23 / 04 / 2024

Suudiler 80 milyar dolarlık projelerle İstanbul'a geliyor

Suudiler 80 milyar dolarlık projelerle İstanbul'a geliyor

Suudi işadamları yatırım büyüklüğü 80 milyar doları bulan dev projeler için, 10 Haziran'da İstanbul'a gelecek



Suudi işadamları yatırım büyüklüğü 80 milyar doları bulan dev projeler için, 10 Haziran'da İstanbul'a geliyor. DEİK tarafından düzenlenen Türk -Suud İş Konseyi'ne katılacak olan 30'a yakın Suud işadamlarının ajandasında, Suudi Arabistan'da yapılması gündeme gelen Liman Kenti, Endüstri Kenti, Sahil Kenti, Eğitim Kenti ve Yaşam Kenti isimlerinde başlatılan yaklaşık 80 milyar dolarlık dev projeler bulunacak.

AMAÇ İŞBİRLİĞİ YAPMAK

Küresel krizle mücadelede ortak çözümlerin geliştirilmesi ve işbirliği platformunun oluşturulmasının amaçlandığı Türk-Suud İş Konseyi 9'uncu Ortak Toplantısı'yla, ayrıca iki ülkenin ilişkilerinin ticari zemine dayalı bir platformda geliştirme süreci oluşturulması hedefleniyor. Türk -Suud İş Konseyi'ne katılacak olan 30'a yakın Suud işadamlarının ajandasında, Suudi Arabistan'da yapılması gündeme gelen Liman Kenti, Endüstri Kenti, Sahil Kenti, Eğitim Kenti ve Yaşam Kenti isimlerinde başlatılan yaklaşık 80 milyar dolarlık dev projeler bulunacak.

İHRACATIMIZ YÜZDE 47 ARTTI

2008 yılında Suudi Arabistan'a yapılan ihracatın bir önceki yıla oranla yüzde 47 artış gösterdiğine dikkat çekilen DEİK açıklamasında, bunun Türkiye'ye olan ticari ilginin bir göstergesi olarak ifade edilebileceği vurgulandı. Ayrıca, iki ülke dış ticaretinin bir önceki yıla oranla 2008 yılında artış göstermesi ve dış ticaret hacminin 5.5 milyar doların üzerine çıkmasının önemli bir işaret olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Suudi Arabistan ve Türkiye arasında bulunan ilişkinin giderek ivme kazandığına değinildi.
Yenişafak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Suudlu işadamları geliyor 
 
Suudi Arabistan'dan 30 kişilik bir işadamı heyeti, toplam maliyeti 80 milyar doları bulan inşaat projelerinde Türk taahhüt firmalarıyla işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere İstanbul'a geliyor.  
  
Heyet 10 Haziran 2009 tarihinde DEİK'in düzenleyeceği 'Türk-Suud İş Konseyi 9. Ortak Toplantısı'na katılacak. Suudi Arabistan, 2020 yılına kadar altyapı yatırımlarına 80 milyar dolar harcayacak. Bu dev pastadan Türk müteahhitlerin önemli bir pay alabileceği belirtiliyor. 
Zaman 

Suudiler 80 milyar dolarlık yatırım için geliyor

Suudi Arabistan'dan 30 kişilik bir işadamı heyeti, toplam maliyeti 80 milyar doları bulan inşaat projelerinde Türk taahhüt firmalarıyla işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere İstanbul'a geliyor

Suudi işadamları yatırım büyüklüğü 80 milyar doları bulan dev projeler için, 10 Haziran'da İstanbul'a gelecek. DEİK tarafından düzenlenen Türk-Suud İş Konseyi'ne katılacak olan 30'a yakın Suud işadamının ajandasında, Suudi Arabistan'da yapılması gündeme gelen Liman Kenti, Endüstri Kenti, Sahil Kenti, Eğitim Kenti ve Yaşam Kenti isimlerinde başlatılan yaklaşık 80 milyar dolarlık dev projeler bulunacak.
Levent'teki TOBB Plaza'da yapılacak Türk-Suud İş Konseyi'nin 9'uncu ortak toplantısına yaklaşık 30 Suudi iş adamının katılması bekleniyor. Küresel krizle mücadelede ortak çözümlerin geliştirilmesi ve işbirliği platformunun oluşturulmasının amaçlandığı Türk-Suud İş Konseyi 9'uncu Ortak Toplantısı'yla, ayrıca iki ülkenin ilişkilerinin ticari zemine dayalı bir platformda geliştirme süreci oluşturulması hedefleniyor.

Altyapı çalışmaları hızlandı
Türk-Suud İş Konseyi'ne katılacak olan 30'a yakın Suud işadamının ajandasında, Suudi Arabistan'da yapılması gündeme gelen Liman Kenti, Endüstri Kenti, Sahil Kenti, Eğitim Kenti ve Yaşam Kenti isimlerinde başlatılan yaklaşık 80 milyar dolarlık dev projeler bulunacak. 2008 yılında GSYİH'sı 466 milyar dolar olmasının ardından yeni yatırımlarla ilgili çalışmalarını yoğunlaştıran Suudi Arabistan, 2020 yılına kadar başta otoyollar, demiryolları, enerji santralleri ve 4 milyon konut olmak üzere  güçlü bir alt yapı yenileme ve genişletme çalışması başlattı.
Bu çerçevede kısa sürede bitirilip faaliyete geçirilmesi planlanan Liman Kenti, Endüstri Kenti, Sahil Kenti, Eğitim Kenti ve Yaşam Kenti isimlerinde başlatılan yaklaşık 80 milyar dolar tutarındaki dev projelerin Türk firmaları tarafından değerlendirileceğini açıklayan DEİK, bunun için Türk-Suud İş Konseyi'nin büyük bir fırsat yaratacağını, toplantıda özellikle bu projelere ilişkin görüşmelerin  gerçekleştirileceğini bildirdi.
Açıklamada, "Suud Krallığı'nın son iki yılda Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında Türkiye ve Suudi Arabistan arasında çok yakın ilişkiler kurulması her iki ülke arasında yürütülen ikili ticaretin önem kazanmasına olanak sağladı" denildi. (Radikal) 

Suudi işadamları 80 milyon dolarlık zirve için geliyorlar

Suudi Arabistan'dan 30 kişilik bir işadamı heyeti "Liman Kenti", "Endüstri Kenti", "Sahil Kenti", "Eğitim Kenti" ve "Yaşam Kenti" isimlerinde başlatılan yaklaşık 80 milyar dolar tutarındaki dev projeleri görüşmek için İstanbul'a geliyor...

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Suud İş Konseyi'nin 9. Ortak toplantısı İstanbul'da gerçekleştirilecek. DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, 10 Haziran'da yapılacak toplantıda Suudi Arabistanlı iş adamları, Suudi Arabistan'da `'Liman Kenti'', `'Endüstri Kenti'', `'Sahil Kenti'', `'Eğitim Kenti'' ve `'Yaşam Kenti'' isimlerinde başlatılan yaklaşık 80 milyar dolar tutarındaki dev projeleri görüşecek.

YENİ YATIRIM YAPACAKLAR

Yaklaşık 30 Suudi Arabistanlı iş adamının katılacağı toplantıda, küresel krizle mücadelede ortak çözümlerin geliştirilmesi ve işbirliği platformu oluşturulması hedefleniyor. Toplantıda Suud-Türk İş Konseyi Başkanı Ghassan Ahmed Al-Sulaiman ve Türk Suudi İş Konseyi Başkanı ve AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu birer konuşma yapacak. Toplantıyla birlikte her iki ülkenin ikili ilişkilerinde, ticari zemine dayalı bir geliştirme süreci oluşturulması planlanıyor.

Açıklamada, 2008'de Suudi Arabistan'ın gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) 466 milyar dolar olarak kayıtlara geçmesinin ardından yeni yatırım imkanları ve yatırım teşvikleri konusunda ülkede oldukça önemli çalışmalar yürütüldüğü, özellikle 2006-2020 dönemi için otoyollar, demir yolları, enerji santralleri, dört milyon konut olmak üzere çok güçlü bir altyapı yenileme ve genişletme çalışmasının sürdürülmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

TARIMLA DA İLGİLİLER

Dünya petrol rezervinin yüzde 22'sini barındıran Suudi Arabistan'ın Türkiye ile olan ilişkisinde ciddi artışlar yaşandığının gözlendiği ifade edilen açıklamada, 2008'de Türkiye'den Suudi Arabistan'a yapılan ihracatın yüzde 47 artış gösterdiği ve iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 5,5 milyar doların üzerine çıktığı vurgulandı. Suudi yatırımcılar, gıda arzını güvence altına alabilmek için Türkiye'de tarım yatırımlarıyla ilgileniyor.

Bugün


Geri Dön