25 / 04 / 2024

Sur'daki tescilli tarihi yapılar tamamen yıkıldı!

Sur'daki tescilli tarihi yapılar tamamen yıkıldı!

TMMOB Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, Sur’da tank ve top atışıyla yıkılmayan evlerin neredeyse tamamının silahlarla tarandığı ve tüm eşyaların kullanılamaz hale geldiğini açıkladı.



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, Sur’da tank ve top atışıyla yıkılmayan evlerin neredeyse tamamının silahlarla tarandığı ve tüm eşyaların kullanılamaz hale geldiğini açıkladı.


Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki 6 mahallede 2 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı, Dabanoğlu, Savaş ve Fatihpaşa mahallelerindeki 14 sokakta geçtiğimiz hafta kaldırıldı. Yasağın kalktığı bölgede incelemelerde bulunan Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şube Başkanlığı, 23 Mayıs’ta yaptığı teknik gözlemler sonucunda bir rapor hazırlayarak kamuoyuyla paylaştı. Sonuç kısmında, “Kaldırılan yasağın ardından gözle görülür hale gelen ve telafisi mümkün olmayan sosyal ve mekânsal yıkımların gerçekleştiğine şahitlik etmekten utanç duymaktayız.” denilen raporda, özetle şu tespitlere yer verildi:


1)Tank ve top atışıyla yıkılmayan evlerin neredeyse tamamı silahlarla tarandı ve evlerin tüm eşyaları kullanılamaz hale geldi.


2)Sokaklar yasak kaldırılmadan önce delil bırakılmayacak şekilde temizlendi.


3)Yıkımın olduğu bölgelerde devasa büyüklükte boş alanlar oluşturuldu.


4)Çok sayıda tescilli sivil mimarlık örneği yapılar tamamen yıkıldı.


5)Anıtsal yapılar tank ve top atışlarından zarar gördü.


6)Suriçi’nin özgün yapısı ve Koruma Amaçlı İmar Planının hiçbir koşulu korunmadı.


7)Ağır bir şekilde kent ve insan hakkı ihlaller yaşandı.


8)İçeride insan ve hayvan cesetlerinden ve evlerdeki marketlerdeki yiyeceklerin çürümesinden kaynaklı ağır bir koku oluştu.


9)Kanalizasyonlar tıkandı.


10)Elektrik ve su tesisatları tamamen zarar gördü.


11)Evlerin ve bahçelerin duvarlarına ırkçı, milliyetçi ve cinsiyetçi yazılar

yazıldı.


Sur futbol sahasına dönmüş

Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan, Sur’un operasyonlar sonrası harebeye dönmesine tepki gösterdi. Dört ayaklı minarenin iki gün önce gördüğüm manzaraya çok üzüldüğünü belirten Margostan, şunları söyledi: “Futbol sahasına dönmüş, bütün oraları yıkmışlar. Toledo yapacaklar, yaparlar belki. Yazıklar olsun, güzelim bir ülkenin güzel şehri artık yaşamıyor. Mekan ve kültür olarak  yaşamıyor. Mekan ve kültür birlikteliğini kaybetti.” 


Yeni Hayat Gazetesi


Geri Dön