26 / 04 / 2024

Suriye'deki savaş yabancıların Türkiye'deki konut alımlarını nasıl etkiliyor?

Suriye'deki savaş yabancıların Türkiye'deki konut alımlarını nasıl etkiliyor?

Ramazan ayında konut satışlarında yavaşlama getirirken Suriye sınırında yaşanan yeni gerginlik ve "Türkiye savaşa mı giriyor?" kaygısı yabancıyı 'ev'den soğuttu. "Yaprak kıpırdamıyor" diyen sektör beklemeye geçti.



Seçimler ve ardından gelen ramazan ayı konut satışlarında yavaşlama getirirken Suriye sınırında yaşanan yeni gerginlik ve "Türkiye savaşa mı giriyor?" kaygısı yabancıyı 'ev'den soğuttu. "Yaprak kıpırdamıyor" diyen sektör beklemeye geçti.


Yaz mevsiminin başlaması, ramazan ayı ve seçim sonuçları nedeniyle konutta beklenen yavaşlamaya son dönemde Suriye üzerinden yaşanan "Türkiye savaşa girecek mi?" tartışmaları da damgasını vurdu. 


Yabancıya konut satan başlıca inşaat firmalarının yetkilileri Suriye'deki savaş ortamına Türkiye'nin müdahalesi konularmın soru işaretleri oluşturduğu bilgisini verirken, "Konut satışı yaptığımız önemli bir kitle kendi bölgelerindeki huzursuzluklardan, savaşlardan kaçmak için Türkiye'yi düşlüyor. Ancak artık sınır bölgelerinde Türkiye'nin adının sürekli olarak geçmesi onları korkutuyor" ifadesini kullanıyor. 


BU YIL REKOR KIRIYOR  

Konut sektörü yerli yatırımcıdaki durgunluğu son yılların en büyük talep artışı performansı sergileyen yabancı konut satışlarıyla kapatmayı planlarken, haziran ayında burada da düşüş yaşanması sıkıntıya neden oluyor. 


5 MİLYAR $'LİK SATIŞ BEKLENİYORDU 

Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasının ardından yabancıya konut satışı her yıl artan bir grafiğe ulaşırken, Türkiye ekonomisi için de önemli bir girdi haline geldi. Buna göre geçen yıl yabancıya yapılan gayrimenkul satışından 4.3 milyar dolar kasaya girdi. Uzmanlar yabancıya gayrimenkul satışında bu yıl 5 milyar doların hedeflendiğini ancak mevcut gerginliklerin buna etkisinin olabileceğinin altını çiziyorlar. 


TAMER ÖZYURT :'YABANCI HUZUR İÇİN TÜRKİYE'YE GELİYORDU' 

"Yabancı tarafı çok iyi gittiği için biz de iç piyasanın durgunluğunu yabancıyla aşıyorduk. Konut satışı yaptığımız önemli bir kitle kendi bölgelerindeki huzursuzluklardan, savaşlardan kaçmak için Türkiye'yi düşlüyor. Ancak artık sınır bölgelerinde Türkiye'nin adının sürekli olarak geçmesi onları korkutuyor. İnşallah ağustos ortasından önce hem hükümet hem de Suriye konularında netleşme mümkün olur diye düşünüyoruz. Gerçek olan bir şey var, şu anda piyasada yaprak kımıldamıyor." 


 UĞUR DUMANKAYA: 'SEÇİMLERDEN SONRA YABANCI BEKLEMEDE' 

"Haziran ayında yabancılarda ramazan ayının başlaması ve gerçekleştirilen seçimlerin ardından tek parti çıkmamasına yönelik olarak olumsuz etkilenme söz konusu olduğunu gözlemliyoruz. Yerlilerdeki satış oranı etkilenmedi. Ancak şu anda yabancı konut alıcılarında ortaya çıkan siyasi tablonun 'İstikrarsızlık mı geliyor, bekleyelim' diye bir tavır olduğunu düşünüyoruz. 

Seçim öncesi döneme göre şu anda yabancı satışlarında önemli bir düşüş meydana geldi. Şu anda satışları yakından izliyoruz." 


HAMİT DEMİR :'TOPLU SATIN ALANLAR DÖVİZ VE SEÇİME BAKIYOR'

"Yabancıya konut satışı ramazan aylarında genel olarak düşüş trendi sergiler. Ancak bu seferki düşüş biraz daha fazla oldu. Her Suudi Arabistanlı Türkiye'de evi olsun ister. Ama birden fazla satın almayı isteyen yabancılar, dövizdeki hareket ve seçim sonuçlarının raya oturmasını bekliyor. Yabancılarda kurdaki harekete yönelik bizden indirim isteyen kitle bile oluştu."

 

ALTAN ELMAS:'SURİYE ETKİSİ EKONOMİ ÜZERİNDE RİSK YARATABİLİR' 

"Yaz sezonunun seçimlerin ardından ramazan dönemiyle başlamasının satışlarda bir durgunluk yaşattığı gerçek. Bunun üzerine seçimler dolayısıyla belirgin olmayan bir ortam oluştu. Ancak bu belirsizliğe yönelik olarak kendilerini satın almaya kilitleyen bir kitle yok. Gelecek döneme yönelik olarak birçok gösterge olumluyu işaret etse de Suriye etkisi ekonomi üzerinde risk yaratabilir." 


Habertürk


Geri Dön