29 / 03 / 2024

Suudi havacılık heyeti Atatürk ve Esenboğa havalimanlarını inceledi!

Suudi havacılık heyeti Atatürk ve Esenboğa havalimanlarını inceledi!

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA Başkanı Süleyman Al Hamdan ve beraberindeki heyet, TAV Havalimanları ev sahipliğinde Atatürk ve Esenboğa havalimanlarında incelemelerde bulundu.



İstanbul Atatürk Havalimanı'nı ziyaret eden heyet, TAV tarafından yürütülen operasyonları yerinde inceledi. 


Ziyarete Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA Başkanı Hamdan, GACA Başkan Yardımcısı Tarık Abdülcabbar, Al Rajhi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İbrahim Al Rajhi ve beraberindeki heyet katıldı. 


Esenboğa Havalimanı'nda dün incelemelerde bulunan heyet, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ı ziyaret etti ve kurum yetkilileriyle görüştü. 


Süleyman Al Hamdan, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, burada olmaktan çok mutlu olduklarını belirterek, "Ortağımız TAV bu ziyareti ayarladı. Onlarla son iki yıldır çalışıyoruz ve çok iyi ilişkilerimiz var. TAV Suudi Arabistan'daki havalimanlarından birini devraldı ve bu bizim özelleştirme projelerimizden ilki oldu. Dün Ankara'daydık ve resmi yetkililerle görüşmeler yaptık, sayın Bakan'ı ziyaret ettik. Dr. Sani Şener ve Dr. İbrahim Al Rajhi'ye bu program için teşekkür ederim. Bugün Atatürk Havalimanı'ndaki operasyonları görmek ve bilgi alışverişinde bulunmak için buradayız. Şu ana kadar gördüklerimizden etkilendik." diye konuştu. 


TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA Başkanı ve Başkan Yardımcısını ağırladıklarını aktararak, GACA'nın altında hem Saudi Airlines hem sivil havacılık hem de havalimanlarının bulunduğunu söyledi. 


Şener, heyetin ziyaretinden gurur duyduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Özelleştirmede aldığımız Medine Havalimanı yapıldıktan sonra çok başarıyla gidiyor. Medine'den sonra burada ana merkezimizi de görmek istediler. Yetkililerle de görüştüler. Medine'deki ortağımız Al-Rajhi Holding'in başkanı da yanımda. Kendilerine hem buradaki olanaklarımızı tanıttık, hem de dün Türkiye havacılığı hakkında bilgi almak üzere Ankara'da sayın Bakan'ı ziyaret ettiler. Türk-Suudi ilişkilerinin gelişmesi açısından bugünlerde bizim için çok önemli." 


TAV olarak Suudi Arabistan'da Türkiye'nin elçiliği yaptıklarına işaret eden Şener, "Medine Havalimanı'ndan dolayı da Türkiye'de Suudilerin elçiliğini yapıyoruz. TAV Havalimanları, Suudi Arabistan'ın ilk havalimanı özelleştirmesi, Medine Havalimanı’nın yap-işlet-devret projesi için ortakları Al Rajhi ve Saudi Oger ile birlikte Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA ile Ekim 2011’de sözleşme imzaladı. Medine Havalimanı’nı işletmeye 30 Haziran 2012’de başlayan Konsorsiyum, son teknolojilerle donatılmış yolcu terminalinin inşasını 2015 Şubat ayında tamamladı. Yatırım miktarı yaklaşık 1,2 milyar dolar olan proje kapsamında, yolcu terminali 2015 Nisan ayında hizmete girdi. 2014'te 5,7 milyon yolcuya hizmet veren Medine Havalimanı yapılan yatırımlar sonucunda yılda 18 milyon yolcuya kadar hizmet verebilecek." ifadelerini kullandı. 


Konsorsiyumun, Medine Havalimanı'nı 25 yıl boyunca işletme hakkına sahip olduğunu söyleyen Şener, Medine Havalimanı'nın, Aralık 2014'te Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen sertifika ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik sertifikası alan ilk bina olduğunu aktardı. Şener, Routes Pazarlama Ödülleri'nin 2015'te Ortadoğu ve Kuzey Avrupa Bölgesi 4-20 milyon yolcu kategorisinde Medine Havalimanı'nın "En İyi Havalimanı Ödülü"ne layık görüldüğünü de sözlerine ekledi. 


AA


Geri Dön