26 / 04 / 2024

Sur Yapı 2013’te Çekmeköy ve Beykoz’a konut yapacak!

 Sur Yapı 2013’te Çekmeköy ve Beykoz’a konut yapacak!

2013 yılında Çekmeköy-Taşdelen ve Beykoz’da yeni bir konut projesine başlayacaklarını belirten Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, yıl içinde 2 tane AVM projelerinin açılışını ve 3 konut projelerinin de teslimlerini yapacaklarını söyledi...



2013’te Anadolu Yakası’nda Çekmeyök-Taşdelen ve Beykoz’da 2 yeni proje başlatacaklarını açıklayan Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Anadolu Yakası’nda orta fiyat segmentine uygun proje üretebileceğimiz araziler araştırmaya devam ediyoruz.  Çekmeköy-Taşdelen projemizi 2013’ün ilkbaharında satışa sunmayı planlıyoruz. Beykoz projemizi de prosedürler yetişirse 2013 yılının son çeyreğinde hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi... 


Faizlerin yükselmesi ve Avrupa kaynaklı krizin geleceği kaygısı satış kaybına neden olduğunu belirten Elmas, ekim-kasım aylarının 2012’nin diğer 3 çeyreğine göre daha karlı bir ay olduğunu söyledi. 


“2012 satışta zorlandığımız bir yıl oldu”

Sur Yapı olarak yılsonu hedeflerini kasım-aralık satışları ile yakalamayı planladıklarını söyleyen Elmas, satışlarının 2011’in gerisinde gittiğini ama kasım ayında daha iyi bir satış rakamına ulaştıklarını belirtti. Elmas, “Aynı potansiyeli aralık ayında da yakalayabilirsek 2011 satış rakamlarını ancak yakalamış olacağız. Bu da bizim için başarı olacak. 2012 her anlamda 2011’in şartlarından çok daha ağır bir yıldı. 2011 baz etkisi yüksek ivme yılıydı. Dolayısıyla 2011 yılını baz aldığımız zaman tabi 2012 satış anlamında daha fazla zorlandığımız bir yıl oldu” şeklinde konuştu.  


“2013’te 3 projemizin teslimini yapacağız”

2013 yılında Adapark, Exen İstanbul ve Metrogarden projelerini teslim edeceklerini belirten Elmas, “2012 yılında Adapark’ ın birinci ve ikinci etabını teslim ettik. Üçüncü etabını da aralıkta teslim edeceğiz. Exen İstanbul‘un birinci etabını temmuz ayında teslim ettik, ikinci etabını da yine aralık sonu gibi teslim edeceğiz. Adapark’ ın dördüncü etabı, Exen İstanbul’un da üçüncü etabı devam ediyor. 2013 yılı içerisinde de hem Adapark’ ın hem Exen İstanbul’ un son etaplarıyla, Metrogarden’ın tamamını teslim etmiş olacağız. Dolayısıyla 2013 yılı bizim için 3 konut projemizin tamamen teslim edildiği yıl olmuş olacak. Corridor projemize 2012’nin yazında başladık, satışları devam ediyor. 2013’te Corridor projemiz inşaat ve satış olarak devam edecek” ifadesinde bulundu.


 “2013 2 tane AVM açılışını yapacağımız yıl olacak”

Elmas, “Alışveriş merkezi projelerimizden Axis Kâğıthane Alışveriş Merkezini nisanda, Metrogarden Çekmeköy AVM’yi ise en geç eylül ayında açmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla 2013 yılı bizim için 2 tane AVM açılışı yapacağımız bir yıl olacak. Diğer taraftan İzmir, Eyüp- Bayrampaşa projelerinde artık sona gelindi. İzmir, Eyüp- Bayrampaşa, Exen İstanbul AVM ve ofis projelerine de 2013’te kazma vurulmuş olacak” şeklinde konuştu. 


“2012 zor bir yıl oldu. Satış yapabilmek için kampanyalar düzenlemek zorunda kaldık”


2012 yılının inşaat sektörü için oldukça zor bir yıl olduğuna dikkat çeken Elmas, bu nedenle satış yapabilmek için daha fazla kampanya ve daha cazip imkanlar sunmak zorunda kaldıklarını söyledi. Gayrimenkul sektörünün 2012’de Türkiye ekenomisin biraz gerisinde bir büyüme gösterdiğini belirten Elmas, “Ekonomi yönetiminin genel ekonomide kredi büyümesini yüzde 15’le sınırlayarak maksimum yüzde 4-5 aralığında bir büyüme hedefi koyması piyasa dinamiklerinin temelini oluşturdu. Yunanistan, İtalya ve İspanya kaynaklı Euro bölgesi krizi ise yavaşlatma politikasının etkisini daha da artırarak durgunluğu ve çok hızlı yavaşlamayı getirdi. Türkiye ekonomisi muhtemelen yılsonunda yüzde 2,6 seviyesinde büyümüş olacak. 2011 yüzde 8,5, 2012 yüzde 2,6, ciddi bir daralma. Bu sebeple 2012 yılı sektör açısından zor bir yıl oldu. 2011’in son çeyreğinden itibaren ekonomide gerçekleştirilen sert frenin etkileri 2012’nin ikinci çeyreğinde bir miktar hissedilse de üçüncü ve dördüncü çeyrekte oldukça yoğun hissedildi. Piyasa tamamen durmasa da yavaşladı” dedi.


“Yabancıya satış İstanbul ve güney sahillerinde iyi bir potansiyel oluşturacak”

Kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet ve 2B Yasası’nın sektör açısından yılın en önemli gelişmeleri olduğuna dikkat çeken Elmas, “Mütekabiliyet yasası yabancıya satışın önündeki engelleri kaldırdığı için buradan mutlak manada bir potansiyel doğacak. Yasanın çıkmasıyla birlikte Arap ülkeleri, Türkiye Cumhuriyetleri ve Rusya’nın yoğun ilgisinin 2013 ve sonrasında özellikle İstanbul ve yakın çevresiyle birlikte güney sahillerinde iyi bir potansiyel oluşturacağını düşünüyorum” diye konuştu.  


"2B kentsel dönüşüme destek olacak"


2-B’den gelen kaynağın belli bir kısmı faiz karşılama olarak ya da mülkiyete ortak olma anlamında tıkanan noktalarda kentsel dönüşüme destek olacağının altını çizen Elmas, “ Belki ondan daha önemlisi şehir çeperlerinde kalmış, imara açılamayan, işlenemeyen birçok alan imara açılmış olacak. 2- B özellikle İstanbul için uygun fiyatlı konut arzından çok yine daha kıymetli alan arzı oluşturacak. Aslında Anadolu’nun birçok şehrinde ve bilhassa Antalya’da şehir merkezine çok yakın veya şehir merkezinin içinde kalmış 2-B alanları var. Bu alanlarda bütün etkisi hemen hemen aynı olacaktır, yani bir arz oluşturacaktır. O arz da mutlaka yapılaşmaya dönüşecektir” şeklinde konuştu. 


“1-2 sene kentsel dönüşüm projeleri kazma vuramayacak”

2013 yılında büyük bir kentsel dönüşüm arzı olmayacağını söyleyen Elmas, 2013 yılının daha çok hazırlık, projelendirme ve anlaşma süreçleri ile geçeceğini söyledi. Parçalı mülkiyet yapısının getirmiş olduğu riskler sebebi ile yaşanacak zaman kayıplarının önüne geçilebilmek için getrilen 2/3 şartı ile bir çok tıkanıklık noktasının aşılabileceğinin altını çizen Altan, “Kentsel dönüşümün piyasaya etkisi yine arz kaynaklı olacaktır. Daha önce dönüştürülemeyen merkez ve merkeze yakın çeper noktalardaki birçok çarpık yapılaşma dönüşme noktasında harekete geçecek. Parçalı mülkiyet yapısının getirmiş olduğu riskler sebebiyle yaşanacak zaman kayıplarının önüne geçebilmek için getirilen 2/3 şartı ile birçok tıkanıklık noktası aşılabilir. Fakat bu 3 - 5 ayda bitecek bir süreç olmayacaktır. Eğer 2/3’e kalırsa farklı hesaplar farklı beklentiler ile insanlar kendi aralarında anlaşamazlarsa ki birçok yerde kalacak gibi görünüyor, ciddi bir zaman kaybı olacaktır.  1-2 yıl belki kentsel dönüşüm projesi olarak başlayan projeler kazma vuramayacak. Dolayısıyla 2013 yılında büyük bir kentsel dönüşüm arzı söz konusu olmayacak piyasada. 2013 yılının daha çok hazırlık,  projelendirme ve anlaşma süreçleri ile geçeceğini düşünüyorum” dedi.


“Kentsel dönüşümde asıl hareket 2014 sonrasında olacak” 

2014’ün ikinci yarısından itibaren kentsel dönüşümle ilgili projelerin yavaş yavaş devreye gireceğini, asıl hareketliliğin ise daha sonra başlaycağını belirten Elmas, “2014’ün ikinci yarısından itibaren bunun yavaş yavaş devreye girebileceğini, asıl hareketin daha sonra başlayabileceğini düşünüyorum. Özellikle mülk sahipleri, gerçekleştirilen başarılı örnekleri gördükçe dönüştürmek için ellerinden geleni yapma noktasında hareket edecekler ve kentsel dönüşüm yavaş yavaş hızlanan bir süreç halinde yürüyecek. Kentsel dönüşüm 2014’ten sonraki 5 yıl içerisinde ciddi bir potansiyel oluşturacak. Yine devlet,  TOKİ  veya belediyelerin eli bu projelerin içerisinde olacak. Onlar olmadan da kolay kolay bu işlerin çözülmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

Yarın Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı...


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulusi.com


Geri Dön