29 / 03 / 2024

Suudi Arabistan'da gayrimenkulü olan Katarlılara ambargo!

Suudi Arabistan'da gayrimenkulü olan Katarlılara ambargo!

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, istisnasız tüm hacıların güvenliğinin sağlanması konusunda Hac ve Umre Bakanlığına talimat verdiği bildirildi.



Suudi arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Hac ve Umre  Bakanı Muhammed Salih bin Tahir Benten, yaptığı açıklamada, Kral Selman ve  Veliaht Prens Bin Selman'ın, İran ve Katar dahil, istisnasız tüm hacılara en  yüksek rahatlığı ve güvenliği sağlaması konusunda talimat verdiğini belirtti.


Ülkesinin bütün imkan ve gücünü hacıların hizmetine seferber ettiğini  kaydeden Benten, bakanlığının, başta Mekke ve Medine olmak üzere hacı adaylarının  ülkeye giriş ve çıkışlarda kullandığı kapılarda da tüm imkanlarıyla hazır  olduğunu ifade etti.


Ne olursa olsun haccın siyasallaştırılmasını reddettiklerini  vurgulayan Benten, bakanlığının iki milyondan fazla kişiye hizmet vermeye hazır  olduğunu bildirdi.


ABLUKADA OLUMLU GELİŞME


Katar Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (NHRC) Başkanı Ali bin Samih  el-Merri, başkent Doha’da yaptığı basın toplantısında, Suudi Arabistan’ın Katar’a  uyguladığı ihlallerde olumlu bir gerileme olduğunu belirtti ancak söz konusu  gerilemenin yetersiz olduğunu ve abluka uygulayan diğer ülkelerin (Birleşik Arap  Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn) aynı şekilde davranmadığını ifade etti. 


Merri, Suudi Arabistan’ın daha önce Katar'ı terk etmeleri için iki  hafta süre verdiği Katar’da ikamet eden, çalışan veya gayrimenkulü olan  vatandaşlarının ülkede kalmalarına, Katar’da okuyan Suudi Arabistanlı  öğrencilerin Katar'a, Suudi Arabistan'da okuyan Katarlı öğrencilerin de bu ülkeye  girişine  izin verdiğini söyledi. 


Söz konusu gerilemenin "net" olmadığını aktaran Merri, bunu Katar'da  gayrimenkulü olan Suudi Arabistanlıların Katar'a girmesine izin verilirken Suudi  Arabistan'da gayrimenkulü olan Katarlıların ülkeye girişine izni verilmemesiyle  ilişkilendirdi.


Suudi Arabistan’ın aksine BAE ve Bahreyn’in,   Katar’a uyguladığı  yaptırımlarda artış olduğunu dile getiren Merri, BAE’nin, okullarında okuyan  Katarlılara karşı ayrımcılık yaptığını aktardı.


NHRC’nin, ablukanın başladığı tarihten bu yana 3 bin 269 şikayet  aldığına işaret eden Merri, Katarlı yatırımcılardan gelen şikayet sayısının 984  olduğunu bunlardan 607’sinin Suudi Arabistan, 331’inin BAE ve 46’sının Bahreyn  hakkında olduğunu bildirdi.


Merri, Katar’a abluka uygulayan ülkelerin gayrimenkul sahipleri ile  yatırımcıların durumlarını iyileştirmek istememesinin başta BAE olmak üzere söz  konusu ülkelerde yatırım için güvenli yasal zeminin yokluğunu gösterdiğini  kaydetti.


Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da "teröre  destek verdiği" ve "düşmanca tutumlar" sergilediği iddiasıyla Katar'la tüm  diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.


Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve  Bahreyn, Katarlı diplomatların ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi  Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.



AA


Geri Dön