19 / 03 / 2024

Tahir Tellioğlu: Tapudaki harcın indirilmesi sektörü hareketlendirir!

Tahir Tellioğlu: Tapudaki harcın indirilmesi sektörü hareketlendirir!

Hükümetin inşaat sektörünü canlandırmak için niyet ve gayretini gördüklerini, desteklediklerini söyleyen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu " Tapudaki harcın indirilmesi sektörü daha çok hareketlendirir" diyor.



Vergisini düzenli ödeyen mükellefe yüzde 5 indirim yapılacak. Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak, işyerini kapatan esnafa işsizlik ödeneği verilecek. Genel Sağlık Sigortası borçları, TEDAŞ alacakları, tarımsal kredi borçlan yeniden yapılandırılacak... 


MÜJDELER paketi milyonları sevindirecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifinin yasalaşmasıyla vergisini düzenli ödeyen mükellefe yüzde 5 vergi indirimi yapılacak. Uygulama için parasal tavan 1 milyon TL olacak. Esnafa işsizlik sigortası hayata geçirilecek. Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak. 1.9 milyon esnaf, sandıktan yararlanacak. Esnaf ahilik sandığı kapsamında zorunlu sigortalanacak. Kurulan sandığa kazanç üzerinden esnaf yüzde 2, devlet yüzde 1 civarında prim ödeyecek. Esnafın her ay ödeyeceği prim, kazancına göre 35.55 ile 266.6 TL arasında değişecek. Son üç yıl içinde, sigortalılığının sona ermesinden önceki son üç ay sürekli çalışan işsiz esnafa faaliyet sürelerine göre altı, sekiz veya 10 ay işsizlik ödemesi yapılacak. 


Esnafa ödenecek işsizlik maaşı aylık 711 TL ile bin 422 TL arasında değişecek. Üç kategoride uygulanan genel sağlık sigortası (GSS) prim oram tek kategoriye indirilerek 53 TL'ye düşürülecek. 7.2 milyon kişinin geçmiş GSS prim borçları yeniden yapılandırabilecek. İşyeri ve konutların, satış bedelinin yurtdışından getirilecek döviz olarak ödenmesi şartıyla, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kurumlara ilk satışı, KDV'den istisna olacak. TEDAŞ alacakları, tarımsal kredi borçları, takipteki Irak Programı Kredileri de yeniden yapılandırılacak. 


YÜZDE 5 VERGİ İNDİRİMİ 


Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Kanun teklifi vergiye uyumlu mükelleflere vergi indiriminin yolunu açıyor. Teklife göre ticari, zirai veya mesleki kazancı nedeniyle verilen yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilecek. Hesaplanan indirim tutarı, 1 milyon TL'den fazla olamayacak. Vergiye uyumlu mükellefe vergi indirimine yönelik düzenleme, teklifin bu haliyle yasalaşması halinde 1 Ocak 2018'den itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde vergi indirimi uygulanacak. 


Yüzde 5 vergi indiriminden, indirimin hesaplanacağı yıl dahil olmak üzere son üç yıla ait beyana dayalı tüm vergilere ilişkin beyannamelerin gününde verilmiş ve tahakkuk eden vergilerin de süresinde ödenmiş olması gerekecek. Düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmayacak. İndirimden yararlanacak mükelleflerin, üç yıllık dönemde haklarında beyana tabi vergi türleri itibariyle ikmalen, resen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması gerekiyor. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi cezaları dahil vergi aslı bin TL'nin üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması şartı aranıyor.



Mustafa KOCA / Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı 

"Torba yasayla gelenler hareket oluşturacak" 


Yeni torba yasayla gelecek olan düzenlemelerin ekonomiye hareket getirecek. Öncelikle vergisini zamanında ödeyen mükelleflere yüzde 5 vergi indirimi, rakamsal olduğu gibi psikolojik olarak da önemli bir eşik. İnsanlar kendi duyarlılıklarının devlet tarafından fark edildiğini, takdir edildiğini ve bir küçük ikramla ödüllendirildiklerini düşünecekler. Bu düşünce dahi önemli bir teşvik özelliği taşıyacak ve vergi performansına pozitif katkı sağlayacak. Bu konu daha önce de gündeme gelmişti. Geç kalan ancak doğru bir uygulamadır. Ahilik sandığının kurulması ve devletin belli bir oranda bu fonu desteklemesi ardından da sıkıntıya giren esnafa hem dükkanı kapattığında hem yeni dükkan açacağı sırada yardımcı olmasını içeriyor. Bu kritik değerde bir düşünce. Faydalı olacaktır. Yabancılara konut satışı ile ilgili işlemlerin kolaylaştırılması da olumlu. İnşaat sektörüne hareket getirecek ve sıkıntılı dönemden daha rahat çıkışa hizmet edecek. 


 

YABANCIYA KONUT SATIŞI 


Kanun teklif ile yabancılara konut satışına KDV istisnası getiriliyor, inşaat sektörünün teşvik edilmesi amacıyla, inşa edilen iş yeri ve konutların, satış bedelinin yurtdışından getirilecek döviz olarak ödenmesi şartıyla, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kumrulara ilk satış KDV'den istisna olacak. Bakanlar Kurulu'na tapu harçlarına ilişkin olarak, özellikle vergi politikası

bakımından uygulamayı yönlendirebilmek, belirli alanları teşvik etmek amacıyla yetki veriliyor. Buna göre Bakanlar Kurulu. harçlarda kanuni nispeti gayrimenkullerin türleri, gayrimenkullerin sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere, bir katma kadar artırmaya, onda fine kadar indirmeye yetkili olacak. 


Hükümetin inşaat sektörünü canlandırmak için niyet ve gayretini gördüklerini, desteklediklerini söyleyen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, beklentilerinin, sektöre dair indirim ve iyileştirmeler yapılırken, sektörün görüş ve taleplerinin de alınması olduğunu söylüyor. Tellioğlu, "Aksi halde yapılan iyileştirmelerin, teşviklerin bir bütün olarak faydasını göremiyoruz. Yabancıya konut ve işyeri satışında KDV istisnası yerine, tapudaki harcın indirilmesi sektörü daha çok hareketlendirir" diyor. 


ESNAFA AHİLİK SANDIĞI 


Teklif ile Esnaf Ahilik Sandığı kuruluyor, esnafa işsizlik sigortasının yolu açılıyor, ilgili maddelerin 1 Temmuz 2017 itibarıyla yürürlüğe girmesi öngörülen teklife göre kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar için esnaf Ahilik Sandığı kurulacak. 216 bin kişisi şirket ortağı olmak üzere 1.9 milyon esnafı yakından ilgilendiren teklife göre Esnaf Ahilik Sandığı, Sayıştay tarafından denetlenecek. Sandığın gelirleri, Esnaf Ahilik Sandığı primlerinden, bu primlerin değerlendirilmesinden elde edilen kazanç ve iratlardan, sandığın açık vermesi durumunda devletçe sağlanacak katkılardan, sigortalılardan alınacak ceza, gecikme zammı ve faizlerden, diğer gelir ve kazançlar ile bağışlardan oluşacak. Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak. 


Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında isteğe bağlı sigortalılar, jokey ve antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar Esnaf Ahilik Sandığı kapsamında Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı sayılacak. Esnaf Ahilik Sandığı sigortası, zorunlu olacak. Teklifle Esnaf Ahilik Sandığı sigortasının gerektirdiği ödemeleri, hizmet ve yönetim giderlerini karşılamak üzere, sandık sigortalıları ve devlet, Esnaf Ahilik Sandığı primi ödeyecek. Primler, sigortalının prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2'si sigortalı ve yüzde Ti devlet payı olarak alınacak. Herhangi bir nedenle sigortalılık durumunun sona ermesi halinde, o ana kadar sigortalıdan kesilen Esnaf Ahilik Sandığı primleri ile devlet payı iade edilmeyecek. Esnaf Ahilik Sandığı'na sigortalılarca ödenen primler, kazancın tespitinde gider olarak kabul edilecek. 


ÖDENEĞE YÜZDE 80 SINIRI 


Esnaf Ahilik Sandığı sigortalılarına, sandık ödeneği, sigorta primleri, yeni bir iş bulma, aktif işgücü hizmetleri kapsamında kurs ve programlar çerçevesinde ödemeler yapılacak. Esnaf Ahilik Sandığı bir önceki yıl prim gelirlerinin yüzde 15'i, hizmet sunmak için Kurum bütçesine aktarılmak suretiyle kullanılabilecek. Ancak. Esnaf Ahilik Sandığı ödeneğinden yararlanmakta olanlara yönelik hizmetler için bu sınırlama dikkate alınmayacak. 


Günlük Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama kazancının yüzde 40'ı olacak. Bu şekilde hesaplanan Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği miktarı, belirlenen aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemeyecek. Aylık işsizlik ödeneği en az 777 TL, en yüksek bin 422 TL olacak. 


Esnaf Ahilik Sandığı sigortalıları için sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün (üç ay) sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde; 600 gün (20 ay) faaliyetini sürdüren ve sandığa





Bendevi PALANDÖKEN /TESK Genel Başkanı 

"Ekonomik canlılık sağlayacak, müteşebbisin önünü açacak" 



Esnaf Ahilik Sandığı kurulması, 800 yıllık geçmişi olan esnaf kesimi için iyi olur. Prim oranları, sandığa üyeliğin isteğe bağlı olması gibi bazı noktalarda bizim beklentilerimiz yüksekti. Ancak teklifle prim oranlarını, prim ödeme gün sayısı ve ödenek sürelerini, kurum bütçesine aktarılacak prim oranını bir katına kadar artırmaya veya yarı oranına kadar eksiltmeye Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Komisyonda, bizim takıldığımız bir nokta vardı; bu çerçevede işsizlik ödeneği hak etme koşullarında bir değişikliğe gidilerek, daha önce 720 gün faaliyetini sürdürme koşulu 600 gün olarak düzenlendi. Buna göre son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde; 600 gün faaliyetini sürdüren ve sandığa primi ödeyenler 180 gün işsizlik ödeneğinden yararlanabilecek. Önemli olan sandığın kurulması, esnaf için umut oldu. Sandığın devlete yükü olmayacak. Genel sağlık sigortasında yapılan düzenlemelerle de bizim taleplerimiz karşılanıyor. Birçok kesime yönelik düzenlemeler içeren torba kanun teklifi, ekonomik canlılık sağlayacak. Piyasaları hareketlendirecek, müteşebbisin önünü açacak.




KİMLER NASIL BAŞVURACAK? 


Esnaf Ahilik Sandığı sigortalılarından iflas istemiyle mahkemeye başvurulmuş olmak suretiyle veya iflasa tabi olmamakla birlikte işyerini kapatmak suretiyle sigortalılığı sona erenler, 30 gün içinde Kuruma doğrudan veya elektronik ortamda başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarım kaydettirmeleri, bu maddede yer alan prim ödeme koşullarını sağlamış olmaları ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ve bu prime ilişkin herhangi bir borcunun olmaması kaydıyla Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği almaya hak kazanacak. Ancak sigortalılığının sona ermesinden önceki en fazla 90 günlük süreye ilişkin Esnaf Ahilik Sandığı prim borcu olan sigortalılar, bu maddede sayılan diğer şartları sağlamaları ve bu döneme ilişkin Esnaf Ahilik Sandığı prim borçlarının alacakları ödenekten tahsil edilmesi kaydıyla işsizlik ödeneğinden faydalandırılacak. 


Teklife göre 1 Temmuz 2017 itibarıyla Esnaf Ahilik Saııdığı'nın kurulması nedeniyle buradan ödenek alacaklar genel sağlık sigortalısı sayılacak. Esnaf Ahilik Sandığı primlerinin toplanmasından Sosyal Güvenlik Kurumu, düzenleme kapsamındaki diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından Türkiye Iş Kurumu görevli, yetkili ve sorumlu olacak. Prim oranlarını, prim 

ödeme gün sayısı ve ödenek sürelerini, kurum bütçesine aktarılacak prim oranını bir katına kadar artırmaya veya yarı oranına kadar eksiltmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.


Para 


Geri Dön