29 / 03 / 2024

Tahir Ağa Kültür Merkezi Mudanya'da Ara Güler’in sergisiyle hizmete açıldı!

Tahir Ağa Kültür Merkezi Mudanya'da Ara Güler’in sergisiyle hizmete açıldı!

Restorasyon çalışmalarını Bursa Büyükşehir Belediyesi üstlenen Tahir Ağa Kültür Merkezi, Bursa Mudanya 'da Ara Güler ’in ‘Şehir, Deniz ve İnsan’ temalı fotoğraf sergisiyle hizmete açıldı.



Restorasyon çalışmalarını Bursa Büyükşehir Belediyesi üstlenen Tahir Ağa Kültür Merkezi, Mudanya'da Ara Güler’in ‘Şehir, Deniz ve İnsan’ temalı fotoğraf sergisiyle hizmete açıldı. 


Büyükşehir Belediyesi tarafından Mudanya’da restorasyonu tamamlanan Tahirağa (Nur) Hamamı, ‘Kültür Merkezi’ olarak ilçenin kültürel ve sosyal yaşamına kazandırıldı. Tahir Ağa Kültür Merkezi’nin açılışına usta fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in ‘Şehir, Deniz ve İnsan’ temalı fotoğraf sergisi renk kattı.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kenti tüm ilçeleriyle kalkındırıp geleceğe taşıdıklarını söyledi. Mudanya’nın Bursa için çok önemli bir ilçe olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Güzel ilçemiz, sahil kentimiz ve vitrinimiz olan Mudanya’nın kalbinde, 1800’lü yıllarda yapılmış olan ve Nur Hamamı olarak da bilinen Tahir Ağa Hamamı’nda restorasyon tamamlandı. Mekan, ‘Kültür Merkezi’ olarak Mudanya halkının buluşma noktası olacak. İlçenin nabzının atacağı güzel bir eser haline gelen merkez, kültürel, sanatsal ve sosyal aktivitelere de mekan olarak Mudanya’ya renk katacak” dedi.


“Mudanya’nın çehresi değişecek”


Başkan Altepe, Mudanya’daki tarihi ve kültürel değerlerin bir bir öne çıktığını belirterek, “Mudanya’da kent ziynetlerinin ortaya çıkmasını önemsiyoruz. Yatırımlarla ilçenin çehresi değişecek. Tahir Ağa Kültür Merkezi, Mudanya’nın önemli tarihi değerlerindendir. Halitpaşa Caddesi ile Hamam Sokak kesişiminde bulunan Tahir Ağa Hamamı, 1870-71 yıllarından Tahir Ağa tarafından yaptırılmıştır. Günümüze kadar ulaşan yapının iki bölümden oluştuğu ve çifte hamam plan şemasında olduğu görülüyor. Ahşap bağdadi kubbenin bulunduğu soğukluk mekanı kadınlar bölümü girişi olup ve bu mekanda yazı ve süslemeler vardır. Diğer soğukluk mekanı da erkekler bölümü girişidir ve ahşap direkli bir galeriye sahiptir” dedi.


Başkan Altepe, mekanın özelliklerini detaylıca anlatarak, ana yapının cephelerinde ağırlıklı olarak moloz taş bulunduğunu, ikinci ana mekanın soyunmalık bölümünün ise sıvalı ve boyalı olduğunu, çatı kaplaması olarak hem alaturka hem de Bursa kiremidi kullanıldığını, yapının özgün malzemelerinin anlaşılması için yeni yapılan uygulamalarla ayırt edildiğini belirtti.


“Mudanya çağdaş bir turizm kenti olacak”


Konuşmasında, Türkiye’nin yıldızının parladığını söyleyen Başkan Altepe, Türkiye’nin lider bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini, Bursa’nın da her ilçesiyle bu kalkınmada önemli rol üstlendiğini sözlerine ekledi. Bütünşehir yasasıyla kentin tüm ilçelerinde hizmetlerini sürdürdüğünü anlatan Başkan Altepe, Mudanya’da da beklenen yatırımların hızla yapılacağını kaydetti. Sahil projesinde ihalenin yapıldığını ve çalışmaların yeniden başlayacağını anlatan Altepe, “Mudanya’nın çağdaş bir turizm kenti olması hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mudanya ile ilgili çok hedefimiz var, raylı sistemin ilçeye uzatılması gibi... Her alanda hızlı yatırımlarımızı Mudanya’da da sürdüreceğiz” dedi.


İlçe belediyesi ile koordineli çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Başkan Altepe, konuşmasının ardından, Mudanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Akın Poroy ile AK Parti Mudanya İlçe Teşkilatı Başkanı Erdal Kaya, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri ve Mudanyalılarla birlikte Tahir Ağa Kültür Merkezi’nin açılışını yaptı. Başkan Altepe ve Poroy, usta fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in ‘Şehir, Deniz ve İnsan’ temalı fotoğraf sergisini gezdi, mekanla ilgili de bilgiler aldı.


TOKİ Haber



Bu haber AA'da şöyle yer aldı;

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezine dönüştürülen tarihi "Tahir Ağa Hamamı" hizmete açıldı.


Kültür merkezi, ilk olarak Ara Güler'in "Şehir, Deniz ve İnsan" temalı fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. 


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 1800'lü yıllarda inşa edilen ve "Nur Hamamı" olarak da bilinen Tahir Ağa Hamamı'nın restorasyonunun tamamlanarak ilçenin nabzının atacağı güzel bir eser haline geldiğini söyledi.


Tahir Ağa Kültür Merkezi'nin Mudanya'nın önemli tarihi değerlerinden biri olduğunu belirten Altepe, şöyle konuştu:


"Halitpaşa Caddesi ile Hamam Sokak kesişiminde bulunan Tahir Ağa Hamamı, 1870-1871 yıllarında Tahir Ağa tarafından yaptırılmıştır. Günümüze kadar ulaşan yapının iki bölümden oluştuğu ve çifte hamam plan şemasında olduğu görülüyor. Ahşap bağdadi kubbenin bulunduğu soğukluk mekanı kadınlar bölümü girişi olup ve bu mekanda yazı ve süslemeler vardır. Diğer soğukluk mekanı da erkekler bölümü girişidir ve ahşap direkli bir galeriye sahiptir."


Altepe, hamamın ana yapısının cephelerinde ağırlıklı olarak moloz taş bulunduğunu, ikinci ana mekan soyunmalık bölümünün ise sıvalı ve boyalı olduğunu, çatısında Bursa kiremiti kullanıldığını kaydetti. 


Mudanya'nın çağdaş bir turizm kenti olması için çalışmalara devam ettiklerini anlatan Altepe, raylı sistemi ilçeye getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.


AA


Geri Dön