26 / 04 / 2024

Tahliye taahhütnamesi geçerlilik şartları!

Tahliye taahhütnamesi geçerlilik şartları!

Taraflar arasında kiracının bulunduğu gayrimenkulü tahliye etme şartlarının kesin olarak belirlendiği belgeye tahliye taahhütnamesi deniyor. Belgenin geçerli sayılabilmesi için bazı şartlar gerekiyor. İşte, tahliye taahhütnamesi geçerlilik şartları!



Tahliye taahhütnamesi geçerlilik şartları!

Tahliye taahhütnamesi;  kiracı ile kiralayan arasında kiracının bulunduğu gayrimenkulü tahliye etme şartları ve süresinin kesin olarak belirlendiği bir belge olarak ifade ediliyor. 


Kiralayan ile kiracı arasında olan anlaşmazlıklarda kiracının evi sorunsuz boşaltması için Tahliye Taahhütnamesi hazırlanıyor. Bazı mal sahipleri bu taahhütnameyi sözleşmeyle birlikte imzalatarak herhangi bir aksilik yaşanması halinde kullanmak üzere saklıyor. Bu belgede kiracı belirtilen tarihte ve hallerde daireyi, boşaltacağının garantisini vermiş oluyor. Bu belge noterden onaylatılarak taraflara teslim ediliyor.  


Tahliye taahhütnamesi kiracıyı,kiraladığı gayrimenkulden tahliye etmenin en masrafsız,en kolay,en çabuk,hızlı ve etkili yolu olarak karşımıza çıkıyor. Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik sağlayabilmesi için bazı şartlar bulunuyor.


Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartlarından ilki yazılı olarak yapılması gerekiyor. Sözlü olan tahliye taahhütnamesinin bir geçerliliği bulunmuyor.Tahliye taahhütnamesinin kira başlangıç tarihinden sonra hazırlanmış ve imzalanmış olması gerekiyor. Eğer tahliye taahhütnamesi ile kira başlangıç tarihi aynıysa veyahut tahliye taahhütnamesi tarihi kira başlangıç tarihinden önce ise tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılıyor.


Tahliye taahhüdü noterden alınması gerekiyor.  Noterde veya kendi aralarında da yapılsa bu taahhütname geçerli oluyor. Resmi,yani noterde yapılması hızlı sonuç alınması bakımından en iyi yolu olarak karşımıza çıkıyor. 


Tahliye taahhütnamesinin noterden alındığı takdirde, tarih sabit olarak kalıyor, imzanın kiracıya ait olduğu kesin oluyor ve icra takibine konu yapıldığında buna herhangi bir itiraz vuku bulduğunda itirazın kaldırılması İcra Tetkik Merci Hakimliği’nden istenebiliyor. 


Tahliye taahhütnamesi nasıl yazılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön