28 / 03 / 2024

Suriyeliler Antalya'da konut satın almıyor!

Suriyeliler Antalya'da konut satın almıyor!

Antalya'da da birçok Suriyeli bulunurken Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, zengin olup Antalya'ya yerleşmek isteyen Suriyelilerin ülkemizden konut satın alamadığını kaydetti.



Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler tartışma konusu olurken yatırım yapan Suriyeli sayısında da ciddi artışlar yaşanıyor. Ülkemizde hemen her noktada Suriyelilere rastlıyoruz. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler genelde dilenirken gündeme geliyor. Antalya'da da birçok Suriyeli bulunurken Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, zengin olup Antalya'ya yerleşmek isteyen Suriyelilerin ülkemizden konut satın alamadığını kaydetti. Karataş, "Bu kural bugün çıkan bişey değil. Eskiden beri böyle" şeklinde konuştu. Karataş, Geçmişte Hatay'da yaşanan olaylardan dolayı konut satışı yasağı olduğunu kaydetti. İç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyelilerin dağıldığı illerden bir tanesi de Antalya. Hemen her köşede neredeyse dilenen Suriyeliye rastlamak mümkün.Peki gelen Suriyelilerin hepsi fakir mi? Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, Suriye'den gelenler arasında zenginlerin de bulunduğunu ve Antalya'da konut satın almak istediklerini söyledi. Karataş, geçmişten bugüne gelen uygulamaya göre ise Suriyelilerin Türkiye'den konut satın alamadığını kaydetti.Deniz Karataş, Suriye'deki kötü şartlardan kaçıp birikimlerini burada değerlendirmek isteyen bir çok Suriyeli olduğunu belirtti. Karataş, geçmişte Hatay'da yaşanan olaylardan dolayı konut satışı yasağı olduğunu ifade etti.Konut almak isteyen Suriyeli vatandaşların genelde engelle karşılaştıklarını belirten Deniz Karataş, "Suriye'den yaklaşık 2 milyon insan geldi, bu gelenlerin hepsini fakir diye nitelendirmek doğru olmaz. İçlerinde zengin olup da konut satın almak isteyenler de var. Suriyelilere konut satışımız mümkün değil. Bu engelleme konusunu tekrardan gözden geçirilmesi gerekebilir. Suriyeliler paraları olmasına rağmen ülkemizden konut alamamaktalar. Bu eskiden beri Suriye'ye konulmuş bir yasaktır" dedi. Yabancılara konut satışında Antalya'nın Türkiye'de ilk sırada yer aldığını vurgulayan Karataş, "2014 yılında 6 bin 542 konut satışı gerçekleştirerek ülkemizde birinci sıradayız. İkinci sırayı 5 bin 580 konut ile İstanbul yer alıyor. Daha sonraki sıralarda Aydın ve Muğla geliyor. Bu yerlere bakıldığında konut satışları turizm odaklıdır. Birleşik Arap Bilirlikleri, Katar, Suudi Arabistan gibi körfez ülkelerinde yoğun bir şekilde talepler olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu. 


15 LİRAYA ÇALIŞTIRILIYORLAR 

Suriye'nin kötü şartlarından kaçıp gelip yatırım yapmak isteyen bir çok kişinin olduğunu söyleyen Başkan Karataş, "Suriyeliler ülkelerindeki savaştan kaçıp birikimlerini burada yapmak istiyorlar ve kendi ülkelerinde sevilen gıdaları memleketimizde dükkan açıp satıyorlar. Birçok sektörde günlük 15 TL'ye çalışan insanlar var" ifade etti. 



Yalçın KÜÇÜK/Antalya Hilal


Geri Dön