19 / 04 / 2024

Suriye'de Yunus Emre Kültür Merkezi açılacak!

Suriye'de Yunus Emre Kültür Merkezi açılacak!

Saraybosna ve Arnavutluk'tan sonra Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılacağı ülkelerden biri de Suriye olacak



Türk kültürünü diğer ülkelerde yaymak veya satmak üzere kurulan merkezi Ankara'daki 'Yunus Emre Enstitüsü'nün çalışmaları sonuç vermeye başlıyor. Saraybosna ve Arnavutluk'tan sonra Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılacağı ülkelerden biri de Suriye olacak.

Suriye'nin Türkiye Kültür ve Tanıtım Ataşesi Vehip Özdemir, "Kültürü tanıtmanın birinci adımı o ülkenin dilini öğretmekten geçiyor. Bunun için de Halep'te yapılan ve bir ayağı Gaziantep'te olan yüksek stratejik işbirliği toplantısında Suriye Turizm Bakam Yardımcısı Mouhannad Kalastı'a özellikle bu isim altında bir enstitü kurmak istediğimizi belirttik ve sonrasında çalışmalarımız başladı" diyor.

Kültür merkezinin çalışmalarına 3 yıllık görevi süresince devam edeceğim söyleyen Özdemir, Suriye'nin sahil şehri olan Lazkiye'de ise Türkçeye büyük talep olduğundan, fakat orada bir okutmanın olmadığından yakmıyor.

Şam'da bulunan Türkiye Büyükelçiliği'nin Kültür Merkezi'rıde iki, Halep'te ise altı Türkçe okutman Türkçe öğretiyor. Şam'da görev yapan Türkçe okutman Baki Sarı, "Sınıflarımızda 40-50 öğrenci, merkezimizde ise 230 öğrenci var. Kadınların katılımının daha fazla olduğu derslerimize, çoğunlukla öğrenciler ve Türkiye ile ticaret yapanlar geliyor. İlgi yoğun ve bazen bu talebi karşılayamıyoruz" diyor.

Türkiye Büyükelçisi Ömer Önhon ise Suriye'deki Türk kültürü çalışmaları için "Şam ve Halep başta olmak üzere Osmanlı'dan kalma pek çok eserimiz var. Ortak mirasın korunması, üniversitelerde Türk kürsüleri açılması, iki ülke arasındaki sanatsal faaliyetlerin artması için Suriye ile orta çalışmalarımız sürüyor" diyor. Yunus Emre Enstitüsü Tiran'daki açılışın ardından dünyanın farklı şehirlerinde kültür merkezleri açmaya devam edecek. Yakın zamanda Kazakistan, Makedonya, İspanya, Almanya ve Fransa'da da birer kültür merkezi açılmasını planlıyor.
Cumhuriyet/Yıldız Çelik


Geri Dön