20 / 04 / 2024

Suriye'de milyarlarca dolarlık ihale Türk yatırımcıları bekliyor!

Suriye'de milyarlarca dolarlık ihale Türk yatırımcıları bekliyor!

Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında geçtiğimiz aralık ayında temelleri atılan gümrük birliği sonrasında Türk işadamları için, Levant- Doğu Akdeniz Ülkeleri'nde önemli yatırım firsatları ortaya çıktı



Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında geçtiğimiz aralık ayında temelleri atılan gümrük birliği sonrasında Türk işadamları için, Levant- Doğu Akdeniz Ülkeleri'nde önemli yatırım firsatları ortaya çıktı. Türkiye'den yaklaşık 2 saat uzaklıktaki keşfedilmemiş ülkeler Suriye, Lübnan ve Ürdün'deki çok cazip imkanlar, Türk işadamlarının adeta ayağına serilmeye hazırlanıyor.

Levant'ı oluşturan 3 ülkede on binlerce konut, metro, otoyol, liman, santral, altyapı ihaleleri gibi dev projeler için Türklere göz kamaştıran davetiyeler çıkarılıyor. Yıllarca sürecek bu dev projelerin adları milyarlarca dolarlar telaffuz edilirken, yabancı yatırımcıya sıcak bakmayan bu ülkelerin, birçok ihaleyi Türk işadamlan için beklettikleri öğrenildi.
2015 yılındaki satın alma paritesine göre, Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün'den oluşan 4 ülkenin toplam ekonomik büyüklüğünün 1,5 trilyon dolar, toplam ithalatının ise yarım trilyon doların üzerine çıkacağı tahmin edilirken, bu refahı paylaşmak isteyen söz konusu ülkeler geçtiğimiz Aralık ayında Levant İş Forumu ile, gümrük birliği için ilk adımı attılar.
Levant İş Forumu'nun koordinasyonunda yürütülecek ve merkezi İstanbul olacak hareket planına göre, 4 ülke arasında refah ve ekonomik istikrarın artırılması amacıyla, kişilerin ve malların serbest dolaşımının yanı sıra eğitim ve kültür alanlarında da işbirliğinin artırılması öngörülüyor.

Proje uzun vadede, Kızıldeniz, Akdeniz ve Basra Körfezi arasında kalan bölgede güvenlik merkezli devletlerarası rekabet vizyonundan istikrar ve ekonomik büyümeyi merkeze alan ülkelerarası dayanışma perspektifine geçiş ve 4 ülkeye yenilerinin katılması hedefleniyor.

Ancak söz konusu ülkelerin, birliğin tam hayata geçmesini beklemeden, Türk yatırımcısını beklediği ve milyarlarca dolar büyüklüğünde projeleri münferit, konsorsiyum veya yerli ortaklık şeklinde Türklere yaptırmak istedikleri bildirildi.
İşte Ortadoğu Gümrük Birliği'nin ilk adımı için harekete geçen, henüz keşfedilmemiş 4 ülkenin ilki Suriye...


DÜNYA gözüyle Suriye

* Bina ve araçlar eski benzin cok ucuz

* İstanbul'dan şžam'a yaklaşık 2 saatlik bir ucusla varılabiliyor.

* Fazla büyük olmayan Damascus Havalimanı'nda pasaport işlemleri kısa sürede hallediliyor.

* Suriye'de ilk gözünüze çarpan ise, binaların ve özellikle basta toplu tasıma olmak üzere araçların oldukça eski olması. Ülke adeta bastan inşa edilip, yenilenmeyi bekliyor.

* Benzinin Türkiye'ye göre üçte bir fiyatına satıldığı Suriye'de en büyük sorunların basında ise trafik geliyor.

* Ülkede halkın büyük bölümü devlet memuru. Kalan kısım ise tarım ve hayvancılıkla geçiniyor.

* Kiraların şehir içinde maaşlarla eşit olmasının nedeni ise, ülkede yeterince konut stogunun bulunmaması.
Dünya


Geri Dön