gösterilmesi gerekir. Çünkü bunun gösterilmemesi taviz bedelinin alınmamasına sebebiyet verebilir (TKGM 05.11.1940 tarih ve 1001 sayıh Genelgesi). 

d) Tapu Senetlerine İktisabın Kısaca Yazılması Mahkeme ve diğer resmi mercilere ibraz edilen tapu senetlerinden, istenen bilginin elde edilmesine imkan sağlanabilmesi için tapu senetlerinin iktisap hanesinde akit ve tescilin niteliği ve kapsamının açıkça belirtilerek kimden iktisap edildiğinin yazılması gerekir. 


Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi 


Geri Dön