23 / 04 / 2024

Sur Yapı, 1,5 milyar dolarlık 4 yeni projeyi hayata geçirdi!

Sur Yapı, 1,5 milyar dolarlık 4 yeni projeyi hayata geçirdi!

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Elmas, 'Kredilerde ciddi bir artış var. Hatta Merkez Bankası önlem alma ihtiyacı hissetti. Konut satışları iyi gidiyor' dedi. Elmas, bu yıl değeri 1,5 milyar doları bulan 4 yeni projeyi hayata geçirdiklerini söyledi...



Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, bu yıl değeri 1,5 milyar doları bulan 4 yeni projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. 2011 yılında toplam yatırım maliyeti yaklaşık 1,5 milyar doları bulması beklenen 4 yeni projesini vitrine koyan Sur Yapı, nitelikli ve ayrıcalıklı yaşam merkezlerine, kent meydanı ya da cadde çarşısı havasındaki alışveriş merkezleriyle değer katacak. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, yeni projeleri ve sektöre ilişkin düşüncelerini bizimle paylaştı...

2010'A GÖRE HAREKETLİ GİDİşž

Konut piyasası nasıl, satışlar artıyor mu

Tapu kayıtlarına göre konut satışlarında önceki yıla göre bir düşüş var ama gerçeği yansıtmıyor. Bizim araştırmalarımıza göre 2009 yılında markalı konut üreten 20 bin konut arz edilmişken, 2010 yılında 34 bine çıkmış. İstanbul'da da 120-130 bin konut üretildiğini kabul edersek, yaklaşık yüzde 30'a yakın. Tapu devri hemen yapılmadığı bu konutların satışı TÜİK'e yansımıyor. Fakat konut kredilerine baktığınızda bunu görebilirsiniz. çünkü, kredilerde ciddi bir artış var. Hatta Merkez Bankası önlem alma ihtiyacı hissetti. Kısacası konut satışları iyi gidiyor. 2011'de de durum aynı. Ocak satışları, önceki yılın ocak ayına göre artmış durumda. şžubat ayı da aynı şekilde artmış durumda. Geçen senenin aynı aylarına göre daha hareketli bir performans var.

BAHAR HAVASI İYİ GELİYOR

Satışlar nasıl gidiyor

Havalar satışları çok etkiliyor. Önceki hafta havalar iyiydi, satışlar arttı. Bu hafta buz gibiydi hemen düştü. çok iyi olunca da millet kafelere, deniz kenarlarına kaçıyor. İkisinin arası havalar güzel. Bahar havalarını seviyoruz. Havalar satış grafiklerini haftalık olarak etkiliyor ama talep hep var. Faizlerin artma eğilimi var. Bu aslında konut alıcısı için bir fırsat. Geçen yıl konut alacaklar kazanır diyorduk, doru söylemişiz. Geçen yılki konut fiyatlarıyla bu sene arasında fark var. Geçen sene almak doğruymuş. Yine almak doğru. Fiyatların düşecek hali yok. Eğer bir ihtiyaç varsa, yatırım yapılmak isteniyorsa, konut almak yine doğru.

ARAPLAR MECBUREN GELECEK

Arap dünyası ve Japonya'daki gelişmeler Türkiye'yi nasıl etkiler

Arap alemini saran değişim hareketinin Türkiye'yi etkilememesi mümkün değil. Olumlu tarafları var, olumsuz tarafları var. Oralar bizin Batı'ya alternatif pazarlarımızdı. Müteahhitlik faaliyetlerimiz açısından getireceği bir zarar var ama bunun uzun süreceğini düşünmüyorum. Her halükarda yeni kurulacak sistemlerde halklar, sistemden daha fazla pay alacaklar. Bu da o insanların gelir seviyelerini, beklentilerini artıracak ve yine o bölgelere en fazla ihracatı biz yapacağız. İşin bir de karşı yüzü var. O bölgelerdeki para sahipleri de ülkelerinden para çıkarmanın derdindeler. Avrupa'ya götürmenin hesabını yaparken, Avrupa'da mal varlığını dondurma gibi hareketler olunca Türkiye'ye yönelme olacağını düşünüyorum. Başbakanımızın Arap dünyasına yaptığı yatırım çağrısının da karşılık bulacağını düşünüyorum.

İzmir için geri sayım

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas,  İzmir  için de bir proje üzerinde çalıştıkları bilgisini verdi. Sözkonusu projeyi Torunlar ve Hayat Grubu ile birlikte yapmayı planladıklarını anlatan Altan Elmas, 'Onu da yıl sonuna kadar yetiştirmeyi planlıyoruz' dedi. Elmas, her biri kendi alanında marka olan üç kurumun ortaklığı ile yapılacak İzmir projesinin müşteriye güven verdiğini kaydetti.

Hedefte orta sınıf var

İleriye dönük yeni proje hazırlığı var mı

Elbette ilgilendiğimiz bölgeler, yeni projeler var. Biz genelde lüks projeler yaptık, orta sınıfa hitap eden projeler yapmak istiyoruz. Onun için arazi arayışlarımız var. 2012 yılında bunun hazırlıklarına başlayabiliriz. İzmir'le ilgili plan sürecimiz bitti. Torunlar ve Hayat Grubu ile ortak bir proje yapacağız. Onu da bu yıl sonuna yetiştirmeye çalışıyoruz.

Bayrampaşa'ya kent meydanı

Bayrampaşa'daki arazi devreye girecek mi

Eylül ayına yetiştirmeye çalışıyoruz. 2011 yılında o projeye de başlamış olacağız. 45 dönümlük bir alan. AVM, ofis ve otel ya da rezidans olarak düşünüyoruz. Konut da olabilecek bir konumda ama ticari alan daha doğru geliyor. Üstünü rezidans yapabiliriz. Ofis te olabilir. Bayrampaşa metro istasyonu hemen yanında. AVM'lerde erişim hesapları vardır. Lokasyonumuz çok avantajlı. Bayrampaşa merkeze yürüme mesafesindeyiz, ayın zamanda Eyüp merkeze de yürüme mesafesindeyiz. Bizim AVM'mize yürüme mesafesinde birkaç yüzbin nüfus var. Edirnekapı, Karagümrük tarafında da ciddi bir nüfus var. Millet Caddesi ve Fındıkzade tarafında da çok ciddi bir nüfus var. Bizim önümüze iki metro hattı büyük bir nüfus taşıyor. Bu nedenle yine farklılaşmak istiyoruz. Kent meydanı havası oluşturmak istiyoruz. Metrodan çıkan insanları içine alan, yarı açık cadde çarşısı mantığıyla, insanları oradan yürütüp üst caddeye çıkaran bir konsept düşünüyoruz. 30 bin metrekarelik bir kiralanabilir alan planlıyoruz.

4 yeni proje hayata geçiyor

Sur Yapı, 2011'e hızlı girdi. şžu an projeleriniz ne aşamada, yeni projeler ne zaman başlıyor

2011'de 3 tane, hatta İzmir yetişirse 4 tane projeye başlamış olacağız. Bütün bunlar bittiğinde bizin iş hacmimiz 1.5 milyar dolar yapıyor. Bunu 2-3 yıl içerisinde realize etmeye çalışacağız.

2009 sonuna doğru başladığımız AdaPark projesinin ilk etabını bu yıl sonunda teslim ediyoruz. Birinci ve ikinci etap satışlarını bitirdik. Referandum sonrasında da üçüncü etabın satışına başladık. 826 konutluk proje. Hem satış, hem inşaatı iyi gidiyor.

2010'un son çeyreğinde Exen İstanbul'a başlamıştık. Orada bin 38 konut var, ticari üniteler var. Birinci etaptan kalan konutların ve ikinci etabın satışları devam ediyor.

Hayat Grubu'yla ortak projemiz Kağıthane'deki alışveriş merkezinin hazırlıklarını yılbaşında bitirmiştik. Ocak ayı itibariyle ruhsatını aldık ve inşaatına başladık. 20 ayda teslim etmeyi planlıyoruz. O bölgenin İlk AVM'si olacak. Yukarıda Büyükdere Caddesi'nde var ama o bölgede yok. İyi de bir talep var. Ortanın üstüne hitap eden bir proje olacak. çekmeköy'de de 72 dönümlük bir arazimiz var. Satış ofisi yapılmaya başlandı. Nisan sonu, Mayıs ortası gibi lansmana çıkılacak.

 Yılmaz Yıldız / YENİ şžAFAK


Geri Dön