16 / 04 / 2024

Suriyeli iş adamları Konya'ya yatırım yapıyor!

Suriyeli iş adamları Konya'ya yatırım yapıyor!

İç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeli işadamları Konya'da yatırım yapmaya başladı. Suriyeli işadamları tarafından Konya'da son 2 yılda onlarca şirket açıldı. Suriyeli işadamları için Konya güvenli liman oldu



Komşu ülke Suriye'de iç savaş devam ediyor. Savaş nedeniyle milyonlarca insan ülkesini terk etti. Savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınanların bir kısmı Konya'ya yerleşti. Konya'daki Suriyeli sayısı 80-90 bine dayandı. Hali vakti yerinde olan Suriyeli işadamları ise yatırım yapmaya başladı. Son yıllarda Suriyeli firma sayısı 2-3 kat arttı. Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen sığınmacıların sayısı 3 milyona yaklaşırken çatışmalar nedeniyle ülkelerinde iş yapma olanağı bulamayan bazı Suriyeli işadamları da çareyi Türkiye’de iş kurmakta buldu.


FİRMA SAYISINDA SURİYE BİRİNCİ


Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konya Genç Girişimciler Kurulu (GGK) Üyesi İsmail Ünver, Konya'da yabancı sermayeli kurulan firma sayısında artışın olduğunu açıkladı. Ünver, "Konya'da en fazla yabancı sermayeli firma kurulan yıl 2015’tir. Bu yılda kurulan yabancı sermayeli firma sayısı 47’dir. Toplam sayı ise 209. Konya'da en fazla yabancı sermayeye sahip birinci ülke 38 firma ile Suriye; ikinci ülke 26 firma ile Almanya; üçüncü ülke ise 17 firma ile Irak’tır. 2015 yılında Konya'da kurulan yabancı sermayeli firma sayısında Suriye 17 adetle ilk sıradadır" sözlerini kullandı.


YABANCI FİRMA SAYISI ARTTI


"Konya'daki Suriyeli 38 yabancı sermayeli firmadan 30’unun girişi son 2 yılda gerçekleşmiştir" diyen Ünver, "Konya'da en fazla yabancı sermayeli firmaya sahip ülke 38 firma ile Suriye’dir. Toplam içerisindeki payı yüzde 18,2'dir. Konya’da baskın ülkesi yabancı sermayeli olan firma sayısı 209’dur. Türkiye’deki payı binde binde 4,5’tir. Türkiye'de 6 bin 434 yabancı sermayeli firma ile Almanya 1. sıradadır. Almanya’nın toplam yabancı sermayeli firma sayısı içindeki payı yüzde 13,8’dir. Türkiye’de 2015 yılı sonu itibariyle baskın ülkesi yabancı sermayeli olan firma sayısı 46 bin 756’tir" açıklamasında bulundu.


Merhaba


Geri Dön