24 / 04 / 2024

Süryani işadamları Mardin'de turizm yatırımı yapacak!

Süryani işadamları Mardin'de turizm yatırımı yapacak!

Süryani işadamı, Dicle Kalkınma Ajansı'nın çağrısıyla yatırım için geri dönmeye başladı



Avrupa'ya göçeden Süryani işadamları, yatırım için Mardin'e geri dönmeye başladı. DİKA Genel Sekreteri Abdullah Erin, Süryani yatırımcıların öncelikle bağcılık, telkâri gümüş işlemeciliği ve turizm yatırımlarına ilgi duyduklarını söyledi

Mardin'den çeşitli nedenlerle Avrupa'ya göçeden birçok Süryani işadamı, Dicle Kalkınma Ajansı'nın(DİKA) çağrısıyla yatırım için geri dönmeye başladı.

Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinden oluşan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Abdullah Erin, İsviçre'de ikamet eden Süryani işadamlarının başkanlık ettiği 25 kişilik işadamı heyetinin Mardin'e gelerek yatırım imkanlarını araştırdıklarını söyledi. Bir süre önce aslen Midyatlı olan Süryani işadamları ile biraraya geldiklerini belirten Erin, "Yaptığımız görüşmelerden sonra bize Mardin'e geleceklerini, beraberinde İsviçreli yatırımcıları da getireceklerini söylediler. Sözkonusu ziyareti kısa bir süre önce gerçekleştirdiler" dedi. Süryani yatırımcıların öncelikle bağcılık, telkari gümüş işlemeciliği ve turizm yatırımlarına ilgi duyduklarını belirten Erin, "Rüzgar enerjisi konusunda da yatırımları olabilir. Bu yönde araştırmaları ve çalışmaları devam ediyor" dedi.

`Turizm hareketli'
Ajans olarak yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımları bölgeye çekmek için çalıştıklarını belirten Erin, "Yatırım potansiyeli olan büyük firmalarla görüşüyoruz. Teşvik kapsamındaki destekleri ve ajansın sağlayacağı avantajları anlatıyoruz. Şu anda Mardin'de turizmde ciddi bir hareketlenme var" diye konuştu.

DOĞUYA OTEL SEFERBERLİĞİ
Hilton inşaatı sürüyor, Dedeman yer araştırıyor
Turizm sektörü yavaş yavaş hareketlenmeye başlayan Mardin'e otel zincirlerinin yoğun ilgisi var. Halihazırda bin 300 yatak kapasitesine sahip Mardin'de Hilton'un bir otel inşaatı devam ediyor. Dedeman'ın da otel yatırımı için araştırmalarını sürdürdüğü belirtilirken Mardinli üç yatırımcının da bu sektöre yatırım yapacağı söyleniyor.
Tüm bu yatırımlar hayata geçtiğinde Mardin'deki yatak kapasitesinin üçe katlanacağı ifade ediliyor.

Urfa'da Sheraton ve Hilton yatırım yapıyor
Suriye ile vizelerin kaldırılması turizme yönelik yatırımları da artırdı. Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, bölgede Sheraton ve Hilton otellerinin inşaatlarının devam ettiğini, Hyatt, Eresin, Güral Grup, İbis gibi ona yakın otel zincirinin Şanlıurfa'da yatırım yapmak istediğini belirtti. Yeni yatırımların 300-400 milyon doları bulmasını beklediklerini belirten Okutan, yatırımlarla binlerce kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti.

Batman'ın ilk 5 yıldızlı oteli gün sayıyor
Golden Park A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Akif Gür, kısa süre içinde Batman'a bir beş yıldızlı otel yatırımı yapmayı planladıklarını söyledi. En az 100 dönüm üzerine kurulu 200 yatak kapasiteye sahip olacak otelde konferans salonundan yüzme havuzuna her türlü imkan bulunacak. Otel yatırımı tamamlandığında Batman'ın ilk beş yıldızlı oteli olacağını belirten Gür, "Hasankeyf'teki turist potansiyelini değerlendirmek istiyoruz. Hasankeyf'e gelenler konaklamak için Mardin ya da Diyarbakır'a gidiyordu" dedi.

AVM yatırımları sırada
Otel yatırımlarının yanı sıra Batmanlı 109 girişimcinin ortaklığıyla Golden Park Alışveriş Merkezi'nin de kısa sürede faaliyete geçeceğini söyleyen Akif Gür,  "Bu projenin yatırım bütçesi 30 milyon TL. Arsayla birlikte 40 milyon liraya malolacak" dedi.

TEKEL binası fabrika oldu
Öte yandan Batman'daki eski TEKEL binası da tekstil fabrikası oldu. Batman Valisi Ahmet Turhan, Beşiri'de metruk halde bulunan TEKEL fabrikasını, İstanbullu bir firmaya verdiklerini söyleyerek tekstil alanında faaliyet gösteren şirketlerin artık Batman'ı tercih etmeye başladığını ifade etti.
Milliyet/Eylem Türk


Geri Dön