19 / 04 / 2024

Sur'da yapı ruhsatı alan bina sayısı 907!

Sur'da yapı ruhsatı alan bina sayısı 907!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki yıkımlara dayanak teşkil eden ‘acil kamulaştırma’ kararını ilginç bir gerekçeyle savundu.



Sur’daki 8 bin 818 yapıdan sadece 907’sinin ruhsatlı (yüzde 9,7) ruhsatlı olduğunu belirten bakanlık, kaçak binaların muhtemel bir depremde yıkılma riski taşıdığını, halkın can ve mal güvenliği sebebiyle, afet risklerinin azaltılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.


‘Acil kamulaştırma’ kararının iptali için dava açan avukatlar ise bu savunmaya tepki gösterdi. Bakanlığın somut ve ikna edici bir gerekçe sunamadığını belirten Avukat Nuray Özdoğan, “Gerekçeleri mantıklı değil. Diyarbakır geneli için deprem bölgesi deniliyor ama analiz raporlarında yapıların depreme dayanıklı olduğu belirtiliyor. Kaldı ki deprem riski sadece Diyarbakır’ın Sur ilçesi için mi geçerli?” dedi.  Ankara  ve İstanbul’da da binlerce ruhsatsız binanın olduğunu hatırlatan Özdoğan, “Ruhsatsız yapılaşma veya deprem riski sadece Diyarbakır’ın Sur ilçesi için mi geçerlidir?” diye sordu. Özdoğan, Sur’daki evlerin büyük kısmının operasyon bittikten sonra yıkıldığına dikkat çekti.


Danıştay 6’ncı Dairesi’ne yapılan başvurunun önümüzdeki günlerde sonuçlanması bekleniyor.


Yeni Hayat



Haber Vahdet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakanlar Kurulu’nun Diyarbakır merkez Sur ilçesi için aldığı ‘acele kamulaştırma’ kararma karşı yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’da açılan davaya, Başbakanlık adına savunma gönderdi. Bakanlık savunmasında, riskli ilan edilerek acele kamulaştırılan alanda 97 kamu binası ile toplam 8 bin 818 yapının bulunduğu belirtildi. 


14 sayfalık savunma yazısında, “Bu yapıların 907 adedi ruhsatlı yapılardır. Geri kalanlar kaçak, ruhsatsız ve depremde yıkılma riski bulunan yapılardır. Can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığı gerekçesiyle Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan edilmiştir” denildi.



Vahdet




Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakanlar Kurulu'nun Diyarbakır merkez Sur ilçesi için aldığı ‘acele kamulaştırma kararına karşı yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da açılan davaya savunma gönderdi. Bakanlık savunmasında, ilçedeki 8 bin 818 yapıdan sadece 907'sinin ruhsatlı olduğu; geri kalanların ise kaçak, ruhsatsız ve depremde yıkılma riski bulunduğu belirtildi. Evleri kamulaştırılan 77 kişi, Mezopotamya Hukukçular Derneği aracılığıyla Danıştay 6'ncı Dairesi'ne yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle itiraz etti. Danıştay’ın talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 16 Haziran'da 14 sayfalık savunma gönderdi. Bakanlığın savunmasında bölgenin çöküntü haline geldiği, can ve mal kaybı riski olduğu vurgulandı.



Meydan 




Geri Dön