25 / 04 / 2024

Swissotel'in tamamı MV Holding'e geçti

Swissotel'in tamamı MV Holding'e geçti

İki büyük holding, İzmir'in simgelerinden olan oteli, 26 Ekim 2005'te düzenlenen ihale ile 121.5 milyon dolara satın almışlardı.



İzmir'in simge otellerinden biri olan Swissotel Grand Efes'in tamamı Murat Vargı'nın yönettiği MV Holding'e geçti. 26 Ekim 2005 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ihale ile oteli 121.5 milyon dolara Tahincioğlu Holding ile birlikte alan MV Holding, 3 yıl sonra hisselerin tamamına sahip oldu. 2008 yılının son günlerinde iki grup arasında yapılan anlaşma ile MV Holding Tahincioğlu'nun hisselerini satın alarak otelin tek sahibi oldu.

Yeni Projeler Yolda
MV Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı kısa bir süre önce otelin hisselerinin tamamını satın aldıklarını belirterek, yeni projelerle İzmir'deki etkinliklerini daha da artırmak istediklerini söyledi. Swiss Otel'in yabancı gruplara satışı ile ilgili söylentileri de yanıtlayan Vargı, "Otelin yabancı gruplara satışı söz konusu değil. Yeni projelerimizle daha da büyümek istiyoruz" dedi.

Ünlülerin Gözdesi
Temeli 1950'li yıllarda Adnan Menderes ve Celal Bayar tarafından atılan Büyük Efes Otel'i 1964 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından hizmete açıldı. 1992'ye kadar İzmir'in tek beş yıldızlı oteli olma özelliğini taşıyan Otel devlet başkanlarından sanatçılara, sporculardan edebiyat dünyasının seçkin isimlerine kadar birçok ismi konuk ederken otelin müdavimleri arasında Zeki Müren, Gönül Yazar gibi isimler yer alıyordu.

405 Odası Var
2005'in Ekim ayında Türkiye'nin önde gelen gruplarının yarıştığı ihalede 121.5 milyon dolara oteli alan Tahincioğlu ve MV Holding, otelin hizmete girmesi için 150 milyon dolarlık yeni yatırım gerçekleştirdi. Geçen yıl Mayıs ayında hizmete giren ve resmi açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yine geçen yıl Kasım ayında gerçekleştirilen Otelde 405 oda ve suit yer alıyor.

Bin 400 kişilik kongre merkezi var
36 bin 304 metrekarelik alan üzerinde kurulu bulunan otelin zemin üstünde 10, zemin altında da 4 katı bulunuyor. Swissotel Grand Efes İzmir'de, bin 400 kişilik kongre merkezi, 450 kişilik 7 toplantı salonu, bin 250 kişilik 3 balo salonu ve Amirta Spa yer alıyor. 405 odanın ve suitin yer aldığı yenilenmiş Swissotel Grand Efes için 150 milyon dolar harcandı.

Projesini Alman mimar çizdi
1950'li yıllarda Alman Profesör Paul Bonatz'ın projesini çizdiği Büyük Efes Oteli'nin kontrol mimarlığını Tali Köprülü üstlendi. Max Billing tarafından işletmesi üstlenen otelin ilk genel müdürü ise Fuat Gürün oldu. O dönemde İzmir'in ve Ege'nin en büyük binası olan, hatta lüks ve konforuyla İstanbul Hilton Oteli'yle mukayese edilen Büyük Efes Oteli, 12 katlı 2, 7 katlı 1, 4 katlı 4 blok ile 350 oda, 500 yatak, 22 daire, yemek salonları, balık şeklindeki havuzu, bahçesiyle dönemin siyaset, spor ve sanat dünyasının ünlülerine ev sahipliği yaptı.

2005'teki ihaleye kimler katılmıştı?
- Akça Holding (Rıza Akça)Ude Turizm İşletmecilik Yatırım Ticaret A.Ş. (Fettah Tamince)
- Öztur Turizm-Özgörkey Grubu (Erdoğan Özgörkey)
- D Turizm-Doğan Holding (Aydın Doğan)
- Limak İnşaat (Nihat Özdemir)
- Tahincioğlu-Nida-M.V.(Yakup ve Mümtaz Tahincioğlu)
- Boğaziçi Holding (Liberyalı yatırımcılar ve Mehmet Kutman yönetimindeki Global Grubu)
- Varyap Varlıbaşlar Yapı (Süleyman Varlıbaş)
- IC İçtaş İnşaat

İhale 84 milyon dolarla başladı
Efes Oteli Emekli Sandığı tarafından 2002 yılında özelleştirilmek amacıyla kapatıldı. 3 yıl kapalı kalan otel 2005 yılında kapalı zarf usulü ile ihaleye çıkmıştı. 84 milyon dolarla başlayan ihale, daha sonra dört elemeli turla devam etmişti. Kıran kırana geçen açık artırmanın sonunda ihale 121.5 milyon dolar fiyata ulaşan Tahincioğlu-MV grubunda kaldı.

Yeni Asır

Geri Dön