29 / 03 / 2024

Suriye ile 5 ortak proje yapılıyor!

Suriye ile 5 ortak proje yapılıyor!

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Suriyeli yetkililerle yapılan temaslar sonucunda 5 ortak proje konusunda mutabık kalındığını söyledi. Mustafa Demir,"Suriye’de de uygulanması için projelendirme aşamasına gelindiğini söyled



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Suriyeli yetkililerle yapılan temaslar sonucunda 5 ortak proje konusunda mutabık kalındığını söyledi. Mustafa Demir, "Suriye’de de uygulanması için projelendirme aşamasına geçilen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), yapı denetim kavramının  tanıtılması ve uygulanması,  TOKİ  ve KİPTAŞ’ın Suriye İskan Genel Kurumuyla ayrı ayrı ortak şirket kurma, iller bankasının 2 su arıtma tesisi hazırlama ve özel proje bürolarının tanıtımı projeleri var" dedi. Demir, AA’ya yaptığı açıklamada, Suriyeli yetkililerle tapu kadastro, arıtma tesisi, yapı denetimi, ortak konut yapımı ve kentsel dönüşüm gibi konuları değerlendirdiklerini belirterek, "5 ortak proje konusunda mutabık kaldık" dedi. Mutabık kalınan projelerin aralık ayında yapılacak olan Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında imza altına alınması için çalışmaların hızlandırılacağını belirten Demir, projelere ilişkin detaylı bilgi verdi. Bakan Demir, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Türksat A.Ş. tarafından uygulanan TAKBİS projesinin Suriye’de de uygulanması için projelendirme aşamasına geçildiğini ve teknik heyetlerin çalışmaya başladığını söyledi. TAKBİS projesi çerçevesinde Suriye’de kadastro çalışmalarının sayısallaştırılarak kayıt altına alınması, tapu yazılımlarının oluşturulması ve birbirini görecek şekilde kullanıma sunulmasının sağlanacağını belirten Demir, "Türksat’ın öncülüğünde, bizim bakanlığımızın müşavirliğinde, Suriye Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın yetkisinde olmak üzere bu çalışmanın burada gerçekleştirilmesine ilişkin bir proje oluşturduk" dedi.

YAPI DENETİM KAVRAMININ TANITILMASIYLA BAŞLANACAK
Bakan Demir, ikinci projenin yapı denetim çalışmalarına ilişkin olduğunu belirterek, Türkiye’de 19 şehirde uygulanan yapı-denetim mekanizmasının yılbaşından itibaren bütün Türkiye’yeyaygınlaştırılacağını söyledi. Bakanlık tarafından, yapı-denetimine ilişkin bütün illerdeki Bayındırlık il müdürlüklerini kapsayacak bir yazılım hazırlatıldığını ifade eden Demir, Suriye’nin de Türkiye’deki yapı-denetim mekanizması benzeri bir sisteme ihtiyacı olduğunu kaydetti. Demir, Suriyeli yetkililerle yaptıkları temaslarda Türkiye’deki mekanizmaya ilişkin bilgi verdiklerini belirterek, "Yapı denetimi kavramının buraya tanıtılması ve uygulanmasına ilişkin bir proje alanı belirledik" dedi.Yapı-denetim konusunda Suriye tarafının yasal mevzuatının uygulamaya müsait hale getirilmesi için talep edilecek teknik ve mevzuat desteğini vereceklerini belirten Demir, Suriye’deki mevzuatın uygun olması halinde Bayındırlık il müdürlüklerini birbirine bağlamak amacıyla hazırlatılan yazılımın Suriye’ye de uyarlanabileceğini söyledi.

SURİYE’NİN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNE TOKİ DESTEĞİ 
Suriye’deki gecekondulaşma sorununun ve kentsel dönüşüm projelerine olan ihtiyacın sıkça dile getirildiğini hatırlatan Bakan Demir, Suriye ile mutabık kalınan üçüncü proje çerçevesinde, TOKİ ve KİPTAŞ’ın Suriye İskan Genel Kurumu ile ayrı ayrı ortak şirket kurmasının kararlaştırıldığını söyledi.TOKİ’nin özellikle kentsel dönüşüm projeleri konusunda faaliyet göstereceğini belirten Demir, Suriyeli yetkililerin hukuki mevzuatı talep ettiğini ve mevzuatın Arapça veya İngilizce’ye çevrilerek kendilerine ulaştırılacağını kaydetti. Bakan Demir, KİPTAŞ’ın Suriye İskan Genel Kurumu ile kuracağı yeni şirketin ise, Şam’ın Kudseya bölgesinde bulunan ve henüz tamamlanmayan Gençlik Konutları Projesi bölgesinde veya Suriye tarafının göstereceği başka bir bölgede ortak konut inşasına başlayacağını ifade etti.

İLLER BANKASI’NDAN İKİ PİLOT PROJE
Şam temasları çerçevesinde Suriye-Malezya ortak yapımı bir arıtma tesisini de gezen Bakan Demir, Suriye ile mutabık kalınan dördüncü projenin atık su arıtma tesisi projesi hazırlanmasına yönelik olduğunu söyledi.Bu çerçevede, İller Bankası 5 bin ve 10 bin nüfus baz alınarak iki arıtma tesisi projesi hazırlayacak. Projelerden biri, Suriye’de mevcut arıtma tesislerinden birinin kapasite ve veriminin arttırılmasına yönelik hazırlanırken ikinci proje, yeni bir su arıtma tesisinin kurulmasına ilişkin olacak.Bakan Demir, Halep ve Şam’da iki pilot bölge belirlendiğini belirterek, aktif tesisin iyileştirilmesine yönelik projenin verimli olması halinde farklı tesisler için de İller Bankası tarafından benzer projelendirme çalışmalarının yapılabileceğini kaydetti.

SURİYELİ YETKİLİLER TÜRKİYE’DEKİ ÖZEL PROJE BÜROLARIYLA TANIŞACAK
Suriye’nin kamu binalarının içinde bulunduğu (radyo televizyon kurumu kampüsü gibi) kampüs inşası planlarının olduğunu ifade eden Bakan Demir, ilgili kurum yetkilisini Türkiye’ye davet ettiklerini söyledi. Demir, Suriye tarafı ile mutabık kalınan beşinci proje çerçevesinde, Suriyeli yetkiliye hem Bayındırlık Bakanlığı’nca hazırlanan projelerin tanıtılacağını hem de özel proje bürolarıyla bir araya gelmesinin sağlanacağını belirtti. Bu projeyle Suriye’de ihtiyaç duyulan bu tip çalışmaların Türk mimar ve mühendisler tarafından yapılmasının sağlanabileceğini ifade eden Demir, "Hedefimiz, eğer Suriyeli yetkililer uygun görürlerse, bu projelerin Türkiye’deki mimarlık bürolarına hazırlattırılması" dedi. Bakan Demir, Suriyeli yetkililerle mutabık kalınan 5 projenin yanı sıra birçok konuda prensip kararı alındığını veya ön çalışma şeklinde değerlendirme yapıldığını kaydetti. Suriye Bayındırlık ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile her alanda tam işbirliği yapılacağını vurgulayan Bakan Demir, "Gerçekleştireceğimiz ulusal ve uluslararası organizasyon, eğitim çalışması gibi faaliyetlere Suriyeli meslektaşlarımızı da davet edeceğiz" dedi. AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ ve KİPTAŞ’tan Suriye atağı 

Türkiye’de gecekondulaşmanın önüne geçerek marka haline gelen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Suriyeliler’in de dikkatini çekti.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Suriyeli yetkililerle yapılan temaslar sonucunda 5 ortak proje konusunda mutabık kalındığını belirterek bunların başında TOKİ ve KİPTAŞ’ın yapacağı çalışmaların geldiğini söyledi. Suriye’deki gecekondulaşma sorununun ve kentsel dönüşüm projelerine olan ihtiyacın sıkça dile getirildiğini hatırlatan Bakan Demir, TOKİ ve KİPTAŞ’ın Suriye İskan Genel Kurumu ile ayrı ayrı ortak şirket kurmasının kararlaştırıldığını söyledi. TOKİ’nin özellikle kentsel dönüşüm projeleri konusunda faaliyet göstereceğini belirten Demir, Suriye’nin hukuki mevzuatı talep ettiğini ve mevzuatın Arapça veya İngilizce’ye çevrilerek ulaştırılacağını kaydetti. Bakan Demir, KİPTAŞ’ın da Şam’ın Kudseya bölgesinde bulunan Gençlik  Konutları Projesi bölgesinde ortak konut inşa edeceğini belirtti.
Star        


Geri Dön