23 / 04 / 2024

Taban alanı katsayısı nedir?

Taban alanı katsayısı nedir?

Bir arsa üzerine yapılacak yapının boyutları, taban alanı katsayısı ve kat alanı katsayısı ile belirleniyor. Buna göre taban alanı katsayısı nedir? Taban alanı katsayısı nasıl hesaplanır?



Taban alanı katsayısı nedir?

Taban alanı katsayısı, arsanın imar planı belgesi kapsamında yer alıyor. Söz konusu Taban alanı katsayısı (TAKS), belediyece belirlenen 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen değerlere deniyor.


Taban alanı hesabına, arsa üzerinde yer alan ya da yer alacak tüm alanlar dahil edilmmiyor. Taks hesabına dahil olmayan alanlar aşağıda sıralanıyor.


Taks hesabına dahil olmayan alanlar;

Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu gibi alanlar, TAKS hesabına dahil olmayan alanlar olarak sıralanıyor


Belediye tarafından belirlenen imar durum belgelerinde TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. 


Taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor; taban alanının küçük olarak seçilmesi halinde ise kat sayısı artıyor. "Taban alanı katsayısı nasıl hesaplanır?" sorusunun yanıtını bir örnek ile açıklayalım.


Örnek taban alanı katsayısı hesabı..

1.000 metrekare bir arsa; 

İmar durum belgesinde taks: 0,40

Bina oturum alanı: 400 metrekare


Taban oturum alanı!
TAKS KAKS problemleri!

TAKS KAKS Emsal nasıl hesaplanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön