19 / 04 / 2024

Sur'da koruma amaçlı imar planı yapılacak!

Sur'da koruma amaçlı imar planı yapılacak!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Sur'a özel bir anlayışla yaklaşıyoruz. Sosyal, ekonomik, tarihi, kültürü, geleneği esas alan bir imar çalışması yürütmek üzere hareket ediyoruz." dedi.



Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Sur'a özel bir anlayışla yaklaşıyoruz. Sosyal, ekonomik, tarihi, kültürü, geleneği esas alan bir imar çalışması yürütmek üzere hareket ediyoruz." dedi.


Bakan Yılmaz beraberinde Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ile Vali Hüseyin Aksoy'u İçkale Müze Kompleksindeki makamında ziyaret etti.


Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Yılmaz, Sur ilçesinin tarihi ve kültürel değerleri açısından önemli bir bölge olduğunu belirterek, Sur'daki çalışmalara hassasiyet ile yaklaştıklarını kaydetti.


Bakan Yılmaz, "Bütün çalışmalarımızda evrensel kriterleri esas alıyoruz. UNESCO'nun bu bölge ile ilgili kriterleri neyse, biz de aynen o kriterleri esas alıyoruz. Çünkü burası insanlığın mirası, o kriterler bizim de kriterlerimiz. Bu bölgemizle ile ilgili 2012 yılında yapılmış olan koruma amaçlı bir imar planı var. İlgili bütün tarafların katkı sunduğu, belediye meclisinden de onaylanmış bir plandır. Burada yaptığımız tüm çalışmalarda bu koruma amaçlı imar planındaki prensipler bütün çalışmalarımız için geçerli olacak." diye konuştu.


- "Buraya özel yapılmış bir uygulama değildir


Acele kamulaştırma kararı ile ilgili farklı bir algı oluşturulmak istendiğini belirten Yılmaz, bu iddiaların maksatlı olarak ortaya atıldığını aktardı.


Bakan Yılmaz, bunu hükümetin iyi niyetini, yapılacak çalışmaları gölgelemeye dönük bir propaganda olarak gördüğünü ifade ederek, acele kamulaştırma kararının tamamen bir yetki olduğunu vurguladı.


Yılmaz, şunları söyledi:


"Yani fiilen bir kamulaştırma anlamına kesinlikle gelmez. Nihai bir yetkidir. Bu Türkiye'de değişik kentsel yenileme uygulamalarında da standart bir uygulamadır. Buraya özel yapılmış bir uygulama değildir. Her yerde yapılan bir uygulamadır. Nihai anlamda esas olan vatandaşla uzlaşmaktır. Seçeneklere vatandaşımızı ikna etmektir. 'İnsanların elinden malları alınacak, esnafın işi elden gidecek.' gibi yalan yanlış propagandalarla halkı aldatmaya çalışanların burada gerekli cevapları da alması lazım. Henüz kullanılmış bir yetki söz konusu değil. Sur'un iyiliği için koruma amaçlı imar planının ilkeleri hayata geçsin, bu süreç hızlı yürüsün diye alınmış bir yetki kararından ibarettir. Bizim hiçbir camiyi, kiliseyi ve tarihi dokuyu kamulaştırma gibi bir niyetimiz de yoktur."


Sur'a özel bir anlayışla yaklaştıklarını, sosyal, ekonomik, tarih, kültür ve geleneği esas alan bir imar çalışması yürütmek üzere hareket ettiklerini vurgulayan Bakan Yılmaz, planlı ve programlı şekilde hareket edildiğini bildirdi.


Bakan Cevdet Yılmaz, Sur'da esas çalışmayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün yürüteceğini anlatan TOKİ'nin, Sur dışında vatandaşın talep ettiği konut ihtiyacını karşılamak üzere çalışma yapacağını ifade etti.


Sur içinde TOKİ'nin doğrudan konut üretme anlamında bir çalışması olmayacağını kaydeden Yılmaz, Sur'un aslına ve koruma alanı imar planına uygun bir şekilde imar edileceğini açıkladı.


- "Örnek sokak ve ev yapıp vatandaşlara bunu göstermek istiyoruz"


"Sur söz konusu olduğunda kentsel dönüşüm kavramından bahsetmiyoruz, bu hadiseye kentsel yenilenme ve iyileştirme kavramından bakıyoruz. Tarihi dokunun canlanmasında yerel işçilik ve malzeme kullanılmasın özel önem vereceğiz." ifadelerini kullanan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:


"Hevsel Bahçeleri ve Sur'daki çalışmaların bir bütünlük içinde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Dicle vadisiyle ilgili çalışmaları bu faaliyetleri bütünleyeceğini değerlendiriyoruz. Kurşunlu Camisi, teknik anlamda ne gerekiyorsa nitelikli bir şekilde restorasyonu gerçekleştirilecek. Zarar görmüş kiliselerle ilgili çalışmalar da taraflarla birlikte gerçekleşecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı örnek sokak ve ev yapımı konusunda hazırlıklar gerçekleştiriyor. Örnek sokak ve ev yapıp vatandaşlara bunu göstermek istiyoruz. Örnek bir tane ofis kuruldu, sayısı da artacak. " 


AA



Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Meclis'te gazetecilerle sohbetinde terörden zarar gören illerin yeniden inşaası konusunda yapılan çalışmaları değerlendirdi. 

Operasyonun bittiği yerlerde hemen çalışmalara başlanılarak, zarar tespiti yapıldığını ve şehir planlamalarının gerçekleştirildiğini kaydeden Yılmaz, bir taraftan da vatandaşın mağduriyetini giderecek sosyal desteklerin devreye sokulduğunu söyledi. 

Yerel ekonomiye canlandırmak için esnafa dönük adımlar atıldığını kaydeden Yılmaz, küçük çaptaki zararların hızla giderildiğini, daha ağır hasarların olduğu yerlerde ise yeniden konut yapıldığını belirtti. 

Yılmaz, şunları söyledi: "Öncelikle konut üreterek vatandaşın sorununu çözmeyi tercih ediyoruz.

Bunuda vatandaşımızla birlikte yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ofisler kurarak, vatandaşı bilgilendiriyor. Şehircilik Bakanlığı çalışmalarına Silopi'de başlamış durumda, Sur'da çalışmalarına başlayacak. Bu süreci vatandaşı bilgilendirerek, istişare ederek sürdüreceğiz. Birinci önceliğimiz vatandaşa sağlıklı konut temin ederek sorunu çözmek." Sur'daki tarihi ve kültürel değerler dikkate alınarak daha özel bir çalışma yapdığını belirten Yılmaz, "Sur'da iki kriter Çerçevesinde hareket ediyoruz. Bir tanesi UNESCO'nun kriterleri. Sur dünya insanlık mirası listesinde bu kriterler bizim içinde geçerli. İkinci kriter 2012 yılında yapılmış olan koruma amaçlı imar planı. Bu belediye meclisinde de onaylanmış. Bütün kurumlar bunda mutabık bütün çalışmalar buna uygun olarak yapılıyor" dedi. Çalışmaların açık ve şeffaf yürütüldüğünü kaydeden Yılmaz, hedeflerinin sağlıklı bir şehirleşmeyi sağlamak olduğunu söyledi. 



Dünya


Geri Dön