20 / 04 / 2024

Tahir Akyürek: Dünyaya yeni bir Konya modeli sunacağız!

Tahir Akyürek: Dünyaya yeni bir Konya modeli sunacağız!

Tahir Akyürek, Konya, kökenlerinde şehircilik olan bir bölgedir. Sadece bir şehir adı değil, aynı zamanda bir bölgenin de adıdır. Anadolu'ya 1069'dan itibaren gelmeye başlayan, Orta Asya'dan göçlerin de en önemli durağıdır'' dedi.



Konya, kökenlerinde şehircilik olan bir bölgedir. Burası sadece bir şehir adı değil, aynı zamanda bir bölgenin de adıdır. Anadolu'ya 1069'dan itibaren gelmeye başlayan, Orta Asya'dan göçlerin de en önemli durağıdır. Burası, şehircilik geleneği eski olmasının yanında ecdadımızın da önemli bir merkezi olmuştur. Elbette Konya’nın tarihi bir şehir olması, medeniyetlere başkentlik etmesi, tarihi İpek ve Baharat yollarının önemli duraklarından biri olması, tarımda olduğu kadar, ticaret hayatında da hareketli bir şehir olması Konya'yı cazip kılan özellikleridir. Bunun yanı sıra bugün sanayide ve endüstride her şeye rağmen çok üst sıralarda olması Konya’yı aynca çekici kılmaktadır.


Hazreü Mevlana başta olmak üzere büyük tasavvur ve ilim adamlarının asırlar önce teşrif ettiği bu şehir, bugün bütün hatıralarını bağrında sakladığı o büyük zatların aynı zamanda istirahatgâ-hıdır.


BÜYÜK PROJELER YÜRÜTÜYORUZ

Konya belediyeleri olarak bir Konya modeli oluşturmaya çalışıyoruz. Özkaynakla, halkın ihtiyaçlarına göre yüzde yüz memnuniyete götürmeye çalışan bir yol izliyoruz. Türkiye'de belediyeler eliyle yürütülen ilk 10-15 önemli yatırımdan 4-5 tanesi Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. 10 bin kişilik Spor ve Kongre Merkezi, 42 bin kişilik yeni stadyum, Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi, Türkiye'nin en modem hayvan park ve pazan, adliye binaları, köprülü kavşaklar, meydanlar, yol çalışmalan gibi birçok büyük yatırım yapıyoruz.


Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk Bilim Merkezini Konya’ya kazandırdık. Hedefimiz Bilim Merkezim Konya’nın gücünü artıran bir yapıya dönüştürmek ve şehrin markalarından biri yapmak.


Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında Tarihi Bedestende restorasyonda son aşamadayız. Tarihi Konya Çarşısı yenilendi. Buradaki çalışmayla bütünleşen Alaaddin Tepesi ile Mevlana Türbesi arasındaki raylı sistem çalışması tamamlanmak üzere. Tarihi Bedestende 2 bin 687 dükkan biriminde restorasyon çalışması yaptık. Yeni Büyükşehir Yasası çerçevesinde merkeze bağlanan metropol ilçe ve mahallelere ya-tınmlann devam ediyor. Alt yapı ve üst yapı yatinmı olarak şu ana kadar 3 ayda yaklaşık 100 milyon liralık ihale yapıldı. Hazırlanan Stratejik Plan çerçevesinde metropol ilçelere ve mahallelere 5 yıl içinde asgari 5 milyarlık liralık yatırım yapacağız.


Konya bir marka şehir konumunda. Artık Konya denince akla sadece Selçuklu, Meram, Karatay gelmeyecek tüm ilçeleriyle birlikte anılacak, topyekün bir marka haline gelecek. Biz birlikte Konya’yız. Bu süreci de hep birlikte yürüterek dünyaya yeni bir Konya modeli sunacağız.



81 İlin Karnesi Dergisi 


Geri Dön