26 / 04 / 2024

Suudi Arabistan, Türkleri yatırım için davet etti

Suudi Arabistan, Türkleri yatırım için davet etti

Suudi Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı Al-Dabbagh, "Bizde yapılacak çok iş var, Türk işadamlarını yatırıma bekliyoruz" dedi



Türkiye'ye gözünü diken Suudi Arabistan, üçüncü köprü dahil birçok yatırım alternatifi ararken S.Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı Al-Dabbagh, "Bizde yapılacak çok iş var, Türk işadamlarını yatırıma bekliyoruz" dedi

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın özel temsilcisi olarak Ankara'da temaslarda bulunan Suudi Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı Amr Al-Dabbagh'ın, TOBB'da işadamlarıyla bir araya gelerek, ülkesindeki yatırım fırsatlarını anlattı. Yatırım için Türkiye'yi radarlarına alan Suudiler, Türk işadamlarını da ülkesine davet etti. Dabbagh, "Suudi Arabistan'dan çıkan 10 milyar dolarlık kaynağın ne kadarını Türkler ister" dedi.

ENERJİ VE ULAŞTIRMA ÖNEMLİ

Suudi Arabistan'dan dışarıya çıkacak kaynak olarak da 10 milyar dolarlık bir miktar bulunduğunu belirten Dabbagh, toplantıdaki işadamlarına dönerek, "Bu yatırımların ne kadarından Türkiye yararlanmak istiyor"  diye sordu. İşadamları ise "Her iki fırsattan da yararlanmak isteriz" yanıtını verdi. Dabbagh'ın ziyaretini fırsat bilen TOBB, işadamlarıyla özel bir toplantı organize etti. Basına kapalı yapılan bu toplantıya, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Üzülmez, Türk-Suudi İş Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu ve Suudi Arabistan'ın Türkiye Büyükelçisi Mohammed Al Hussaini de katıldı. Dabbagh burada işadamlarına, ülkesindeki yatırım fırsatları konusunda bilgi vererek, "Suudi Arabistan, Batı Avrupa'nın tamamından daha büyük bir ülke. Özel sektör ön koltukta, biz devlet olarak arka koltukta oturduk" dedi. Dabbagh, 3 stratejik sektör üzerine yoğunlaştıklarını belirterek, bunların, enerji, ulaştırma ve bilgiye dayalı endüstri olduğunu söyledi.

1 trilyon dolarlık dev pastamız var

Dabbagh,  400 milyar dolarlık  inşaat yatırımı planladıklarını aktararak, "Türkiye'nin büyük bir inşaat kapasitesi var. Türkiye'ye açığız" dedi. Dabbagh, bilgiye dayalı endüstri alanında da yine 100 milyar dolarlık fırsat bulunduğunu söyledi. Dabbagh, alt yapı ve tüm diğer alanlar da dikkate alındığına 1 trilyon dolarlık fırsat bulunduğunu ifade etti. Dabbagh, Türkiye'de bir yatırım ofisi açmayı planladıklarını da kaydetti. 

Su bulmak için kuyu açınca, petrol çıkıyor 

Dabbagh, ülkesinin enerji kaynaklarından bahsederken, "Dünyanın petrol rezervinin yüzde 25'i bizde. Petrokimyasal ve plastik konusunda da çalışma yapıyoruz. 28 tane ticari alanda kullanılabilecek maden rezervimiz var. Ne zaman su için kuyu açsak, petrol çıkıyor" dedi. Dabbagh, enerji alanında 300 milyar dolarlık yatırım fırsat olduğunu ifade etti. Suudi Arabistan'daki bütün ulaştırma sistemini iyileştirmek istediklerini de kaydeden Dabbagh, bu alanda da100 milyar dolarlık iş imkanı olduğunu belirtti. El-Dabbagh, "Bu kapsamda havaalanı ve liman yatırımlarımız var" dedi. Dabbagh, Kızıldeniz'den Arap Körfezi'ne daha önce 7 günde taşınan malların 1 günde ulaşabileceği raylı özel bir proje için çalıştıklarını belirterek, bu projeye de Türkleri davet etti.
Deniz Çiçek / Akşam


Geri Dön