19 / 04 / 2024

Suriyeli işçiler inşaat sektörüne de talip!

Suriyeli işçiler inşaat sektörüne de talip!

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türk İş Dünyasının Türkiye’deki Suriyeliler Konusunda Görüş, Beklenti ve Önerileri başlıklı raporunu dün tanıttı. Suriyelilere mevsimlik işçi, gıda sektörü ve inşaat sektöründe talep olduğu raporda yer aldı.



TİSK’in araştırmasına göre kayıtlı Suriyeli istihdamına en çok hayvancılık sektörü, 100 bin çoban ihtiyacını karşılamak için talep gösteriyor. Suriyeliler vasıfsız olduğu için çalışmalarına izin verildiğinde cazibelerinin azalacağı görüşüne yer verilen raporda, “İstihdamları için mesleki eğitim ve teşvik gerekiyor” denildi.


Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türk İş Dünyasının Türkiye’deki Suriyeliler Konusunda Görüş, Beklenti ve Önerileri başlıklı raporunu dün tanıttı. Rapora göre kayıtlı Suriyeli istihdamında hayvancılık sektörü en istekli grubu oluşturuyor. Sektör temsilcileri Türkiye’nin 100 bin çobana ihtiyacı olduğunu ve Suriyelilerin bu açığı kapatabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte sektör de Suriyelilerin öncelikle Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından eğitilmesini talep ediyor. Turizmciler ise istihdam bir yana Suriyelilerin sektörün merkez illerinden bile uzak tutulmalarını istiyor. Turizmcilerin sektörlerini ‘huzur, estetik ve güven’ alanı olarak tanımladıkları anlatılan raporda, Suriyelilerin uzak tutulmamaları halinde ciddi kayıpların gündeme geleceğini ifade ettikleri anlatıldı. Suriyelilere mevsimlik işçi, gıda sektörü ve inşaat sektöründe talep olduğu raporda yer aldı.


LEGALLEŞME AVANTAJI BİTİRİR

Türkiye’nin en büyük ekonomik merkezleriyle Suriyelilerin yoğun olduğu toplam 18 ilde iş dünyası temsilcileriyle yapılan görüşmelere dayanılarak kaleme alındı. Suriyelilere çalışma izni verilmesi tartışmaları raporda da gündeme geldi. Türkiye’de 2 milyonu aşkın Suriyeli mültecinin sadece 35 bini üniversite mezunu ve ezici çoğunluğu vasıfsız işçi özelliği taşıyor. 150 bini Gaziantep’te olmak üzere yaklaşık 400 bin Suriyelinin kaçak olarak çalıştığı öngörülüyor. Suriyelilerin kayıtlı çalışması halinde cazibelerinin azalacağı görüşü ağır basan iş dünyası temsicileri Suriyelilerin mesleki eğitimden geçmesini ve kayıtlı istihdamda devletin teşvik vermesini istiyor. Raporda, bu durum şu görüşlerle anlatıldı: “Legalleşmeyle birlikte kayıtdışı durumun işverenler için kısa vadede yarattığı avantajlar ortadan kalkacak. Maliyet ortalama bir Türk çalışan seviyesine geldiğinde cazibeleri azalacağı ifade ediliyor. Bu konuda devletten teşvik bekleniyor.”


"TÜRK İŞÇİLER MAĞDUR OLMASIN"

TİSK’in raporunda hemen bütün görüşmecilerin Suriyelilere istihdam imkânları yaratılırken yerel halk ve Türk işçilerin mağdur edilmemelerini söyledikleri belirtildi.


"ÇOCUK İŞÇİ SORUNU GERİ DÖNDÜ"

TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu’nun katıldığı toplantıda tanıtımı yapılan raporu Doç. Dr. Murat Erdoğan ve Dr. Can Ünver hazırladı. Toplantıda konuşan Erdoğan, 18 yaşının altında çalıştırılan birey sayısının yüksek olduğuna, Suriyelilerle birlikte çocuk işçi sorununun tekrar başladığına dikkat çekti. Erdoğan, “Türkiye’ye gelen Suriyelilerin genel yapısı kırsal kökenli ve muhafazakâr. Kendi ülkelerinde eğitim karmaydı ama burada kızlar ve erkeklerin birlikte okuması konusunda sorun yaşanıyor” dedi. TİSK Başkanı Eyüboğlu ise şu görüşleri gündeme getirdi:


“Konfederasyonumuz, Suriyelilerin mesleki yeterlilikleri çerçevesinde bazı bölge ve sektörlerde değerlendirilmesiyle sınırlı ölçüde istihdam edilmesinin uygun olacağı, girişimci nitelikte olanların bu özelliğinden yararlanılması ve sığınmacıların kayıtdışı istihdam sorununu büyütmesini önleyecek tedbirler alınması gerektiği görüşündedir. Nitelikli olan iş gücünden yeterlilikleri belgelendirilerek faydalanılmalı.”


"DENİZLİ ARTIK ANTEP'LE REKABET EDEMİYOR"

Raporda, Denizlili esnaf ve sanayicinin kayıtdışı Suriyeli çalıştırdıkları için geleneksel rekabet içinde oldukları Gaziantepli rakipleriyle artık rekabet edemediklerini söylediklerine yer verildi.


Habertürk


Geri Dön