25 / 04 / 2024

Tahir Tellioğlu: 7 milyona yakın yapı stoku elden geçirilecek!

Tahir Tellioğlu: 7 milyona yakın yapı stoku elden geçirilecek!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, 'Sadece konutların yıkılıp yapılması olarak kentsel dönüşüme bakarsak, Türkiye'nin bundan sonraki 100 yılının pişmanlık içinde kalmasına neden olabiliriz' uyarısını yaptı...




Kentsel dönüşüm öncesinde şehirlerin sosyolojik yapısının ve yaşam alanlarının iyi planlanması gerektiğine işaret eden İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, 'Sadece konutların yıkılıp yapılması olarak kentsel dönüşüme bakarsak, Türkiye'nin bundan sonraki 100 yılının pişmanlık içinde kalmasına neden olabiliriz' uyarısını yaptı. Tellioğlu, kentsel dönüşüm ile 7 milyona yakın yapı stokunun elden geçirileceğini, karşılığında 14 milyon civarında konut yapılacağını belirtti.


VATANDAŞ RANT DERDİNDE


Yeni Şafak'a yaptığı değerlendirmede vatandaşın rant derdine düştüğünü ifade eden Tellioğlu, 'Devlet iyi niyetle bir yerleri yıkmaya çalışıyor, bu durumdan da faydalanmak isteyen uyanık kesimler ise, 'yıktırarak, 200 bin liralık evimi 1 milyon liraya çıkarabilir miyim', 'bu süreçte devletten kira alabilir miyim' diye hesaplar yapıyor. Adamın Yeşilköy'de, Bakırköy'de binası yıkılacak kirasını devlet verecek. Olur mu böyle bir şey. Bu bir dönüşüm olmaz ki. Bu noktada ciddi sıkıntılar var' diye konuştu.


Sıkı denetim gelecek


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla inşaat malzemelerinin denetimini usulüne uygun yapmayan teknik müşavirlik kuruluşu, laboratuvar ve denetçilere ağır para cezası getirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, yapı denetimini üstlenen teknik müşavirlik kuruluşuna, evrak kayıt defteri tutmaması, yapı güvenliği veya denetim raporu gibi belgeleri düzenlememesi halinde her aykırılık için 1000 lira idari para cezası verilecek. Son 5 yılda üç kez 'yeni işten men' cezası alanların izin belgesi iptal edilecek. Bu kuruluşlara, 10 yıl yapı denetimi yeni izni verilmeyecek.


Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön