23 / 04 / 2024

Sur'daki 9 cami yeniden inşa edilecek!

Sur'daki 9 cami yeniden inşa edilecek!

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyarbakır'ın merkez Sur Kaymakamlığını ziyaret etti. Görmez, kısa sürede tüm camilerde çalışmaları tamamlayacaklarını ifade etti ve bunlardan 9'unun yıkılıp yeniden yapılacağını söyledi.



Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Terör mağduru mabetlerimiz var. Terör mağduru mabetlerimizin sayısı 89. Bu 89'un 60'ını hemen, tekrar içinde ibadet edilir hale getirdik. Cizre, Silopi, Silvan'da büyük oranda tamamlandı." dedi.


Görmez, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u, Sur ilçesi tarihi İçkale Müze Kompleksi'ndeki valilik makamında ziyaret etti.


Tüm Diyarbakırlıların cumasını tebrik eden Görmez, "Şimdi Yaraları Sarma Zamanı" kampanyası çerçevesinde her cumayı bölgede geçirmeye çalıştığını, Cizreli, Silopili, Silvanlı vatandaşlarla cumayı eda ettiğini belirtti.


Bugün de Diyarbakır'da Ulu Cami'de vatandaşlarla birlikte olacağını anlatan Görmez, öncelikle Diyarbakırlılara "geçmiş olsun" demeye geldiğini söyledi. Görmez, şöyle devam etti:


"Rabbimiz hanelerimizi, şehirlerimizi bu tür kötülüklerden muhafaza etsin diye dua etmeye geldim. Kutlu Doğum'u idrak ediyoruz. Hem ülkemiz hem de coğrafyamızın tamamında hamdolsun, tevhid ve vahdet temalı, gelin birlik olalım, insanlığı yüceltme, diriltme ve yaşatma mesajlarının bütün dünyayı sardığı bir dönemdeyiz. Sevgili peygamberimizin 14 asır önce getirdiği rahmete bugün insanlığın çok muhtaç olduğu, o rahmet mesajını yenilemek için buradayız. Bunları Ulu Cami'de kardeşlerimizle paylaşacağız."


"Allah bu şehri, ülkemizi korusun diye dua ediyorum"


Çok büyük ruhu olan Diyarbakır'ın, İslam medeniyetlerinin merkezleri arasında yer aldığını dile getiren Görmez, kentin ve Diyarbakırlıların, son aylarda yaşadıkları acıları hakketmediğini vurguladı.


Kentin, barışa, çeşitli medeniyetlere, inançlara, kültürlere merkezlik yapmış muhteşem bir şehir olduğunu kaydeden Görmez, "Allah bu şehri, ülkemizi, insanlarımızı korusun diye dua ediyorum." ifadelerini kullandı.


Sur daki 9 cami yeniden inşa edilecek!


"9 cami yeniden yapılacak"


Bir gazetecinin "bölgede olaylarda tahrip edilen camilere ilişkin projelerini" sorması üzerine Görmez, "Arkadaşlarımız bütün şehirleri gezdiler. Terör mağduru mabetlerimiz var. Terör mağduru mabetlerimizin sayısı 89. Bu 89'un 60'ını hemen, tekrar içinde ibadet edilir hale getirdik. Cizre, Silopi, Silvan'da büyük oranda tamamlandı." dedi.


Görmez, "Sur'daki manzarayı gördükçe, kalbimin çok mahzun olduğu Kurşunlu Cami manzarası, bizi hep hüzne boğan bir manzaradır. Tabii ki can mabetten daha kıymetlidir. Onu da ifade edeyim. Her müminin kalbi bir mabettir. Sadece mabetlerden dolayı değil, her can kaybından, her şehit cenazesinden dolayı kalbimiz mahzun." diye konuştu.


Kısa sürede tüm camilerde çalışmaları tamamlayacaklarını ifade eden Görmez, bunlardan 9'unun yıkılıp yeniden yapılacağını bildirdi.


Görmez, "Aslında bölgede şehirlerimizdeki camilerimizi, mabetlerimizi bir bütün olarak yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Çünkü camilerin, sadece namaz kılma mekanı değil, aynı zamanda etrafında sosyal ve kültürel etkinliklerin, muhabbetlerin yapılabildiği mekanlar olarak yeniden dizayn edilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.


"Bölge ve Diyarbakır halkına Kürtçe bir şeyler söylemek ister misiniz?" sorusu üzerine Görmez, Kürtçe "Allah kardeşliğimizi daim eylesin" diyerek, bundan daha güzel dua olamayacağını kaydetti.


"Burada görmekten mutluluk duyuyoruz"


Vali Aksoy ise Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye genelinde yürüttüğü birçok çalışma bulunduğunu söyledi.


Etkinlikler kapsamında başkanlığın Diyarbakır'da da organizasyon yaptığını belirten Aksoy, "Bu organizasyonun Diyarbakır'da gerçekleştirilmesinden dolayı Sayın Başkanımıza, Diyarbakırlılar adına teşekkür ediyorum. Kendisini burada görmekten ve Kutlu Doğum'un burada kutlanmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Onur verdiler. Kutlu Doğum Haftası'nın tüm İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum." dedi.



Yeni Şafak


Geri Dön